استارتآپها در حوزه پزشکی به دنبال تولید یک ابزارک هستند تا با ضبط صدای قلب بیمار به تشخیص بیماری کمک کرده و نیازی به معاینات بالینی در هر بار مراجعه وجود نداشته باشد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حمیده آقاجانی؛ حتما در این سالها واژه استارتآپها به گوشتان خورده است. کسب و کارهای نوپا با یک ایدهی ساده و اولیه به به سرعت رشد میکند و به مرحله درآمدزایی میرسد؛ از آن جا که استارت آپها با ایده و تفکر فارغ التحصیلان دانشگاهی شکل میگیرد بیشتر مبتنی بر ایدههای ریسکپذیری است که ورود به بازار هدف در آن نیز در حد یک فرض است.
غالبا فارغ التحصیلان دوره ارشد و دکتری با ارائه یک ایده به دنبال کسب درآمد در کمترین زمان با کمترین هزینه و امکانات ممکن هستند. این ایده میتوان در تمام زمینهها به وجود آید و حوزه پزشکی و لوازم پزشکی نیز از این قاعده مستثنی نیستند، خصوصا لوازم و تجهیزات پزشکی طی سالهای گذشته دستخوش تغییرات بسیار شده است.
با پیشرفت تکنولوژی و ساخت اپلیکیشنهای متنوع، طراحی و تولید دستگاههای دیجیتال میتواند روند تشخیص بیماریها را تسریع کرده و درصد خطای انسانی را کاهش دهد. همچنین به پزشکان در تفسیر بیماریهای مختلف و آزمایشان متنوع کمک کند.
بیماریهای قلبی و ریوی از آن دسته بیماریها هستند که نیازمند دقت و حساسیت بیشتر است و پزشک در تشخیص بیماری و انجام آزمایشات بالینی با استفاده از دستگاههای موجود و روشهای قدیمی باید وقت و زمان بسیاری را صرف کند تا بتواند به نتیجه دقیق دست یابد. از سویی هر بار که بیمار به پزشک مراجعه نماید ناچار است مورد معاینه مجدد قرار گیرد که این امر علاوه بر صرف هزینه بسیار وقت گیر بوده و احتمال تشخیص نادرست نیز وجود دارد.
در همین حوزه علم و تکنولوژی در مسیری گام برداشته تا بتواند این درصد خطا را تقلیل داده و به سرعت تشخیص پزشکان کمک نماید.
حتما برای شما هم پیش آمده که برای یک سرماخوردی و یا تپش قلب به پزشک مراجعه نمایید و پزشک معالج برای معاینه از گوشی استفاده نماید. گوشی معاینه که نماد پزشکان نیز به حساب میآید هنوز به شکل سنتی بوده و شاید لازم باشد که از حالت سنتی به ابزارکهای مدرن تغییر شکل دهد.
ایدهها نو در حوزه پزشکی، به کمک تشخیص بیماریهای قلبی میآید یکی از استارتآپهایی که در این حوزه ایدههای نوع ارائه کرده، استارت آپ «نبض» است که از سال ۹۶ کار خود را آغاز کرد.
بهمن منصوری مدیر فنی استارت آپ نبض در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو در رابطه با طراحی این ابزارک اظهار داشت: به دنبال این هستیم که با استفاده از هوش مصنوعی ابزارک هوشمندی را ارائه کنیم که از آن میتوان با عنوان گوشی هوشمند پزشکی یاد کرد.
وی افزود: مراحل طراحی این ابزارک پایان یافته و به سمت تولید حرکت میکنیم. گوشی پزشکی که یک نماد هم به حساب میآید در غربالگری بیماریهای قلبی و ریوی مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزارک کمک میکند تا این گوشیها از حالت مکانیکی خارج شده و به صورت دیجیتال کار کنند.
منصوری ادامه داد: این ابزارک مزیتهای بسیاری دارد، اولین مزیت اینکه کیفیت و اندازه صدا بالا میرود و به پزشک این امکان را میدهد به اندازهای که میتواند بهتر با وضعیت بیمار ارتباط برقرار کند صدا را کم و زیاد کرده و حساسیت را بسنجد.
