اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو به نقل از پایگاه اطلاع رسانی بسیج دانشجویی آذربایجان شرقی، اولین مناظره سیاسی در دانشگاه تبریز به همت بسیج دانشجویی دانشگاه تبریز بین عباس سلیمی نمین، مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران، و رسول صدیقی، نماینده چهار دوره مجلس شوارای اسلامی، تحت عنوان «رفتار آمریکا در پسابرجام» در تالار شهید سلمانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز صورت گرفت.
رسول صدیقی در مناظره با عباس سلیمی نمین در دانشگاه تبریز با بیان اینکه برجام علیرغم ایراداتی که دارد توافقی مهم محسوب میشود، گفت: در طول تاریخ ما قراردادهای زیادی را منعقد کردهایم؛ اما در همه آنها به طرف مقابل باختهایم که نمونه بارز آن قرارداد ترکمنچای میباشد.
برجام را غرب به ما نداد، خودمان زحمت کشیدیم تا به آن برسیم
وی ادامه داد: برای رسیدن به برجام ما چندین سال با پنج کشور دارای حق وتو و آلمان مذاکره کردهایم تا این توافق به فرجام برسد، در حالیکه وزرای کشورهایی همچون بلژیک و هلند حاضر نبودند؛ برجام را غرب به ما نداده و نتیجه زحمات خودمان است.
نماینده سابق بناب در مجلس شورای اسلامی با اشاره به به رسمیت شناخته شدن انرژی هستهای ایران و انجام غنیسازی، تصریح کرد: دیپلماتهای ایرانی جانانه از حقوق ملت ایران دفاع کردند و رهبر انقلاب نیز در این مسیر تذکرات لازم را به تیم ایرانی ارائه کردند.
وقتی میگویند اگر آنچه را میخواهیم قبول نکنید گزینه نظامی رو میکنیم، یعنی مذاکرهای در کار نیست
در ادامه سلیمی نمین در پاسخ به اظهارات صدیقی گفت: در طول ۱۳ سال ما توانستیم با پافشاری بر مواضع خود قدرتی در عرصههای سختافزاری و نرمافزاری رقم بزنیم و آنان را به پای میز بکشانیم، در منظر غربیها مذاکره برابر نیست، وقتی صریحاً میگویند اگر زیر بار آنچه ما میخواهیم نروید گزینه نظامی رو میکنیم، این یعنی در عمل مذاکرهای وجود ندارد.
وی تصریح کرد: اگر ما توانستهایم ۱۳ سال در برابر آنان مقاومت کنیم و بدون توجه به تهدیدات نظامی تاسیسات هستهای را توسعه دهیم، در سایه مدیریت بوده است؛ ما ثابت کردهایم که با اتکا به توانمندیهای داخلی میتوان تهدید را خنثی کنیم.
آمریکا از قدرت استراتژیک ایران واهمه دارد
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران، علت ارائه امتیازات به طرف مقابل در طول تاریخ را فشار نظامی دانست و توضیح داد: ایران به قدرتی رسیده است که میتواند وارد مذاکرات محدود شود، البته برخی از جریانها بر این عقیدهاند ایران با توجه به قدرت روزافزون خود میتواند در همه عرصهها وارد مذاکره شود که این تفکر غلط است.
وی تصریح کرد: اگر آمریکا ادعا میکند میتواند صنایع هستهای ایران را برهم بزند؛ اما در عمل این کار را نمیکند چون قدرت استراتژیک کشورمان است، اسرائیل همواره در متن مذاکرات قرار داشته و آمریکاییها درصدد تامین منافع آنها هستند؛ بنابراین اجازه نمیدهند اسرائیل در خطر باشد.
