عدهای از کارشناسان در زمینه اقتصاد میگویند که اساس بانک غیراسلامی است و اسلامی شدن آن امکان ندارد، عدهای هم معتقدند با تقلید از بانکداری کشورهایی که سود کمتر در دستور کار قرار دادهاند، میشود این شکل رباخواری از بین برد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، یادداشت دانشجویی؛*ای کسانی که ایمان آوردهاید، از خدا پروا کنید و اگر ایمان دارید، آنچه از ربا باقیمانده است واگذارید و اگر (چنین) نکردید، بدانید به جنگ با خدا و فرستاده وی برخاستهاید. اگر توبه کنید ، سرمایههای شما از خودتان است. نه ستم میکنید و نه ستم میبینید.
سوره بقره، آیه ۲۷۸–۲۸۹
مقام معظم رهبری در دیدار روز گذشته خود با طلاب و روحانیون فرمودند: «انقلاب ادامه دارد؛ اینکه بعضیها اینجور بگویند که انقلاب حادثهای بود و تمام شد و حالا برگردیم به زندگی عادی؛ این خیانت به انقلاب است» مبارزه باید کرد.
در مورد پدیده ((ربا)) اگر به تاریخ مراجعه کنیم در قرنهای گذشته یهودیان به رباخواری شهرت داشتند و گاهی بابت همین موضوع از شهر و بلاد خود بیرون رانده می شدند و یا بر اثر نتایج اجتماعی که ربا رقم میزند مورد تنبیه قرار می گرفتند!
به طور مثال در انگلستان در سال ۱۲۷۵ میلادی ادوارد اول اخذ ربا را ممنوع کرد و آن را مساوی با کفر دانست. بسیاری از یهودیان انگلیس دستگیر شدند و ۳۰۰ نفر از آنان اعدام گردیدند!
در همه ادیان الهی پدیده((ربا)) به صراحت ممنوع شده است ولی در تورات اخذ سود فقط از یهودیان منع شده است، ممنوعیتی برای اخذ سود از غیریهودی وجود ندارد، که این موضوع خود حاوی پیام های بسیاری است!
اهمیت مقابله با ((ربا)) آن قدر زیاد است که بخش قابل توجهی از فعالیت پیامبران در تمدنهای بزرگ علیه پدیده ((ربا)) صورت گرفته است.
اما در دوران فعلی و پس از این که مردم ایران با رنج بسیار و تقدیم عزیزان خود توانستند انقلاب سیاسی را رقم بزنند، اکنون وقت انقلابی دیگر است. نظام اداری و اجتماعی امروز ایران به شدت به یک انقلاب اقتصادی نیاز دارد.
مردم در عرصههای مختلف با وجود مشکلات فراوان همیشه در صحنه حاضر بوده اند و امروز نوبت مدیران و نخبگان کشور است تا گره مشکلات اقتصادی را باز کنند.
اقداماتی که شاید گفتن آن ساده باشد ولی بسیاری از سرمایه داران کشور (که شاید تعدادی از آنان به ظاهر مذهبی نیز باشند!) با اصلاح اقتصاد کشور و حذف ((ربا)) به شدت مخالفت خواهند کرد.
مواردی از نتایج زیان بار ((ربا)) در اقتصاد و بانکداری غیر اسلامی کشور موجود است و اکثر مردم در زندگی روزمره خود با آن مواجه می شوند، مانند ((سود تسهیلات بانکی ، رکود بی سابقه اقتصادی و بیکاری))که این مواردی واضح و مشهود است و نیازی به تحقیق ندارد!
سرمایه گذاری در بخش تولید و صنعت متوقف شده در نتیجه بیکاری افزایش پیدا کرده و قدرت خرید مردم کم شده است.
باید بدانیم که از نتایج فقر اقتصادی است که فجایع اجتماعی رقم می خورد و خسارتهای زیانباری برای کشور به ارمغان می آید.
عده ای از کارشناسان دینی و دانشگاهی در زمینه اقتصاد می گویند که اساس بانک غیراسلامی است و اسلامی شدن آن امکان ندارد، عده ای هم معتقد هستند با تقلید از بانکداری کشورهایی که سود کمتر در دستور کار قرار داده اند می شود این شکل رباخواری را در جامعه از بین برد.
اما با همین شرایط موجود، می توان به آموزش تاجران و صنعتگران پرداخت تا از گرفتاری آنها در ((ربا)) جلوگیری شود که این اقدام بیشتر از دانشگاه ، بر عهده حوزه های علمیه می باشد.
در کل باید بدانیم که در جمهوری اسلامی ایران، افرادی به جنگ با خدا رفته اند! حرام بودن ((ربا)) قطعا مانند سایر احکام اسلام فلسفه دارد و به آسانی می توان دریافت که موجب ظلم و بی عدالتی در جامعه می شود.
به یاد داشته باشیم که این حکومت را قرار است به مهدی موعود تحویل بدهیم و قطعا امام معصوم حکومتی که بزرگان اقتصادی آن به جنگ با خدا رفته اند را تحویل نمی گیرد!
در نگاه به پیرامون خود دقت کنیم، به سادگی از کنار برخی مسائل گذر نکنیم و سعی در اصلاح نقص ها داشته باشیم، اصلاح امور وظیفه شرعی و قانونی همه ما می باشد.
اگر در جهت حذف ربا عملی انجام ندهیم ، عواقب آن موجب بروز وقایع تلخ فردی و اجتماعی برای خودمان خواهد شد همان طور که اکنون هم در حال تماشای نتایج ((ربا)) هستیم.
مهدی پورآصف، مسئول بسیج دانشجویی علوم و فنون خرمشهر
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.