به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، علی مقیمی، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد دیروز در گردهمایی بزرگ دانشجویان با عنوان پژوهش و تحقیق بین رشتهای حوزه مغز و شناخت در دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی این دانشگاه با اشاره به اینکه 32 ژن برای رفتارشناسی فرد در مرکز رشد دانشگاه شناسایی شده است، به ضرورت به ضرورت تاسیس دپارتمان علومشناختی در دانشگاه اشاره کرد و گفت: سعی داریم تا این دپارتمان را در دانشگاه تاسیس کنیم.
این استاد دانشگاه ضمن تاکید بر اهمیت پرداختن به علوم شناختی ابراز کرد: مغز آدمی که در علوم شناختی از اهمیت بالایی برخوردار است میتواند آینده را پیشبینی به وسیله اتصالات عصبی پیش بینی کند.
دانشکده علوم شناختی در دانشگاه فردوسی مشهد تاسیس شود
در ادامه مشهدی گفت: اگر می خواهیم در حوزه تولید علم حرفی داشته باشیم باید بطور جدی وارد حوزه علوم شناختی شویم.
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به گستردگی شاخه های علوم شناختی و کاربردی بودن آن را جامعه به تاسیس دانشکده علوم شناختی همراه با گرایشات مختلف در دانشگاه فردوسی تاکید کرد و افزود: ما در این علم حرف زیادی برای گفتن داریم و میتوانیم مقالات زیادی در این خصوص به چاپ رسانیم.
مشهدی بیان کرد: چنانچه دانشکده علوم شناختی تاسیس شود بسیاری از نیازهای ما در این حوزه براورده می شود.
مهارت های شناختی نقش مهمی در رفتار و عملکرد فرد ایجاد می کنند
در ادامه صالحی فدردی، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: مهارت های شناختی شامل تفکر،توجه، برنامه ریزی، کنترل و تکانه ها هستند که نقش مهمی در رفتار و عملکرد فرد ایجاد می کنند.
وی ادامه داد: مهارت های شناختی تصویر همه جانبه ای از سلامت عصبی شخص در اختیار می گذارد که به عنوان سرعت پردازش اطلاعات اندازه گیری می شود.
صالحی در تبیین تفاوت بین روانشناسی شناختی و علوم شناختی افزود: روانشناسی شناختی جزء علوم سنتی محسوب می شود و به محتوای شناخت و فضاهای شناختی مربوط می شود ولی علوم شناختی عمدتا به فرآیند یا گام هایی که شناخت می پردازد ارتباط دارد.
این استاد دانشگاه طراحی و ساخت سامانه های نوین و یا تعدیل سامانه های موجود را از ضروریات علوم شناختی برشمرد و تاکید کرد: باید در علوم شناختی زبان و فرهنگ ایرانی را مد نظر قرار داد.
وی در ادمه نیز افزود: عملیاتی و کاربردی کردن دانش شناختی پایه در حوزه های سنجش و آموزش و همچنین بازتوانی از ضروریات علوم شناختی است.
صالحی به نرم افزارهای علوم شناختی اشاره و ابراز کرد: از جمله مزیت های این نرم افزارها هزینه پایین، قابلیت اجرا در فصاهایی به جز کلینیک و قابلیت ارائه تست وب و آموزش و اجرای اسان آن است.
دانشگاه فردوسی مشهد در حیطه ورود به اعصابشناختی جزء پنج دانشگاه اول کشور است
در ادامه ایمان الله بیگدلی در خصوص جایگاه علوم شناختی گفت: کشور ما نیز گرچه به این مقوله دیر پرداخته است ولی در دهه اخیر با تشکیل ستاد علوم و فناوری شناختی توانسته در شش سال اخیر جایگاه خوبی در این زمینه کسب کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: علوم شناختی ، مجموعه ای از رشته های تخصصی و حوزه وسیعی از دانش است و ده ها سال است که در دنیا در زمینه علوم شناختی تحقیقات مفصل و پر هزینه ای انجام می شود.
این استاد دانشگاه با اشاره به جایگاه ایران در این علم گفت: کشور ما با تلاشهای محققان توانسته در حوزه علوم اعصاب و اعصاب شناختی در جایگاه دوم جهان قرار گیرد.
بیگدلی در ادامه افزود: ما در حوزه علوم شناختی در سطح تئوری بسیار خوب عمل کردهایم ولی در سطح اجرایی و عملیاتی هنوز ضعیف هستیم.
وی با بیان اینکه علوم شناختی با همه سطوح زندگی بشر سروکار دارد، خاطرنشان کرد: رفتارهای بشری امروز بر نظامهای عصب شناختی و سیستم عصبی مبتنی است و موضوعی نیست که با علوم شناختی بیارتباط باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه این علم از سطح مولکولی تا سطح بومیشناختی را مورد بررسی قرار میدهد، بیان کرد: همه علومی که در پدیداری علوم شناختی نقش داشتند امروز وامدار این علم هستند و پژوهشهای مختلف در علوم مختلف نیازمند پژوهشهای علوم شناختی است.
بیگدلی مغز را مهمترین ساختار سیستم در حوزه علوم شناختی عنوان کرد و افزود: بدون مغز هیچ وقت نمیتوان در حوزههای کارکردی عمل کرد چرا که همه علوم، وابسته به شناخت ساختارهای عصبی و مغزی هستند.
وی به اقدامات دانشگاه فردوسی در این زمینه اشاره و خاطرنشان کرد: این دانشگاه در حیطه ورود به اعصابشناختی جزء پنج دانشگاه اول کشور است.
این استاد دانشگاه بیان کرد: امروز در حیطه رفتارشناسی حتی افرادی که مصرف کننده مواد غذایی هستند از سطح مولکولی تا بومیشناسی نیازمند شناخت مغز است.
وی با اشاره به این ویژگی علومشناختی که وابسته به حیطه خاصی نیست، گفت: همبستگی بین علوم مختلف یکی از ضروریات اصلی برای تحول علومشناختی است و اگر این ارتباط بین علوم نباشد رشد علومشناختی متوقف خواهد شد.
بیگدلی با بیان اینکه با علوم شناختی میتوانیم رفتارهای کوچک و بزرگ را کنترل کنیم خاطرنشان کرد: در حوزههای کاربردی؛ علوم شناختی حرفهای زیادی دارد از جمله فرهنگ، ترافیک، اقتصاد به عنوان رفتارهای اجتماعی تا حیطه رفتارهای فردی چون ناهنجاری و نابهنجاری.