سلیمی نمین با اعلام اینکه ایران با تهدید رژیم صهیونیستی، آمریکا را در تنگنا قرار داد، بیان داشت: ما از لحاظ سیاسی جریانی را مدیریت کردیم که پیامد آن مقابله همه جانبه با اسرائیل بود، آمریکا در رأس قدرت قرار داشت به بن بست خود و به پای میز مذاکره آمد؛ این درحالی است که یک زمانی هنگام تک قطبی شدن جهان عدهای نامه نوشته و گفته بودند ما راهی جز تسلیم در برابر آمریکا نداریم؛ اما اکنون جهان به سمت چند قطبی شدن پیش میرود.
آمریکاییها با بهانهتراشی به تعهداتشان عمل نکردهاند
رسول صدیقی در خصوص محوریت سرنوشت برجام بعد از انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا، تصریح کرد: این کشور دشمن ایران است و ظریف نیز گفتهاند به آمریکا اعتماد ندارند، هنگام مذاکرات هستهای رسانههای معاند سعی داشتند ایران را به داعش تشبیه کنند و در آن سو رژیم صهیونیستی و عربستان شدیداً با برجام مخالفت میکردند.
وی افزود: رهبری تاکید کردهاند که باید در اجرای برجام دقت لازم صورت گیرد، هفت قطعنامه و پنج مصوبه کنگره لغو شده؛ اما عملکرد آمریکا خوب نبوده است، مثلا بهانه تراشی کردهاند که هواپیما نمیدهیم و اگر بدهیم به ماهان نمیدهیم.
کلینتون ترامپ هر دو دشمن ایران هستند/ نامزد دموکراتها ۱۰۰ درصد مخالف ایران بود
این سیاستمدار اصلاحطلب انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را انتخاب بین بد و بدتر تلقی کرد و تاکید داشت: کلینتون و ترامپ هر دو دشمن ایران هستند و مواضع سختی در مقابل ایران دارند؛ سیاست خارجی ترامپ فعلا مشخص نیست اما کلینتون ۱۰۰ درصد با کشورمان زاویه داشت.
چرا دولتمردان پنج کشور دیگر را وِل کردند و به آمریکا چسبیدند؟
در ادامه سلیمی نمین با بیان اینکه دولت تدبیر و امید با پیوند زدن برجام به آمریکا، بزرگترین اشتباه را مرتکب شد، متذکر شد: ایران با شش کشور مذاکره میکرد؛ اما آمریکا را نقش اصلی قرار داده بود، ما میتوانستیم با سایر کشورها ارتباط گستردهای برقرار کنیم و همه چیز را به آمریکا وابسته ننماییم.
پروژههای هستهای را تعطیل کردهاند تا از آمریکا هواپیما بگیرند!/ چرا رسانههای دولت عکس کلینتون را در روزنامههایشان میزدند و به استقبال او میرفتند؟
وی تصریح کرد: متاسفانه نگاه دولت محدود به آمریکا بود و همین نگاه اکنون نیز ادامه دارد، برای مثال آقایان کل پروژه هستهای و اقدامات مهندسان را متوقف کردهاند تا آمریکاییها به ما هواپیما دهند، این مسائل قابل نقد است، ما میتوانستیم با برقراری ارتباط با سایر کشورها به تکنولوژی دست یابیم و همچون صنایع هستهای با تکیه بر تواناییهای داخلی به علم ساخت هواپیما برسیم.
این فعال سیاسی اصولگرا ایرادات وارد بر کار دولت یازدهم را مربوط به قبل از انتخابات آمریکا دانست و بیان داشت: دولت تدبیر تا کنون نتوانسته است از خود کارنامه خوبی را به نمایش بگذارد، موضعگیری دولتمردان در قبال انتخابات آمریکا نیز شایسته نبود، آنها کلینتون را پیچیده و ترامپ را عریانِ آمریکا نشان میدانند، این درحالی است که هر دو آنها فاسد میباشند؛ چرا رسانههای دولت عکس کلینتون را در روزنامههایشان میزدند و به استقبال او میرفتند؟
کسانی که میگویند برجام هیچ منفعتی در پی نداشته است، افراط میکنند
سلیمی در پاسخ به اظهارات یکی از دانشجویان که برجام را ننگینتر از عهدنامه ترکمنچای نامید، گفت: ما افراط را در هر دو جناح داریم؛ اما کسانی که برجام را بدون دستاورد برای ملت ایران و مذاکره کنندگان را عناصر عدم پایبند به منافع ملی میدانند قطعا آدمهای تندرویی هستند؛ هیچکسی برجام را در سطوح بالای نظام که از تمام سلایق سیاسی در آن حصور دارند، رد نکرده است.
