اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سلیمی نمین، پژوهشگر و فعال سیاسی ظهر امروز در نشست تبیین حماسه 9 دی در مسجد دانشگاه تربیت مدرس، با تبیین فتنه 88 گفت: حادثه ای که در سال 88 ایجاد شد نقطه پایان برای یک حرکت علیه انقلاب اسلامی نبود، بلکه نقطه آغاز بود. امکانات غرب بسیج شده بود که به انقلاب ما پایان بدهد و این که می گویم نقطه آغاز بود چون غرب هرگز بر این باور نبود که سطح منازعات سیاسی در کشور ما از ریاست جمهوری ارتقا پیدا کند و به رهبری برسد.
وی اضافه کرد: وقتی در سال 88 رقابت در انتخابات ریاست جمهوری آغاز شد، زمینه سوء استفاده برای دشمنان به وجود آمد.وقتی سطح منازعات به رهبری رسید آنها به جمعبندی رسیدند که از فرصت پیدا شده استفاده کنند؛ چراکه اگر غرب برنامهریزی هم داشت، در سطح ریاست جمهوری بود.
این پژوهشگر سیاسی اضافه کرد: نامه هاشمی به رهبری، غرب را هوشیار کرد که همه امکاناتش را برای ضربه زدن به انقلاب فراهم کند که این امکانات در چند سطح فراهم شد تا کشته هایی را در این جریان داشته باشند. آنها تصور می کردند می توانند نیروهای زیادی را مستقر کنند تا خون بیشتری ریخته شود، اما نتوانستند این کار را انجام دهند و نقش زیادی را در تحریک افکار عمومی داشته باشند. بعد از آن سعی کردند پوسته سخت در جامعه ایجاد کنند و با ایجاد یک بدنه اجتماعی و یک حرکت توده ای به هدف خود برسند که تا حدی در این زمینه موفق شدند و با راه انداختن بحث تقلب توانستند حرکت هایی راه بیندازند، اما در یک زمان اندک، بحث تقلب در نیروهای داخلی به بحث کشته شدن افراد متمرکز شد و این مسئله باعث از دست دادن پایگاه مردمی آنها شد؛ که نقش اساسی را داشت.
وی ادامه داد: در بحث ابزارهای ارتباطی نیز غرب کارکرد زیادی داشت و توانست این جریان ها را هدایت کند، اما چون تشکیلاتی برای آن ایجاد نشده بود نتوانستند به حرکت اجتماعی تبدیل کنند.
سلیمی نمین خاطرنشان کرد: بعد از انتخابات 84 سران فتنه به درست نبودن نتیجه انتخابات اعتراض کردند، اما هم هاشمی و هم سران فتنه نمی توانستند ذهنیت قوی در بحث تقلب داشته باشند، چون مجری انتخابات خودشان بودند.
این پژوهشگر سیاسی با طرح این سوال که آیا در توسعه سیاسی به صورت موازی توسعه در ابزارها ایجاد شده است یا نه، گفت: وقتی توسعه سیاسی ایجاد می شود باید امکاناتی فراهم شود که اگر نخبگان بخواهند بازی سیاسی را برهم بزنند بتوان به صورت منطقی آنها را مهار کرد؛ بدون اینکه تنش یا مشکلات جدی ایجاد شود. اما متاسفانه توسعه سیاسی در کشور با امکانات برابر نیست.
وی اظهار داشت: مردم در شرایطی که ساختار کشور را دچار ضعف دیدند و احساس کردند که این ضعف ها موجب می شود که دشمن به صورت حداکثری وارد شود، به صحنه آمدند.
سلیمی نمین گفت: تداوم انقلاب به عنوان یک شاخص، تهدید جدی برای قدرت جهانی و منطقه ای و به خصوص اسرائیل است و این مسئله برای ما روشن شده؛ به محض اینکه مشکلی در کشور ما ایجاد می شود دشمن به دنبال استفاده حداکثری از این فرصت است، اما تاکنون در همه موارد با شکست مواجه شده است.
