دیروز ترند اول توئیتر کشور شدند، با هشتگ #حمایت _از_پژوهش_دکتری. دانشجویانی که برایشان از سال ۸۸ طرحی تحت عنوان «پژوهانه» در نظر گرفته شد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-زینب امیدی، امروز ترند اول توئیتر کشور شدند، با هشتگ #حمایت _از_پژوهش_دکتری. دانشجویانی که برایشان از سال ۸۸ «پژوهانه» در نظر گرفته شد، طرحی که قرار بود کمک خرج آنها در مسیر پژوهش باشد. پژوهانهای که فقط و فقط هم مختص دانشجویان دکتری تماموقت دانشگاههای دولتی بود. تازه آن هم به شرطه ها و شورطه ها، که پیشنهاد رساله (پروپوزال) آنها مورد تایید استادان راهنما و گروههای آموزشی محل تحصیل قرار گرفته باشد. اسمش پژوهانه یا کمک خرج پژوهشی یا هر چه چیز دیگر که باشد حالا دیگر نیست! چرا که پرداخت آن یکباره در آبان ماه سال ۹۳ متوقف شد. میگویند پول و اعتبار نداریم و دانشجویان دکتری چنین منطق افلاطونی سرشان نمیشود.
دانشجویان دکتری و پولی که برای پژوهش نمیدهند
وزارت علوم برای جایگزین کردن پژوهانه تصمیم به تدوین آیین نامه «اعطای وام به دانشجویان دکتری» گرفت که همان سال ۹۳ تصویب شد. شریعتی نیاسر معاون آموزشی وزارت علوم چندی پیش در برنامهای تلویزینی از اعطای این وام به عنوان «وام سبک» یاد کرده بود؛ چرا که از نظر وی نحوه باز پرداخت آن طی یک بازه زمانی پنج ساله آن هم دو سال پس از فارغ التحصیلی دانشجو است. طبق گفته شریعتی نیاسر سال گذشته ۶۰ میلیارد تومان بودجه برای این امر در نظر گرفته شد، اما همه دانشجویان دکتری را در بر نمیگرفت. به عبارتی تنها تعدادی از دانشجویان به صورت ماهانه مبلغی بین ۵۵۰ تا ۷۵۰ هزار تومان بنا بر نوع رشته و پژوهش خود دریافت میکردند.
امسال، اما ذوالفقار یزدان مهر رئیس صندوق رفاه به خبرنگار ما خبر داده بود: کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس تصویب کرده که ۱۵۰ میلیارد تومان پژوهانه به دانشجویانی که کار پژوهشی انجام میدهند با تایید استاد و معاونت پژوهشی برای کل دانشجویان دکترا در نظر بگیرند. این پژوهانه ویژه دانشجویان دکترا روزانه غیر بورسیه است که این بودجه در کمیسیون آموزش تصویب شده و منتظر تصویب کمیسیون تلفیق هستیم.
یزدان مهر اضافه کرد: پژوهانه از طریق صندوق رفاه یا معاونت علمی ریاست جمهوری پرداخت میشود. همچنین در متن بودجه آمده است که دولت باید تامین اعتبار به صندوق رفاه داشته باشد و از این طریق پژوهانه به دانشجویان پرداخت شود.
مشکل کجاست؟
وزارت علوم در بودجه خود جایی را برای پژوهانه اختصاص میدهد، اما در کمال ناباوری ۱۵۰ میلیارد تومانی که قولش را به دانشجویان داده بودند از سوی کمیسیون تلفیق مجلس رد میشود. دانشجویان وقتی متوجه این بد قولی میشوند با تجمع مقابل مجلس، خواستار تصویب و اجرای طرح پژوهانه میشوند. وزیر علوم هم در واکنش به این تجمع اعلام میکند: دانشجویانی که دیروز در مقابل مجلس تجمع کردند به توصیههای وزارت علوم گوش نکردند!
وی به این نکته اشاره میکند که، چون پژوهانه وام نیست و مثل حقالزحمه است، منابع مالی خاص میخواهد و تلاش میکنیم محقق شود. امسال پیگیر این مسئله هستیم و چون تاکنون نتیجه قابل اعلانی به دست نیامده نمیتوانیم چیزی اعلام کنیم.
حال پس از گذشته چند هفته از این ماجرا و کش و قوس هایش امروز دانشجویان دکتری اعتراضات خود را با هشتگ #حمایت_ از_ پزوهش_ دکتری ترند یک توئیتهای فارسی زبان کردند. به گزارش «پایشگر» توییتهای متوالی گروه نه چندان بزرگی از کاربران توییتر برای #حمایت_از_پژوهش_دکتری موجب ترند این هشتگ در توییتر فارسی زبان شده است که در ادامه تعدادی از آنها را می بینید:
نازنین یکی از کاربران توئیتر با هشتگ حمایت از پژوهش دکتری نوشته: رواست خروجی این هزینه خارج از مرزهای ایران شگوفا شود؟
رضا تقی پور هم با کنایه ای به رانت و رانت بازی های این روزها نوشته است: الان همه دکتر هستن برای خودشون، نیازی به پژوهش نیست!
توئیت این کاربر تمام سال های که یک فرد در این کشور مشغول تحصیل است را روی هم جمع بسته و سر انگشتی به رقم بیست رسیده. او نوشته: ماها هم عاشق کشورمون هستیم هم انقلابمون هم رهبرمون. اما کارهای کشور دست کساییه که پاسپورت کشورای دیگه دارن و با ضد انقلاب رابطه دارن و خون به دل رهبر می کنن.
زهرا کاربر دیگه توئیت زده: نتیجه بی اهمیتی به پژوهش و پژوهشگر این میشه که در آینده ای نزدیک بازار مصرف جنسای بی کیفیت می شیم!
حال باید دید با گسترده تر شدن دامنه اعتراضات دانشجویان دکتری و رسانه ای شدن مشکل آنها وزارت علوم و مجلس چه پاسخی خواهند داشت.