وی ادامه داد: شورای عالی امنیت ملی و مجلس نهم که اکثریت آن اصولگرا بود هم برجام را رد نکردند، رهبری و شورای عالی امنیت ملی و مجلس هر سه با ملاحظاتی برجام را تصویب کردند تا ضعف توافق نامه جبران شود.
هیچکسی خواهان توقف برجام نیست/ اثبات بدعهدی آمریکا دستاورد است، آن را کم نبینید
این فعال سیاسی تصریح کرد: هیچکسی در ایران خواهان توقف برجام نیست، در حال حاضر به همه تعهداتمان در برجام پایبند بودیم؛ اما طرف مقابل پایبند نبوده، به همین ترتیب آنهایی که میگویند صحنههای دیگری برای مذاکره باز کنیم قابل نقدند، این نظر به شدت علیه منافع ملی است.
وی بیان داشت: ما هرچه به برجام پایبندتر باشیم رسوایی برای آمریکا به بار میآید؛ تا قبل از برجام جوانان ما بر اساس تبلیغات شبکههای غربی آمریکا را میشناختند؛ اما اکنون به ماهیت این کشور پی بردهاند.
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران با اعلام اینکه برخیها در دولت یازدهم تلاش جدی دارند تا خود اتکایی صورت نگیرد، متذکر شد: حاصل برجام این است که خود اتکایی پیدا کنیم، این دستاورد بسیار بالایی است و نباید آن را کم دید.
اصلا نمیشود گفت برجام خسارت محض است
سلیمی در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان و اشاره او به مخالفت رهبری با برجام، یادآور شد: مگر میشود رهبری مخالف باشند و هدایت کلان مذاکرات را هم بر عهده بگیرند؟ برجام را مقام معظم رهبری با یکسری ملاحظات امضاء کردند و اصلا نمیشود گفت برجام خسارت محض است، برجام از جانب آمریکا خسارت محض است!
وی مدعی شد: اگر امروز روسیه در کنار ایران توطئههای آمریکا و اسرائیل را در منطقه خنثی میکند، به خاطر توافق هستهای است! قبل از برجام آمریکا توانسته بود نظام جهانی را بهگونهای پیش ببرد که دست چین و روسیه و بعضی کشورهای آمریکایی بسته باشد؛ آنان کاملا تابع و مطیع آمریکا بودند اما مذاکرات کشور ما این فضا را شکست.
ما باید نگاه غلط موجود در دولت یازدهم نسبت به آمریکا را نقد کنیم نه مذاکره کنندگان را
این فعال سیاسی با بیان اینکه زیانبار خواندن برجام ظلم است، تصریح کرد: ما باید نگاه غلط موجود در دولت یازدهم نسبت به آمریکا را نقد کنیم، چراکه کل نتایج حاصله از برجام در رابطه با سایر کشورهای ۵+۱ را به حساب آمریکا میگذارند و هستند افرادی که پیوندهای سیاسی با آمریکا ایجاد کردهاند، اینها قابل نقد هستند نه مذاکرهکنندگان.
وی بیان داشت: آنان در حد توان خود تلاش کردند و در جاهایی بهتر می توانستند متن مذاکره را بنویسند؛ اما چیزی که نوشتند برای ما دستاوردهای بسیار زیادی دارد، اما اینها نیز از جانب آمریکا نیست.
