دانشگاه استاد فرشچیان که برای رفع یکی از حلقههای گمشده نظام آموزشی تاسیس میشود قرار است دوشنبه ۳۰ مهر ماه به طور رسمی کار خود را آغاز کند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، صبح امروز نشست خبری آئین گشایش دانشگاه هنرهای اسلامی ایرانی استاد فرشچیان برگزار شد.
در این نشست بهمن نامورمطلق، سرپرست دانشگاههای هنرهای اسلامی ایرانی استاد فرشچیان با بیان اینکه ایران سرزمین هنر و دانشگاهها است، گفت: ایران از ابتدا دارای تمدن دانشگاه ساز و دانش پرور همراه با خلاقیت بوده است. با حضور مدرنیته در ایران مولف بودن کشور در بسیاری مسائل از جمله دانشگاه از دست رفت و تقلید از ساختار دانشگاههای غربی در کشور پیشی گرفت هر چند که این امر دستاوردهای خاص خود را داشت، اما نواقصی داشت که باعث شد فرهنگ ایرانی اسلامی تا حدودی از بین برود.
وی ادامه داد: دانشگاه استاد فرشچیان برای رفع یکی از حلقههای گمشده نظام آموزشی تاسیس میشود. هنرمندان ما سالها است که نسبت به تضعیف خلق هنر شکایت دارند و در این باره نگران هستند.
دانشگاه هنرهای اسلامی ایرانی آمیزهای از سنت ایرانی و تجربیات جهانی
نامور مطلق اظهار داشت: بنابراین نیاز بود تا دانشگاهی را تاسیس و راه اندازی کنیم که ریشه در خاک این سرزمین داشته باشد ضمن آنکه از تجربیات جهانی بهرهمند شود.
سرپرست دانشگاههای هنرهای اسلامی ایرانی استاد فرشچیان بیان کرد: طرح راه اندازی این دانشگاه بیست سال قبل در فرهنگستان هنر مطرح و در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارت علوم ارائه شد هر چند که کلیات طرح پیشنهادی از سوی فرهنگستان مورد تصویب قرار گرفت، اما در دولتهای نهم و دهم فراموش گشته و مجددا در دولت یازدهم در صحن علنی شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شد.
وی ادامه داد: نهادهای فرهنگی از جمله سازمان میراث فرهنگی با روبرو شدن با این طرح سعی به حمایت از این دانشگاه کردند، اما این طرح به ثمر نرسید و مجددا با مطرح شدن در صحن علنی، دانشگاه آزاد اسلامی برای حمایت مالی، پشتیبانی و آموزشی از این دانشگاه اعلام آمادگی کرد و ساختمان فعلی این دانشگاه را در اختیار دانشگاه استاد فرشچیان قرار داد.
به گفته وی برای راه اندازی چنین دانشگاهی و تربیت هنرمندان برجسته استادان بزرگ ایران بسیار نگران بودند، اما تحت حمایت گرفتن این دانشگاه از سوی دانشگاه آزاد تا حدودی نگرانی آنها را رفع کرد.
نامورمطلق با بیان اینکه استاد فرشچیان برای دانشگاه گروهی شش نفره را به عنوان هیئت امنا معرفی کرد، گفت: معرفی این هیئت امنا و تعیین این جانب به عنوان رئیس دانشگاه مورد موافقت دانشگاه آزاد قرار گرفت و امروز شاهد نخستین گام راه اندازی یک دانشگاه بومی برای ارائه الگوهای هنری هستیم.
سرپرست دانشگاههای هنرهای اسلامی ایرانی استاد فرشچیان درباره مقاصد راه اندازی این دانشگاه بیان کرد: قصد داریم تا هنرمندان سنتی خود را پرورش دهیم همچنان که از هنرهای ایرانی و اسلامی صیانت کنیم چرا که هم اکنون شاهد هستیم که بسیاری از نقوش ایرانی به اسم کشورهای غربی و همسایه مصادره و معرفی میشوند بنابراین لازم است که پایگاهی برای صیانت از هنرهای ایرانی اسلامی داشته باشیم.
وی ادامه داد: دانشگاه استاد فرشچیان قرار است براساس نظام سنتی راه اندازی شود، اما به گذشته برنمی گردد بلکه تجربیات گذشته را با تجربیات جهانی میآمیزد تا نظامی را برای تربیت استادان هنر ایرانی ارائه کند.