وی در مورد دومین مزیت این ابزارک گفت: در این گوشی هوشمند امکان ضبط صدای ضربان قلب وجود دارد و این شرایط به وجود میآید که پزشک صدا را مجددا گوش کرده و به تشخیص پزشک کمک کند. این صدای ضبط شده کمک میکند تا در صورت نیاز سایر پزشکان متخصص نیز بدون معاینه مجدد، نظر اولیه خود را بدهند.
منصوری ادامه داد: وقتی صدا ضبط میشود میتواند نمودارهای صوتی را ترسیم کند. این نمودارهای صوتی میتواند به کمک تفسیر فتوکاردیوگرافی بیاید. در واقع این روش میتواند به عنوان یک جایگزین ساده و دم دستی برای تشخیص اولیه پزشک باشد.
وی افزود: در طراحی این محصول به دنبال این هستیم که با استفاد از منابع موجود و استفاده از یکسری دادهها بتوانیم به جایی برسیم که این گوشی هوشمند با کمک هوش مصنوعی و طراحی اپلیکیشن مرتبط بتواند یک تشخیص اولیه در مورد ضربان قلب دهد و به نوعی دستیار پزشکی باشد.
محصولاتی که ثبت اختراع میشود در حد ایده باقی میماند مدیر فنی استارت آپ نبض در پاسخ به این سوال که آیا این نمونه اولیه از این ابزارک در کشور است یا خیر؟ تصریح کرد: ممکن است محصولات مشابه بسیاری ثبت شده باشد، اما به مرحله تولید نرسیده، در حال حاضر در سایت ثبت اختراعات محصولات متنوعی ثبت شده، اما آن چه که به تولید انبوه برسد و انتظارات را برآورده کند محدود است.
وی در خصوص واردات این نوع محصول از کشورهای اروپایی و آمریکایی به داخل کشور گفت: شرکت لیتمن یک شرکت بزرگ در زمینه تولید گوشی پزشکی در دنیا به شمار میرود و در گذشته وارداتی صورت میگرفت، اما در حاضر به دلیل وجود تحریمها دیگر واردات به ایران انجام نمیشود از طرف دیگر، در صورت واردات قیمت تمام شده در ایران بسیار بالا خواهد بود به همین دلیل هم در داخل استقبالی از آن نمیشود.
وی ادامه داد: از آنجا که تیم ما فارغ التحصیل رشتههای مهندسی از دانشگاه معتبر کشور است، بخش خصوصی با اعتماد به توانایی این گروه به کمک این استارتآپ آمده، زیرا در استارتآپها ارزش محصول ملاک نیست بلکه تیمی که دور هم جمع میشوند مهم و مورد توجه است.
منصوری در پاسخ به این سوال که بزرگترین مشکل سر راه شما چیست؟ خاطرنشان کرد: نمیتوان به طور خاص مشکلی را مطرح کرد یا بخواهیم تزریق ناامیدی در جامعه بکنیم، زیرا اگر خود ما ناامید بودیم اصلا وارد این فضا نمیشدیم، اما شاید بزرگترین مشکل که وجود دارد، بحث مجوزها است.
برای مجوز محصول آمریکایی با قیمت چینی میخواهند! وی تصریح کرد: وقتی وارد فضای کار شده یا وارد ادارهای برای اخذ مجوز میشویم تا نمونه کارمان را ارائه دهیم بدون اغراق از ما محصولی با کیفیت محصولات آمریکایی با قیمت تمام شده محصول چینی مطالبهکنند.
منصوری گفت: از مهمترین بخشهای اخذ مجوز این است که وقتی بخواهیم مجوزی بگیریم تمام استانداردهای شرکتهای تجهیزات پزشکی آمریکایی وISOها را دریافت کنیم، اما هیچ حمایتی از ما نمیشود تا ما به آینده باشیم و از طرفی جلو واردات گرفته نمیشود و محصول بلا همان کیفیت خارجی، اما ساخت داخل در مرحله تولید زمین میخورد. در واقع برای گرفتن مجوز باید از سد بزرگی عبور کنیم.