رهبر انقلاب خود مذاکرات را هدایت میکردند/ برجام اقتصاد ایران را نجات نمیدهد
صدیقی نیز در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان مبنی بر اینکه آیا خطوط قرمز در مذاکرات هستهای رعایت شد، گفت: بعضی جاها به خاطر حل مذاکرات بنا به فرمایشات رهبری مذاکره را قطع کردند و سپس با مشاوره رهبری مبنی بر اینکه این کار را اتمام دهید، مذاکرات را از سرگیری کردند، پس رهبری مذاکرات را هدایت میکردند و در دی ماه پس از تصویب مجلس، رهبری اعلام رضایت فرمودند.
نماینده سابق مجلس متذکر شد: برجام اقتصاد ایران را نجات نمیدهد و راهکار برون رفت از بحران اقتصاد مقاومتی است.
احمدینژاد مذاکره با اروپا را لغو کرد؛ اما رهبری دستور ادامه مذاکرات را صادر کردند
در ادامه سلیمی نمین در راستای اظهارات صدیقی، تصریح کرد: حمله نظامی منتفی بود چون قادر به حمله نظامی به ما نبودند؛ آنان در گردن کشیهای نظامی خود از سازمان بین الملل کمک میگرفتند؛ اما در خیلی موارد هم بدون اعتنا به سازمان ملل وارد میدان جنگ شدند؛ نمیتوان گفت ما در تهدید جدی بودیم و مذاکرات ما را از این تهدید خارج کرد، آنها میدانستند به نفع آمریکا نبود در منطقه وارد جنگ شود چون اگر توانایی این را داشت در حالیکه روی سخنش با ما بود، افغانستان و عراق را برای تهدید ما مورد حمله قرار نمیداد.
وی بیان داشت: اگر آمریکا به ایران حمله میکرد تمام معادلاتش برهم میریخت و از سویی دیگر ایران نیز در کنار پیشرفت نظامی، دیپلماسی خود را فعال کرده بود؛ چند بار احمدی نژاد بحث مذاکره با اروپا را متوقف کرد، رهبری دستور دادند که مذاکره باید ادامه پیدا کند، آنجا بود که احمدی نژاد ارتباط خودش را با تیم مذاکره کننده ضعیف کرد؛ دولت دهم قصد توقف مذاکره داشت چون میگفت طرف مقابل به خواستههای ما تن نمیدهد.
صدیقی در پاسخ به اظهارات طرف مناظره خود، بیان داشت: صادرات ما از کشور آذربایجان کمتر بود، خود غربیها می گفتند غیر ممکن است ایران تولید نفتش را بالا ببرد؛ ما مشکلاتی در حوزه گاز داریم و دولت یازدهم تاوان اشتباهات دولت قبلی را پس میدهد؛ من ممکن است ایراداتی به دولت یازدهم داشته باشم؛ اما ایراداتم به دولت دهم بیشتر است.
دولت از نقصهای دولت گذشته میگوید تا برای خود فرصت مخفیکاری ایجاد کند
سلیمی نیز بیان کرد: جوانان ما نباید حسرت بکشند که آمریکا فلان هواپیما را دارد و ما نداریم بلکه باید خودشان قدرت تولید آن را داشته باشند، ما باید به صنعت بوی سازی در کشور توجه کنیم، ایران چرا باید با یک حادثه صنعتش را متوقف کند؟
وی افزود: دولت یازدهم با توجه به نقصهای دولت گذشته فرصت را برای مخفی کاریهای خودشان ایجاد میکند، اشاره به گذشته کافی است، باید از آن عبور کرد، این زیرکی برخی کارشناسان است.
آمریکاییها فکر میکردند با برجام میتوانند نفوذ کنند
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران تاکید داشت: آمریکاییها فکر میکردند برجام دری است که از آن وارد ایران میشوند و افکار سیاسی را به نفع خود تغییر میدهند؛ اما رهبری هوشمندانه فضا را مدیریت کردند؛ آنها میگفتند با جریان هستهای نفوذ را آغاز میکردند و با موافق کردن مواضع ایران با اسرائیل، سپس ایران را زمین گیر میکردند و ما را وادار به کوتاه آمدن از مواضع اصولی که باعث میشود ایران پایگاه قدرتش را از دست بدهد مینمودند.