تکثیر استادان فعلی هدف دانشگاه استاد فرشچیان
نامورمطلق نظام آموزشی، واژگان و آئین نامههای مورد استفاده در این دانشگاه را کاملا بدیع و جدید دانست و ادامه داد: این دانشگاه قرار است در کنار دانشگاههای دولتی و غیردولتی باشد نه در مقابل آنها.
وی اظهار داشت: در این دانشگاه قرار است استادان بزرگ مشغول به کار شوند و دانشجویانی را در حوزههای گوناگون آنچنان آموزش دهند که به نوعی آن استادها را تکثیر کنیم و از آنها پیشی بگیرند.
به گفته وی هدف دانشگاه استاد فرشچیان تکثیر استادان فعلی و حتی گذر از آنها است.
نامورمطلق همچنین از راه اندازی شعبات دیگر این دانشگاه در شهرهای مختلف کشور خبر داد و گفت: پیشنهاد داده ایم که دانشگاه پایگاه کرسیهای نظریه پردازی در حوزه هنرهای اسلامی ایرانی و همچنین پایگاه کمیتههای شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه هنرهای سنتی و صنایع دستی باشد.
وی گفت: برای اینکه بتوانیم دانشگاهی با چنین اهداف و مقاصدی را راه اندازی کنیم نیازمندیم که نظام نامههای آموزشی و چشم انداز متفاوت از سایر دانشگاهها را برای جذب دانشجو و اساتید ترتیب دهیم.
وی عنوان کرد: متاسفانه یکی از مهمترین هنرهای ایرانی مثل خوش نویسی در هیچ دانشگاه کشور سیلابس مخصوصی ندارد از این رو کیان برخی از هنرها در خطر است بنابراین قرار است که دانشگاه استاد فرشچیان در سه حوزه نگارگری و هنرهای وابسته، هنرهای خوش نویسی و صنایع دستی سه دانشکده راه اندازی کند.
زمان جذب دانشجو در دانشگاه استاد فرشچیان مشخص شد
نامور مطلق با بیان اینکه دانشگاه اسلامی ایرانی استاد فرشچیان نمونه داخلی و بیرونی ندارد، اظهار داشت: با توجه به آنکه اصل هنر همواره به معنویت آمیخته بوده است، امیدواریم این دانشگاه تصویر هنر را در کشور تغییر دهد.
وی درباره زمان راهاندازی کامل و جذب دانشجو و استاد در این دانشگاه بیان کرد: بعد از افتتاحیه کارگروههای مختلف نوشتن نظامنامه و چشمانداز دانشگاه تشکیل خواهند شد و امیدواریم که از ترم تحصیلی آینده بتوانیم با محویت استادان برجسته دانشجویان مرتبط و علاقمند را جذب کنیم.
وی ادامه داد: اگر شرایط برای جذب دانشجو در ترم آینده مهیا نشد از سال آینده این اتفاق رقم خواهد خورد اما طی این مدت، کارگاهها و درسگفتارهای مختلف بصورت تمرینی در این دانشگاه برگزار خواهد شد تا ضمن مشخص شدن منابع برای تدریس، بتوانیم سیلابس خاص را هم تدارک ببینیم.
دانشگاهی که از نظام رایج دانشگاههای کشور استفاده نمیکند در ادامه این برنامه حسن بلخاری، رئیس انجمن آثار مفاخر فرهنگی کشور درباره حکمت هنرهای ایرانی اسلامی توضیح داد و گفت: دانشگاه نظام نامه خاص خود را دارد و از نظام رایج دانشگاههای سراسر کشور استفاده نمیکند تا کسانی را در این قلمرو تربیت کند که قبل از آنکه مباحث تکنیکهای هنری را فرا گیرند مباحث معنا و هویتی در دوران گذشته را احیا کنند.
همچنین محمدحسین ایمانی خوشخو، رئیس کمیته هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی توضیحات مختصری را درباره چگونگی طرح و تصویب راه اندازی دانشگاه استاد فرشچیان ارائه کرد و گفت: از دوشنبه ۳۰ مهر ماه مکتب خانه بزرگ هنری در کشور فعالیت خود را آغاز میکند.