سعید شعبانی دبیر علمی اجرایی چالش «ببراس» در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو در خصوص این چالش گفت: ببراس یک چالش بینالمللی (مسابقه ترویجی در زمینه علوم رایانه) است و اولین بار این چالش در ایران در سال 2015 برگزار و حدود ۳ هزار و ۵۰۰ دانشآموز در این چالش شرکت کردهاند.
شعبانی گفت: چالش بینالمللی ببراس مانند جشنواره ریاضیات کانگورو است که با هدف ترویج و علاقهمند کردن دانشآموزان به ریاضیات با رویکرد حل مسئله ریاضی و خلاقیت از کشور فرانسه و از سال ۱۹۹۴ آغاز به کار کرده است و مؤسسه فرهنگی فاطمی، نمایندگی آن را در ایران به عهده دارد؛ جشنواره ریاضیات کانگورو تاکنون ۱۰ دوره در ایران برگزار شده است.
وی در ادامه افزود: بیش از شصت کشور چالش ببراس را برگزار میکنند. ببراس یک برنامه غیررقابتی است و قرار نیست افراد مانند المپیادها، استعدادیابی شوند و به افراد برتر مدالی تعلق گیرد. در چالش ببراس، کشوری با کشور دیگر مقایسه نمیشود و هر کشوری به طور مستقل این برنامه را برگزار میکند.
شعبانی در خصوص بازدهی این چالش تصریح کرد: تاکنون ببراس ۱۵ دوره در جهان و ۳ دوره در ایران برگزار شده که دو سال اول به صورت آزمایشی و به طور محدود برگزار شده است.
وی در خصوص مسابقات ریاضیات کانگورو گفت: جشنواره ریاضیات کانگورو به طور میانگین در سالهای اخیر، ۱۰۰ هزار شرکتکننده از ۱۲ پایه دانشآموزی شرکت کردهاند که از سراسر کشور با پراکندگی خوبی در این جشنواره شرکت کردهاند.
شعبانی با اشاره به چالش ببراس گفت: هدف «ببراس» عمومیسازی، گسترش و همگانی شدن مفاهیم علوم رایانه و تفکر رایانشی بین دانشآموزان است تا به تفکر علاقمند شوند و خارج از چارچوب تفکر کنند و توانایی حل مسائل را داشته باشند. برگزیدگان این چالش، به عنوان جایزه برای شرکت در مرحله سوم چالش ببراس که دورهای دو روزه است دعوت میشوند که این دوره شامل سخنرانی، کارگاههای آموزشی و ترویجی است که توسط استادان دانشگاههای برتر و فارغالتحصیلان آن دانشگاهها برگزار میشود. برای اطلاعات در این زمینه میتوانید به وبسایت چالش ببراس به نشانی bebras.ir مراجعه کنید.
وی در ادامه اعلام کرد: این چالش در ایران در سه رده سنی مختلف، مقاطع چهارم تا ششم ابتدایی، دوره متوسطه اول و دوره متوسطه دوم برگزار میشود و از مهرماه ثبت نام برای شرکت در چالش ببراس آغاز میشود.
وی در خصوص مراحل این چالش افزود: مرحله اول به صورت آنلاین است که افراد اینترنت لازم دارند و باید در طول یک ساعت به ۱۵ سوال پاسخ دهند؛ در این زمینه خانوادهها را تشویق میکنیم که همراه فرزندانشان به سوالات پاسخ دهند. سوالات معماگونه است و معمولاً هیچ واژه تخصصی در آن وجود ندارد و سوالات به گونهای طراحی شده که به طور میانگین همه بچهها با هر سطح توانایی بتوانند در این چالش شرکت کنند.
شعبانی در خصوص هزینه این چالش گفت: سال گذشته هزینه شرکت در این چالش ۱۵ هزارتومان بوده است و امسال احتمالا کمی افزایش خواهد داشت و جز آن برای مراحل بعدی این چالش دانشآموزان هزینه دیگری پرداخت نمیکنند.
وی در ادامه عنوان کرد: موسسه فرهنگی فاطمی در نظر دارد برنامههایی در سطح ملی به صورت فوق برنامه در مدارس برگزار کند تا حفرههای برنامه درسی دانشآموزان جبران شود.
وی در ادامه اظهار کرد: چالش ببراس و جشنواره ریاضیات کانگورو تنها یک رویداد یک یا دو مرحلهای نیست بلکه یک برنامه آموزشی کامل است. هم در حل مسئله ریاضیات و هم در علوم رایانه که مبحث جدیدتری است تلاش شده تا کتابهای آمورشی مرتبط با آنها برای مربیان و دانشآموزان آماده شود تا از کتابها برای فوق برنامه در مدارس استفاده شود.
شعبانی همچنین بیان کرد: پروژههای زیادی در کشورهای مختلف جهان به منظور آموزش علوم کامپیوتر به بچههای ۶ سال به بالا تا پایان دوره مدرسه وجود دارد. برای پیشبرد پروژهای مشابه در ایران، انتشارات فاطمی اقدام به ترجمه کتابی به نام «علوم رایانه بدون رایانه!» کرده است. این کتاب که یکی از جامعترین منابع آموزش مفاهیم علوم رایانه و تفکر رایانشی برای کودکان و نوجوانان است شامل ۲۱ فعالیت کارگاهی است و بچهها با انجام این فعالیتها با مفاهیم علوم رایانه و الگوریتم آشنا میشوند؛ در کنار ترجمه این کتاب، ابزار و وسایل آموزشی مربوط به آن را برای استفاده در کلاس نیز طراحی کردهایم. همچنین امید است دورههای آموزشی علوم کامپیوتر برای ملعمان جوان را با یاری دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف برگزار کنیم و با فیلمبرداری و مستندسازی از این دورهها، آنها را در اختیار عموم قرار دهیم.