اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
محمد رجبپور، دانشجوی دانشگاه آزاد تربت حیدریه در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در مشهد، با اشاره به این نکته که تصادفات در مناطق کور کشور زیاد است، گفت: یک نمونه آن جاده کوه سرخ و یا بردسکن به سبزوار است که به دلیل پیچ تند حوادث رانندگی زیادی را به خود میبیند، متاسفانه یکی از اساتید خود من در جاده بردسکن به دلیل تصادف کشته شد که این برای من ناراحتکننده بود.
رجبپور با تاکید بر اینکه این حادثه برای من حزن انگیزه بود؛ چراکه یک فرد موثر در زمینه علمی را از دست دادهایم، تصریح کرد: پیشگیری و کاهش تصادفات در مناطق خطرناک انگیزه طراحی این دستگاه شد و جنبه مالی آن برایم اهمیتی نداشت.
این دانشجوی دانشگاه آزاد تربت حیدریه افزود: در این پژوهش سه منطقه خطرناک جادهای از جمله پیچهای کوهستانی، ورودی بزرگراهها و تقاطعها، مورد بررسی قرار گرفته است و طرح پیشنهادی ویژه این محدودهها پیاده سازی شده است.
این دانشجوی مخترع بیان داشت: ابداع سیستمی کامل و تمام هوشمند با کمترین خطای اجرایی هشدار دهنده پیچها، ورودیها و تقاطع با استفاده از پیزو الکتریک میتواند راهگشای مشکلات باشد.
مدیر عامل شرکت مهرگان توشیز خراسان افزود: بررسی نشان داد که تلاشهای قبلی جهت ابداع یا ارتقاء روشهایی قبل کافی نیست و یا به نحوی قابل اجرا در سطح کلان نمیباشد و تاکنون هیچ طرح کاملی برای اعلام خطر مناسب معرفی نشده است.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به چگونگی کار دستگاه هشداردهنده خطرات در پیچها، تقاطع و ورودیهای جاده خاطرنشان کرد: این هشدار دهنده هوشمند با سنسورهایی حساس طراحی شده و در داخل آسفالت جاده قرار داده میشود و یک تابلو نیز دارد که در کنار جاده و متناسب با زاویه دید راننده نصب میشود.
مدیر عامل شرکت مهرگان توشیز گفت: یکی از کاربردهای این دستگاه در پیچ جاده این است که به راننده از وجود ماشین دیگر در آن طرف پیچ خبر میدهد و به این ترتیب از بروز حادثه جلوگیری به عمل میآید.
این دانشجوی مخترع دانشگاه آزاد تربت حیدریه تاکیدکرد: این دستگاه نه تنها میتواند، با برق شهری تغذیه شود، بلکه قادر است در مناطق و جاده هایی که دسترسی به برق وجود ندارد، با استفاده از باطری خورشیدی مورد استفاده قرار گیرد.
وزارت راه و شهرسازی کشور درخواست اجرای این دستگاه را داشتهاند
رجبپور گفت: این طرح در جاده سبزوار به بردسکن با میانگین سالانه ۱۰ کشته به صورت پایلوت در حال اجرا است که یکی از پرحادثه ترین جاده های استان خراسان رضوی به حساب میآید. تا کنون وزارت راه و شهرسازی و برخی از شهرداریها درخواست اجرای این دستگاه را دادهاند.
مدیر عامل شرکت مهرگان توشیز خراسان با بیان این موضوع که این دستگاه دارای ثبت اختراع است، بیان داشت: این دستگاه تا کنون از نمایشگاه INTARG 2016 کشور لهستان مدال نقره جهانی و دیپلم افتخار این نمایشگاه را بدست آورده، همچنین جایزه ریاست جمهوری کشور کرواسی را نیز در کارنامه خود ثبت کرده است.
دانشجوی مخترع دانشگاه آزاد تربت حیدریه با اشاره به اینکه این طرح مورد تایید کارشناسان اداره راه و شهرسازی کشور قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: مسئولان ناجا پیشنهاد نصب این دستگاه را در مرزهای کشور دادهاند به این دلیل که موانع زمینی با وجود چنین دستگاهی در آن مناطق برای ماموران به راحتی قابل تشخیص است.
وی بیان داشت: البته شرکت فنی مهندسی مهرگان توشیز خراسان که محصولش دستگاه هشدار دهنده خطرات جاده است، امسال تاسیس شده و در حال پیگیری به منظور تبدیل آن به یک شرکت دانش بنیان است.
دانشجوی مخترع دانشگاه آزاد تربت حیدریه با تاکید بر این نکته که با اجرای این طرح در جادههای کوهستانی و پرخطر کشور تصادفات ۳۰ درصد کاهش مییابد، گفت: این سیستم در واقع جایگزین آینههای معدب ماشین است و راننده به جای تمرکز به آیینهها برای تشخیص خطرات قادر است این خطرات را به وسیله این دستگاه شناسایی کند و تصمیمات عاقلانه بگیرد که از بروز حادثه پیشگیری شود.
دستگاه هشدار دهنده خطرات جاده برای اولین بار در دنیا طراحی شده
مدیرعامل شرکت فنی مهندسی مهرگان توشیز خراسان در پاسخ به این سوال که آیا این دستگاه هوشمند نمونه خارجی هم دارد؟ گفت: این دستگاه هوشمند در حال حاضر در داخل و خارج نمونه مشابه نداشته و برای اولین بار است که چنین دستگاه طراحی شده است.
وی همچنین در خصوص منفعت اقتصادی دستگاه هشدار دهنده خطرات جاده، گفت: تا کنون از برخی کشورها مانند تایلند و مالزی پیشنهاداتی در خصوص خرید این دستگاه هشدار دهنده داشتهام؛ اما بهتر دیدم که ابتدا در داخل به تولید برسد و بعد تولیدات را به آن کشورها صادر کنم.
این دستگاه علاوه بر صرفه اقتصادی در اشتغال زایی نیز موثر است
وی تاکید کرد: با تولید و سپس صادرات دستگاه هشدار دهنده، علاوه بر اینکه صرفه اقتصادی برای کشور دارد، قادر است که برای جوانان نیز اشتغال زایی کند. در حال حاضر ۱۰ نفر در شرکت مهرگان مشغول میباشند که با تولید این دستگاه این تعداد به ۵۰ نفر و یا حتی بیشتر نیز خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت فنی مهندسی مهرگان توشیز خراسان در پاسخ به این سوال که آیا تا کنون نهاد یا سازمانی در ساخت این دستگاه از شما حمایت مالی کرده است؟ یادآورشد: طراحی و ساخت دستگاه هشدار دهنده حدود ۱۵ میلیون تومان هزینه داشته که فقط پارک علم فناوری حمایت کرده و وام داده است.
وی در پایان سخنان خود به دیگر طراحیها و اختراعات دیگر خود نیز اشاره داشت و یادآورشد: من علاوه بر دستگاه هشدار دهنده طرحهای دیگری نیز دارم از جمله موتوری که با شمع کار میکند و دینام ندارد و چهار طرح دیگر که به ثبت نیز رسیده است.