اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، معاف، سردبیر هفته نامه ۹ دی دیروز در نشستی که با عنوان بررسی عملکرد دولت یازدهم توسط بسیج دانشجویی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: سوال ما این است که واقعا تئوری و برنامه فرهنگی دولت چیست. به نظر می رسد دولت یازدهم در حوزه فرهنگی دچار اغتشاش نظری، مونتاژ گفتمانی و به هم ریختگی فرهنگی است.
وی با بیان اینکه رویکرد فرهنگی دولت یازدهم را می توان در چهار لایه تئوری فرهنگی، استراتژی فرهنگی، گفتمان فرهنگی و تاکتیک یا عملیات های فرهنگی بررسی کرد، افزود: دولت یازدهم از حیث عملکرد فرهنگی، اشبه ترین دولت ها به دولت هاشمی رفسنجانی است؛ در واقع می گویند الان یازدهمین سال دولت هاشمی است.
سردبیر هفته نامه ۹ دی با اشاره به این که خط مشی دولت هاشمی بر این دولت حاکم است و در این راستا نیز برخی ها می گویند او پدر خوانده دولت است، اضافه کرد: واقعیت این است که هاشمی همه کاره این دولت بوده است.
معاف به وضعیت فرهنگی در دولت هاشمی اشاره کرد و افزود: همه می دانند در دولت هاشمی چهره های مختلفی هم چون میرسلیم، خاتمی و لاریجانی، وزیر فرهنگ بوده اند و وجود افرادی مانند صریح القلم نیز نشان می دهد دولت هاشمی تئوری فرهنگی نداشته است.
وی با بیان این که رئیس دولت اصلاحات وزارت ارشاد را به دست فردی چون مهاجرانی که تکلیفش روشن است، داد، افزود: دولت دهم نیز دچار یک آنارشیزم نظری بود.
سردبیر هفته نامه ۹ دی با اشاره به اینکه دولت یازدهم نیز دچار یک بی هویتی و اغتشاش هویتی در حوزه فرهنگی است، اضافه کرد: انبوهی از پارادوکس های فرهنگی بر این دولت وجود دارد؛ هم آدم های ذوب شده در اسکاندیناوی و هم آدم هایی که فارغ التحصیل دانشگاه امام صادق(ع) هستند، در این دولت وجود دارند.
معاف به شیوه کناره گیری جنتی از وزارت ارشاد اشاره کرد و افزود: معلوم نیست که صالحی امیری چه سابقه فرهنگی داشته است، در واقع او یک آدم امنیتی است که در خوزستان پرونده دارد و حالا معلوم نیست که در حوزه فرهنگ چه سبقه و سابقه ای دارد.
وی ارزش زدایی از هنر را یکی دیگر از تئوری های دولت یازدهم برشمرد و افزود: در همین راستا رئیس جمهور می گوید که هنر ارزشی و غیرارزشی نداریم.
سردبیر هفته نامه ۹ دی بیان کرد: سومین تئوری دولت، تئوری منسوخ و دست مالی شده نگاه های فرمالیستی به هنر است. یکی دیگر از راهبردهای آنها این است که منتظر بمانند تا کسی مانند ائمه جمعه حرفی بزند و سپس شروع به حمله و هجمه کردن کنند و در این راستا عصرهای روز شنبه جلسه دارند و بررسی می کنند که چه کسی چه چیزی گفته تا به او حمله کنند.
دولت به شدت دچار بی نظمی در حوزه فرهنگی است
معاف با بیان اینکه دولت به شدت دچار بی نظمی و آنارشیسم نظری در حوزه فرهنگی است، تصریح کرد: فقدان تئوری فرهنگی، دولت را به آنارشیسم عملی کشیده است؛ به گونه ای که وزیر ارشاد دولت یازدهم نمی تواند در مورد یک فیلم مانند رستاخیز و یا یک تئاتر و کتاب تصمیم بگیرد.
وی با بیان اینکه بررسی کردیم در حوزه فرهنگی 36 مورد استخوان لای زخم هستند، اضافه کرد: در حالی که دولت در بسیاری از حوزه ها دارای ادبیات تحکمی و توتالیتری است، اما در حوزه فرهنگی این گونه نیست.
