اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
محمد امین سرخی،مسئول مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف در گفتوگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: نمیدانیم که نگرش رئیس بانک مرکزی نسبت به بانکداری اسلامی چیست؟ اما آنچه که میبینیم این است که اتفاقی در این زمینه نیفتاده است. واقعیت این است که بانکداران دغدغه ای برای اسلامی شدن نظام بانکی ندارند.
وی با بیان اینکه سوال این است که آیا دغدغه بانکداران این است که بانکداری اسلامی شود یا نه و یا اینکه نظریهها، گزارهها و پژوهش هایی که در راستای اصلاح نظام بانکی ارائه شده اجرایی میشوند یا نه، افزود: بستر بانکداری اسلامی باید توسط هیئتی که در بانک مرکزی هستند فراهم شود؛ البته بخش دیگر کار این است که بانکها اعم از دولتی و خصوصی زیر بار سیاست گذاری ها و اصلاحات بانک مرکزی بروند و آنها را پس نزنند.
مسئول مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف گفت: از جمله اقدامات خوب بانک مرکزی کاهش سود بانکی از 22 یا 24 درصد به 15 درصد بود و یا اینکه بانک مرکزی درصد تسهیلاتی که به کارمندان بانک اختصاص مییافت را کاهش داد ولی مسئله ای که وجود دارد شبکه گسترده بانکی فشار آوردند و اجازه ندادند اصلاحاتی که رئیس بانک مرکزی میخواست انجام دهد آنها را بتواند اجرا کند. به عنوان نمونه پس از کاهش میزان تسهیلات پرداختی به کارکنان سیستم بانکی، بانکها آمدند و با دور زدن قانون جدید به صورت چرخشی و غیر مستقیم این تسهیلات را پرداخت کردند.
سرخی اضافه کرد: ضعف دیگری که در نظام بانکی وجود دارد در زمینه قانوگذاری است به گونهای که امروز شاهدیم قاعده درهای شفاف در این نظام رعایت نمیشود. بر اساس این قاعده یک مدیر دولتی پس از بازنشستگی و یا در صورت دادن استعفا باید طی چند سال در بخش خصوصی فعالیت نکند؛ اما یک اتفاق بدی که در کشورمان می افتد این است، کسی که در ساختار دولتی است و سیاست گذاری میکند پس از بازنشستگی میتواند یک بانک و موسسه مالی تاسیس کند و از قوانینی که خودشان نوشته اند به راحتی سوء استفاده کنند و سوددهی و بازدهی خود را افزایش دهند. واقعیت این است که اگر جلوی این کار گرفته شود به نفع کشور است و این ربطی هم به مدیران فعلی ندارد.
وی با بیان اینکه بانکها هر سال باید اطلاعات و تراز مالی خود را به بانک مرکزی اعلام کنند؛ اما از این قانون سرباز می زنند، افزود: اختلاس سه هزار میلیاردی نتیجه قدرت شبکه فساد مالی و سرمایه دار اقتصادی و عدم شفافیت نظام بانکی است. در واقع اگر این شفافیت وجود داشت و بانک ها هر سال اطلاعات و تراز مالی خود را به بانک مرکزی ارائه می کردند پس از فرار خاوری به کانادا مشخص نمیشد که چه اتفاقی افتاده است.
مسئول مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف با تاکید بر اینکه سزاوار نیست که در یک نظام اسلامی آنچه که یک مرجع تقلید بیان میکند مورد غفلت قرار بگیرد، افزود: امام حسین (ع) در روز عاشورا به سپاهیان یزید فرمودند که شکم های شما با پول حرام سیر شده است. امروز نیز خطاب به بانک ها باید بگوییم مال ربا هم حلال نیست.
سرخی با اشاره به اینکه ربوی بودن نظام بانکی نتیجه نگاه سکولار به زندگی، جامعه و اقتصاد است، اظهار کرد: گستره فقه بخشهای مختلف را دربرمیگیرد و حالا اینکه بیاییم و به یک فقیه و یک مرجع تقلید بگوییم که شما فقط در حوزه خودت نظر بده این معنیش این است که گوینده این حرف هیچ دانش فقهی ندارد و نمی داند که فقه در چه زمینه هایی می تواند ورود کند. در واقع وظیفه فقه ریل گذاری برای انجام امور اقتصادی است و دانش اقتصادی نیز کمک می کند که این فرآیند انجام شود و بعد باز هم فقه بر این فرآیند نظارت می کند.
وی بیان کرد: فضای جامعه به حدی سیاست زده شده است که هر حرفی زده میشود سیاسی کاری میدانند و این در حالی است که یک مرجع تقلید نگاه فقهی دارد و اسلامی به مسائل نگاه می کند.