کارشناس مسائل بین الملل گفت: امروز انشقاقی که بین کشورهای اسلامی به وجود آمده از زمان پیدایش سازمان کنفرانس اسلامی بی سابقه بوده است به گونهای که میتوان گفت این سازمان اصلا نمودی ندارد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو حمیدرضا آصفی سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه امروز در میزگرد خبری روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی که توسط مرکز دانشجویی حقوق بشر ایران (موسسه صلح زیبا) در دانشگاه تقریب مذاهب برگزار شد گفت: موضوع حقوق بشر در دنیا یک موضوع جدی است، ولی متاسفانه امروز این موضوع به ابزاری برای فشار به کشورهای اسلامی تبدیل شده است. وی با اشاره به اینکه امروز کشورهای اسلامی در بحث حقوق بشر به دو دسته تقسیم شده اند نخست کشورهایی که تابع اند و دیگر کشورهایی که مانند ایران مستقل هستند افزود: بحث این است که در بحث نقض حقوق بشر با کشورهای تابع برخوردی صورت نمیگیرد، اما کشورهای مستقل تحت فشار هستند.
آصفی با اشاره به اینکه ما مدعی و طرفدار حقوق بشر هستیم با این وجود نباید در موضع متهم قرار بگیریم اظهار کرد: حقوق بشر اصولا یک مقوله غربی نیست، اما غربیها به غلط آن را ترویج میکنند واقعیت این است که اسلام خیلی قبلتر از غربیها به موضوع حقوق بشر تاکید داشته است.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه با بیان اینکه در هیچ جای دنیا به مانند اسلام به مفاهیم حقوق بشر هم، چون حق حیات پرداخته نشده تصریح کرد: مفاهیم حقوق بشر در جای جای قرآن در حد اعلا آمده است. وی تصریح کرد: غربیها از این منظر به حقوق بشر نگاه میکنند که کرامت انسانی را تضمین میکند. در هر حال امروز ما نباید در موضع متهم قرار بگیریم، اما متاسفانه کشورهای اسلامی امروز در این موضع هستند.
آصفی با تاکید براینکه مسلمانان باید در مقوله حقوق بشر موضع تهاجمی داشته باشند، چون اگر حقی هم ضایع شده این حق مسلمانان بوده تصریح کرد: بحث حقوق بشر پس از جنگ جهانی دوم به دلیل مشکلات جدی مانند تفتیش عقاید، برده داری و تبعیض نژادی در اروپا مطرح شد لذا باید برای این معضلات فکری میکردند به همین دلیل حقوق بشر به وجود آمد.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه گفت: غربیها امروز از جهالت مسلمانان در قضیه حقوق بشر سواستفاده میکنند در حالی که اسلام پیش از غرب به حقوق بشر توجه داشته است.
وی به مشکلات جهان اسلام در زمینه حقوق بشر پرداخت و افزود: یکی از مشکلات این است که در نگارش متون حقوق بشر مسلمانان یا دخالت نداشتند یا دخالت آنها کم بوده به همین دلیل فرهنگ مسیحی و یهودی در این متون حاکم است با این وجود در این متون به ارزشها و دیدگاههای کشورهای اسلامی توجه نشده است.
آصفی اظهار کرد: دنیای غرب با استفاده از حقوق بشر به دنبال یکسان سازی فرهنگها است یعنی با پوشش حقوق بشر به دنبال یکسان سازی فرهنگها هستند و به گونهای تلاش میکنند تا باورهای خود در مقوله خانواده، نژاد، کار، نوع برخورد زن و مرد و نوع برخورد هم جنسها را جهانی کنند و در واقع حقوق بشر نیز ترفند خوبی است تا اهداف خود را دنبال کنند و حقوق بشر آنگونه که خودشان میخواهند شکل بگیرد.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه هدف غربیها از توجه به موضوع حقوق بشر این است که فرهنگ کشورها به فرهنگ غربی تبدیل شود اگر چه این اتفاق نمیافتد تصریح کرد: در اعلامیه حقوق بشر اسلامی قاهره جمهوری اسلامی تلاش کرد تا غیبت کشورهای اسلامی را در تدوین متون حقوقی جبران کند، ولی چون کشورهای اسلامی نوعا تابع و گوش به فرمان هستند این اتفاق نیفتاد. وی افزود: یکی از دلایلی که باعث شد تا حقوق بشر در کشورهای اسلامی مورد توجه قرار نگیرد این بوده که حکام به جای در اولویت قرار دادن این موضوع حفظ حکومت خود را در اولویت قرار دادند و این در حالی است که توجه به حقوق بشر به نوعی میتوانست تضمین کننده حکومت آنها نیز باشد.