سردبیر هفته نامه ۹ دی با بیان اینکه یکی دیگر از لایه هایی که باید عملکرد فرهنگی دولت یازدهم را در آن بررسی کرد لایه استراتژیک است، اظهار کرد: در این لایه، گفتمان فرهنگی دولت یازدهم مبتنی بر تنازعات گفتمانی است؛ که یک کار هوشمندانه است و در قالب آن گفتمان از طریق تنازعات گفتمانی ساخته می شود.
معاف با بیان اینکه دولت یازدهم در حوزه فرهنگ، گفتمان ایجابی و حرکت سازنده ندارد، اظهار کرد: گفتمان این دولت مبتنی بر گفتمان سلبی است.
سردبیر هفته نامه ۹ دی با اشاره به اینکه در این دولت یک حرف سرو ته دار در حوزه فرهنگی وجود ندارد، بیان کرد: مثلا در حوزه کتاب که دارای نظارت پیشینی است، می گویند که مجوز را به دست ناشر بدهند، اما آنجا که قانونگذار می خواهد به عنوان نمونه؛ مطبوعات که نظارت بر آنها پسینی است آزاد باشد، دولت برخورد می کند و این به دلیل گفتمان سلبی آنها است.
وی با بیان اینکه دولت روحانی به دلیل اینکه بدنه اجتماعی ندارد، آویزان دولت اصلاحات است، افزود: هم احمدی نژاد و هم رئیس دولت اصلاحات اگر چه ممکن است گفتمان وارداتی باشند، اما دارای گفتمان بودند؛ اما دولت یازدهم این گفتمان را ندارد.
معاف به اینکه در لایه چهارم که مربوط به تاکتیک های دولت یازدهم در حوزه فرهنگی است، می توان گفت: این دولت از مجموعه های انقلابی موفق تر عمل کرده است، با عنوان نمونه دولت یازدهم تاکتیکش در حوزه حمایتی و هدایتی و جمع و جور کردن هم طیف ها، سینمایی ها و ناشران موثر بوده و به آنچه که خواسته اش بوده، رسیده است.
سردبیر هفته نامه ۹ دی اظهار کرد: دولتی که تمامی تئوری هایش در حوزه فرهنگی مبتنی بر کدخدا باوری، کدخدا پرستی، غرب پرستی و آمریکا پرستی باشد، قطعا این رویکرد در متن و فرا متن او اثر می گذارد .طبیعی است که دولتی که فرامتنش هضم در نظام بین المللی است و با سلطه ستیزی آشنا نبوده و با مفهوم ایستادگی، فرهنگ، مقاومت و درون گرایی اساسا بیگانه است، این رویه اصولا بر روی عقاید، ذهنیت ها، باورها، گرایش ها، کنش ها، واکنش ها، نمادها و بروزهای آن اثر می گذارد.
معاف با بیان اینکه کدام یک از افرادی که در حوزه فرهنگی کار می کنند حرف فرهنگی دارند، اضافه کرد: تنها مزیت آنها این است که مانند وزیر صنعت، پیر نیستند.
وی هم چنین به انتقاد از عملکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی پرداخت و افزود: این شورا در این سه سال اخیر ناکارآمدتر شده؛ البته در گذشته نیز ناکارآمد بوده و رهبر معظم انقلاب هم روی آن حساب نمی کند؛ واقعیت این است که امروز رهبری به طور مستقیم با گروه های کارامد خودجوش مردمی ارتباط گرفته است.
سردبیر هفته نامه ۹ دی با تاکید براینکه در انتخابات پیش رو باید یک گفتمان معرفتی حاکم شود و تنها به مسائل سیاسی نپردازیم، بیان کرد: چرا که در کشوری که یک جانباز شیمیایی جان خود را فدای مردم کرده است، یک رئیس بانک سرخه ای که ماهی 300 میلیون حقوق گرفته، به عنوان ذخیره انقلاب نام برده می شود؛ در واقع زمانی که این حرف گفته شد، باید بسیجی ها تکان می خوردند و سر و صدا می کردند.