اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، فریدون عباسی، رئیس سابق سازمان انرژی اتمی در بزرگداشت شهید مجید شهریاری که عصر امروز در دانشگاه علم و صنعت برگزار شد، ضمن ایراد سخنرانی در این نشست گفت: ما در مقوله سوخت کارهای زیادی را انجام داده ایم و از ابتدا به دنبال کیک زرد رفتیم و به سنگ معدن اهمیتی ندادیم؛ شاید به دلیل اینکه از سال 76 اطلاعات غلطی در این زمینه داده شده بود تمرکز را بر روی سنگ معدن نگذاشتند و کار را از کیک زرد شروع کردند و کیک زرد را تولید کردند. همچنین در حوزه لیزر ما فعالیت های زیادی را داشتیم؛ اما این حوزه به صورت رسمی جزو برنامه های کشور قرار نگرفت و حتی به آژانس هم هیچ گزارشی ارائه ندادیم.
وی در ادامه افزود: ما در زمینه سانتریفیوژها فعالیت های خوبی را انجام دادیم، برای نمونه تیم های اولیه از سال 67 و 68 به طور رسمی فعالیت شان شکل گرفت و در آنجا هر وقت که مهندسین در کارشان گیر می کردند از شهید علی محمدی کمک می گرفتند و یادم است که در آن زمان از بنده خواستند که یک فیزیکدان را برای کمک به آنها معرفی کنم و من هم شهید علی محمدی را معرفی کردم و ایشان در دو جلسه اول اشتباه مهندسین را پیدا کردند و مشخص شد.
عباسی تصریح کرد: شهید شهریاری در سال 63 در دانشگاه امیرکبیر در مقطع کارشناسی تحصیل می کردند و بعد از آن سربازی رفتند که در همان دوران سربازی با یکسری از افراد هسته ای آشنا شدند که در دانشگاه شریف تحصیل می کردند و وی بعد از دوران سربازی کارشناسی ارشد را در این دانشگاه ادامه داد و آشنایی بنده با وی به همان سال هایی برمی گردد که من در سال 73 از هسته ای قهر کردم و به وزارت علوم رفتم و در حوزه های دانشجویی کار اجرایی انجام می دادم و در همان جا همراهی من با شهید شهریاری ادامه پیدا کرد که این همراهی به 16 سال رفاقت رسید.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی در ادامه بیان داشت: در دوران آقازاده زمانی که برای بتن ریزی ها و ساخت تجهیزات سرمایه گذاری می کردند عده ای می گفتند که لازم نبود این همه بتن ریزی انجام شود؛ اما کشور ما به دلیل اینکه در آن مقطع از یک سمت با طالبان و سمتی دیگر هم با صدام درگیر بود رئیس جمهور دولت اصلاحات مجبور شد که تجهیزات را به زیر زمین ببرد و بتن ریزی در زیر زمین صورت گرفت با اینکه تجهیزات در زیر زمین کار شده بود و از دیدها پنهان شده بود؛ اما دشمنان از طریق ویروس رایانه ای و خرابکاری صنعتی تجهیزات را هدف قرار می داد؛ اما ما بالاخره با وجود مشکلات عدیده از سختی های بسیار توانستیم از طریق نقشه ها و نیروهای خبره مشکلات را پیدا کنیم و توانستیم سانتریفیوژ را به دست بیاوریم.
وی افزود: ما توانستیم چرخه سوخت را به طور کامل در کمتر از 12 سال به دست آوریم؛ اما در زمینه اکتشافات زیاد فعال عمل نمی کردیم و من از آقای آقازاده سوال کردم که چرا به اکتشافات توجه نکردید گفت در آن موقع آماری که سازمان انرژی اتمی به ما می داد فکر می کردم که اورانیوم نداریم کشور ما اورانیوم دارد؛ اما کامل نیست و ذخایر آن برای تنظیم بازار است و در عرصه راکتور هم ما ضعیف هستیم و باید در این زمینه بیشتر فعال باشیم و مهندسی عمومی را تقویت کنیم.
عباسی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چشم انداز صنعت هسته ای چگونه است و چه ظرفیتی برای سرمایه گذاری دارد؟ خاطرنشان کرد: در حال حاضر صنعت هسته ای ما درگیر مسائل سیاسی شده است و در دوره دولت مرحوم هاشمی و دوره اصلاحات این موضوع مسئله نظام بود که باید به آن دسترسی پیدا می کردیم و تلاش های زیادی هم در این زمینه صورت گرفت و همچنین در دوره احمدی نژاد از نیروهای جوان و خبره که در کشور وجود داشت برای فعالیت در این زمینه استفاده شد و ما رشد خوبی در صنعت هسته ای کردیم اما بعد از اتفاقاتی که در انتخابات سال 88 افتاد به مشکلی تحریم ها رسیدیم و تمام حواس ما هم به تحریم ها رفت و سر هسته ای بریده شد.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه در صنعت هسته ای 90 درصد از رشته ها درگیر است، گفت: دانشجو باید در رشته ای که تحصیل می کند مهارت کافی را پیدا کند و آینده شغلی خود را تضمین کند و اگر در رشته فیزیک، نانو تکنولوژی، هسته ای و ... تحصیل می کند باید مهارت کافی را برای آینده شغلی خود پیدا کند که اگر این مهارت را پیدا کند در همین شرایط رکود هم می تواند آینده شغلی خوبی داشته باشد.
وی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه وضعیت کنونی راکتور نطنز، تهران و اراک چگونه است؟ بیان داشت: نیروگاه نطنز یک کارخانه غنی سازی است و ما در نطنز نیروگاه نداریم و این اشتباه در بین مردم جا افتاده است اما راکتور تهران و تجهیزات و مواد آن کمی کهنه شده است و به نظر می رسد که ما با توجه به توانایی ها که داریم می توانیم نوع بومی این راکتور را بسازیم؛ اما راکتور اراک را بعد از برنامه 40 مگاوات طبق برجام باید تعطیل می کردیم تعطیل شد با این استدلال که دستیابی ما به سلاح عقب بیفتد.