آصفی با بیان اینکه امروز منازعات جهان اسلام به گونهای است که پیش از این سطح منازعات این گونه نبوده و این تاسف بار است افزود: امروز شاهدیم که کشورهای عربی در جنگ سوریه حامی امریکا و اسرائیل هستند و این در حالی است که عربها خود را برادر و غیره را دوست میدانند با این وجود این تاسف بار است که دنیای عرب به جای ایستادن در کنار برادران خود در کنار اسرائیل ایستاده وبرادران خود را میکشد و ما در سوریه و لبنان شاهد این مسائل بوده ایم به گونهای که سید حسن نصرالله نیز بیان کرد سعودیها در جنگ با اسرائیل در کنار اسرائیلیها بودند.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه با بیان اینکه اسرائیل اصولا یک رژیم آشوب خواه است، چون با آشوب زندگی میکند تصریح کرد: اگر صلح برقرار شود این رژیم از بین میرود. وی با اشاره به اینکه در جنگ یمن چندین سال است که یمنیها با دست خالی در مقابل سعودیها و حامیان این کشور میجنگند تصریح کرد: با این وجود امروز امریکاییها نیز احساس کردند که نمیتوانند در یمن بامردمی که دستشان خالی است بجنگند به همین دلیل کنگره دستور داده تا بررسی شود که عربستان در یمن چگونه عمل میکند.
آصفی با بیان اینکه شرایط دنیا باعث شده تا حقوق بشر از دستور کار کشورهای اسلامی خارج شود و اولین مسئله کشورهای اسلامی حفظ و بقای حکومت نامشروع حاکمان باشد تصریح کرد: مسئله دیگر نگرانی امریکا از بیداری کشورهای اسلامی است به همین دلیل این کشور مجبور شده تا بر روی بسیاری از ارزشهایی که از آنها دم میزنند پا بگذارد.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه با بیان اینکه امروز در دنیا حقوق بشر مهجور مانده است گفت: در موضوع سوریه همه فکر میکردند بشار اسد ساقط میشود به همین دلیل کشورهای متجاوز با همه امکانات به میدان آمدند، ولی ناکام ماندند پس از آن این کشورها مدعی شدند که حقوق بشر میگوید حکومتها باید از صندوق بیرون بیایند که باز هم مردم سوریه بشار اسد را انتخاب کردند با این وجود نهایتا این کشورها برای مقابله با حکومت سوریه داعش را به وجود آوردند.
وی گفت: بنده به دیپلماتهای کشورهای اسلامی میگویم واقعا قرابت شما با داعش از دولت بشار اسد بیشتر است. شما چه میکنید؟
آصفی اظهار کرد: عربستان به دلیل این که حیات خلوت خود در کشورهای عراق، سوریه و لبنان را از دست داده بود به یمن حمله کرد، چون به دنبال یک حیات خلوت برای خود بود. با این وجود شاهد هستیم این کشور چگونه دست به جنایت میزند و این در حالی است که غربیها نیز حق را به یمنیها میدهند، ولی به قول ترامپ عربستان گاو شیرده است و باید آن را دوشید.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه از سرنگونی هواپیمای جمهوری اسلامی ایران، تجاوز به افغانستان، حمله به سوریه و عراق به عنوان نمونههایی از نقض حقوق بشر توسط امریکا نام برد و افزود: امروز در قضیه حقوق بشر کشورهای اسلامی نیازمند به همگرایی و وحدت هستند. وی اظهار کرد: امروز انشقاقی که بین کشورهای اسلامی به وجود آمده از زمان پیدایش سازمان کنفرانس اسلامی بی سابقه بوده است به گونهای که میتوان گفت: این سازمان اصلا نمودی ندارد در هر حال باید کشورهای اسلامی به این خودباوری برسند که میتوانند وضع موجود را تغییر دهند، چون خیلی از حکومتهای قلدر وجود داشتند که الان نیستند.
آصفی بر ضرورت تقویت نقش NGO و سازمانهای مردم نهاد و استفاده از ظرفیت فضای مجازی در مقوله حقوق بشر افزود: متاسفانه در حوزه رسانه در حقوق بشر عقب هستیم به گونهای که در تبلیغات بی حوصله ایم و نمیتوانیم به صورت بلند مدت برنامه ریزی کنیم.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه تصریح کرد: دنیای غرب امروز در انفعال کامل به سر میبرد و اگر توانسته سیاستهای خود را جلو ببرد از جهالت ماست، چون ما با حقوق خود آشنا نیستیم.
وی با بیان اینکه موضوع حقوق بشر از جمله موضوعاتی است که میتوان ورک شاپهای جدی در رابطه با آن برگزار کرد تصریح کرد: حقوق بشر از مفاخر جهان اسلام به شمار میآید.
آصفی با تاکید براینکه باید حقوق بشر در اسلام ارتقا و منشور اسلامی حقوق بشر به یک معاهده تبدیل شود تصریح کرد: غرب و امریکا به دلیل ارتکاب به جنایات مکرر و گسترده در عراق، افغانستان، شمال افریقا، حتی خود اروپا و امریکا دارای صلاحیت قضاوت و داوری در خصوص حقوق بشر را ندارد با این وجود کشورهای اسلامی باید در این رابطه از تمام ظرفیتهای استفاده نشده بهره برداری کنند.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه تاکید کرد: جهان اسلام باید در مقوله حقوق بشر از حالت تدافعی به حالت تهاجمی برگردد.