تشکیل کردستان بزرگ از آرمانهای نخبگان کرد بود
وی با اشاره به تاریخچه ناسیونالیسم قومی کرد بیان کرد: بارزانی به دنبال آرمان تشکیل کردستان بزرگ است. ما با مرور تاریخ میبینیم که بعد از فروپاشی امپراطوری عثمانی علی رغم وعدههای قدرتهای بزرگ برای تشکیل کردستان بزرگ این امر محقق نشد.
این کارشناس مسائل سیاسی ترکیه افزود: تشکیل کردستان بزرگ از آرمانهای نخبگان کرد است که طرفدار جریان ملی گرا بودند.
این مدرس دانشگاه با اشاره به برخورد با کردها در کشورهایی مانند ترکیه، سوریه و عراق خاطرنشان کرد: در این کشورها برخلاف ایران که ما کردها را هم وطن خود میدانیم برخورد با کردها خوب نبوده و به ویژه در ترکیه و عراق بعثی فشار سنگینی بر کردها تحمیل شده بود.
عابدی گناباد ادامه داد: بعد از حمله آمریکا برای آزادسازی کویت و ایجاد منطقه پرواز ممنوع در سال 1991 در شمال و جنوب عراق، یک حکومت خودمختار در شمال عراق شکل گرفت. البته تا سال 1998 در جنگهای داخلی که در این منطقه بین کردها صورت گرفت بین چهار تا 20 هزار نفر از کردها کشته شدند.
این کارشناس مسائل ترکیه بیان کرد: نکته مهم دیگری که باید به آن توجه کرد این است که بعد از سال 2003 و فروپاشی صدام و مطرح شدن سیستم فدرال و بحث خودمختاری کردستان عراق در قانون اساسی این کشور، اقلیم کرد از اختیارات گستردهای برخوردار شد که این امر خود باعث حرکت اعتماد به نفس بیشتر بارزانی و حرکت نرم او و کردهای ملی گرا در شمال عراق به سمت سناریوی آرمانی استقلال شد.
عابدی گناباد تاکید کرد: البته نباید نقش آمریکا را به عنوان پشت صحنه این اتفاق نادیده گرفت چرا که از سال 2003 با حمایت های سیاسی و اقتصادی واشنگتن دولت اقلیم تقویت شد.
بسیاری از مسائل فرهنگی و قاچاق کالا در مرزهای غربی ایران از طریق اقلیم کرد صورت میگیرد
وی ادامه داد: علاوه بر فروپاشی صدام و امتیازاتی که به کردها در قالب خودمختاری داده شده متاسفانه نهادهای متولی در ایران هم با توجه به همکاری جمهوری اسلامی ایران و بارزانی نسبت به رفتارهای مخرب او علیه کشورمان و بهویژه حمایت از گروه های تجزیه طلب کرد و ترویج نرم ناسیونالیسم قومی کرد توسط شبکه های ماهواره ای فعال در شمال عراق چندان مناسب عمل نکردند.
این مدرس دانشگاه بیان کرد: جالب است بدانید بسیاری از مسائل فرهنگی و قاچاق کالا در مرزهای غربی ایران از طریق این اقلیم صورت میگیرد.ما در دوره تشدید تحریم یک اعتماد بی جا به اقلیم کرد کردیم.
عابدی گناباد در ادامه سخنانش افزود: با تشدید فعالیت های داعش در سال 2013 و نیاز آمریکاییها به یک نیروی زمینی برای جنگ با اینگروه از اواخر دولت باراک اوباما، کردهای سوریه و عراق تنها گزینه در این زمینه برای آنها محسوب می شدند. لذا دولت اوباما کردها را به لحاظ نظامی تقویت کرد که این روند با آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ به شدت تقویت شد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: بارزانی برای مقابله با داعش بسیاری از گروههای معارض کرد ترکیه و جمهوری اسلامی را توسط مستشاران آمریکایی و اسرائیلی آموزش داد و علی رغم حمایتهای ایران از کردهای عراق متاسفانه شاهد قدر نشناسی آنان بودیم.
حمایت عربستان و اسرائیل از اقدام اقلیم کردستان عراق
وی در خصوص جدا شدن اقلیم کردستان عراق از عراق و موضع آمریکایی ها، گفت: ظاهرا آمریکاییها با این امر در بعد سیاست های رسمی و اعلانی مخالف هستند ولی باید توجه کرد که در صورت جدایی کردستان از عراق این امر برای آمریکاییها بازی با حاصل جمع صفر نیست بلکه این امر برای ایران و ترکیه بازی با حاصل جمع صفر خواهد بود. بنابراین به نظر می رسد حداقل برخی از محافل در آمریکا در سیاست های غیر رسمی همراهی ها و تضمین هایی را به مسعود بارزانی داده اند.
عابدی گناباد خاطرنشان کرد: همچنین در کنار آمریکا میتوان به نقش اسرائیل و عربستان نیز اشاره کرد. این دو رژیم از آنجایی که تجزیه عراق منجر به تضعیف موقعیت شیعیان و ایران خواهد شد از اقدام کردها حمایت می کنند.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: البته باید به اشتباهات ترکیه نیز اشاره کرد. خرید نفت از اقلیم، سرمایه گذاری های سنگین در کردستان عراق و استقبال های گرم از بارزانی نمونه ای از اشتباهات راهبردی ترکیه بود که با هدف نفوذ و تصعیف موقعیت ایران و بغداد طراحی شده بود.
علل اصلی حرکت بارزانی به سمت برگزاری همه پرسی در اقلیم کردستان
این کارشناس مسائل ترکیه گفت: در این بین شکاف میان شیعیان و به ویژه رفتارهای مقتدا صدر و درگیر بودن دولت مرکزی با داعش هم موقعیت را برای انفعال دولت عراق و اقدام مسعود بارزانی فراهمکرد. پس مجموعه ای از عوامل داخلی، منطقه ای و فرامنطقه ای عامل اصلی حرکت بارزانی به سمت برگزاری این همه پرسی بود.
وی تصریح کرد: اگرچه نتایج همه پرسی همان گونه که پیش بینی می شد رای آرا به استقلال بود؛ اما بدون شک ایده کردستان بزرگ با عنایت به مخالفت های ایران، ترکیه، سوریه و عراق و برخی موانع دیگر با چالش های جدی مواجه است.
عابدی گناباد در پایان تاکید کرد: رفتارهای اینچنینی از سوی بارزانی بدون شک موجب امنیتی شدن بیشتر فضا و افزایش فشارها بر حکومت اقلیم خواهد شد. حکومتی که در حال حاضر هم با مشکلاتی چون فساد، قبیله سالاری بارزانی ها و مشکلات اقتصادی در حال دسته پنجه نرم کردن است.