رئیس دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران یادآور شد: در زمان فتنه 88 می خواستند این پیام را داشته باشند که انقلاب ایران علیه خودش و اسلام به پا خاسته است؛ وارد مراسم سیدالشهدا شده و چالشی در درون کشور ایجاد کردند. رهبری این حرکت به دست داخلی ها نبود و از خارج از کشور هدایت می شد و از کنترل عناصر خودخواه داخلی خارج شده بود و دست کسانی بود که منافع ملت ایران را دنبال نمی کردند. تنها چیزی که موجب نگرانی جامعه شد این بود که احساس کردند غرب می خواهد آنها را به یک جنگ فرسایشی بکشاند که همین جا وارد صحنه شدند و این حرکت، هم پیام به عناصر خودخواه داخلی، و هم به قدرت های استکباری بود؛ که نهم دی را آفرید.
وی ادامه داد: چیزی که مایه تاسف است این است که کمتر به جوانب 9 دی و فتنه 88 پرداخته می شود. پیامی که 9 دی داشت نیز یک پیام قدرتمندانه برای عناصر داخلی بود.
سلیمی نمین تغییرات جامعه و برخورد با مردم بعد از ۹ دی را این گونه تفسیر کرد: آیا تعامل ما بعد از نهم دی درخور این ملت بوده است یا نه؟ مروری به شرایط نشان می دهد برداشت هایی که از بیت المال شده، شرایط سخت اقتصادی برای مردم ایجاد کرده و با مسئولانی مواجهیم که فقط به فکر تامین خودشان هستند و این نشان دهنده قدردانی از مردم نیست.
رئیس دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران در خصوص تصمیم نظام برای حصر سران فتنه گفت: حصر به عنوان یک تدبیر قانونی و حرکت سنجیده و بسیار درستی بود که برای این افراد گرفته شد، اما متاسفانه به دلیل کم کاری های صورت گرفته، خیانت این افراد و اینکه چه ضربه ای به نظام و مردم زدند، تفهیم نشده و اقدام موثری در این خصوص برداشته نشده است.
وی ادامه داد: باید حقایق را در دانشگاه ها برای دانشجویان روشن کنیم. باید اعمال و رفتار و چرخش سیاسیکسانی در سال 88 گفتند نظام قابل اعتماد نیست و بحث تقلب را به راه انداختند و در نهایت منجر به جریانی شدند که ضربه های زیادی به نظام زد؛ تفهیم شود. این حقایق را می توان به بهترین وجه روشن کرد و هیچ عملی بدتر از این برای یک نخبه سیاسی نیست که اطراف آنها از توده ها خالی شود.
سلیمی نمین با انتقاد از وضعیت بزرگداشت های نهم دی گفت: با این وضعیت نمی توانیم رشد سیاسی برای جامعه داشته باشیم. در سال 88 یک حرکت ساختارمند برای براندازی کشور کلید خورد و افرادی نیز هدایتگر این جریان شدند و باید ابعاد آن روشن شود.
وی در پاسخ به سوالی که آیا ممکن است که در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو این اتفاقات رخ دهد، گفت: به نظر من فتنه در کشور ما هر ۱۰ سال یکبار اتفاق می افتد و آن به دلیل تغییر نسلی است که وارد معادلات سیاسی می شوند. من بعید می دانم با آگاهی این قشر جوان جامعه در انتخابات پیش رو مشکلی مانند فتنه 88 در کشور ایجاد شود.
رئیس دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران در پاسخ به اینکه چرا نظام تصمیمی برای محاکمه سران فتنه نمی گیرد، گفت: درست است که اینها بدترین ضربه را به نظام زدند، اما در کشور پایگاه اجتماعی دارند که باید به آگاهی برسند. اگر اقدامی بالاتر از حصر داشته باشیم، این پایگاه اجتماعی جریحه دار می شود؛ به همین دلیل است که در حال حاضر هیچ اقدامی بهتر از این نیست که افراد با آگاهی از اطراف اینها پراکنده شوند. باید تحقیقات جدی در مورد 9 دی انجام گیرد و برای دانشجویان بازگو شود.
سلیمی نمین گفت: باید دانشجویان و مردم بدانند که تحریم های جدی آمریکا بعد از فتنه 88 ایجاد شد. وقتی غرب به این نتیجه رسید که نمی تواند با ایجاد تشنج به هدف خود برسد تحریم ها را حربه قرار داد تا مردم را خسته کند. اگر ابعاد فتنه 88 و ایجاد کننده تحریم ها برای مردم باز شود که اینها چه خدماتی را به بیگانگان دادند، این مشکلات حل خواهد شد؛ وگرنه باید منتظر بمانیم تا اقدامی جدی در این خصوص صورت گیرد.