میزگرد آرمان خواهی جنبش دانشجویی در دهه چهارم انقلاب اسلامی با حضور دبیران اسبق اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل، جنبش عدالتخواه دانشجویی و شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی در دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمدامین سلیمی، دبیر سابق شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی در میزگرد آرمان خواهی جنبش دانشجویی در دهه چهارم انقلاب اسلامی که با حضور ابوالفضل مظاهری، دبیر اسبق اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل و امین سردارآبادی، دبیر اسبق جنبش عدالتخواه دانشجویی و به همت انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: سوال بنده این است که اگر فعالان تشکلهای دانشجویی یک ماه در عرصه نباشند چه چیزی از مردم کم میشود؟ اگر پاسخ هیچ باشد با این وجود باید بساط خود را جمع کنیم و برویم، ولی قطعا پاسخ هیچ نیست، اما بحثی که وجود دارد این است که امروز جنبش دانشجویی به بحران اثرگذاری دچار شده است و این به دلیل افول اثرگذاری و اسیر شدن در ساختارهای اداری است.
وی با بیان اینکه مرگ بر آمریکا گفتن الزاماتی دارد و این الزامات باید در عملکرد تشکلها حادث شود، افزود: بحثی که وجود دارد این است که برخی تشکلها آخرین تحولات شیطان پرستی و یا مثلا جنبش وال استریت را میدانند، ولی از وضعیت کارگران شهر مجاور خود بی خبر هستند با این وجود این کاریکاتوری عمل کردن تشکلها موجب میشود که مرگ بر آمریکا گفتن آنها هم نگیرد.
سلیمی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ساختار و ماهیتی دارد که ممکن است این ساختارها اشتباه کنند و یا به ابتذال کشیده شوند، اما ماهیت انقلاب اسلامی استبداد برنمی دارد از این رو اگر جنبش دانشجویی یقه ساختارهای جمهوری اسلامی را میگیرد به خاطر این است که از ماهیت انقلاب اسلامی جدا نشده و دچار استبداد صغیر نشوند.
دبیر سابق شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی تصریح کرد: مدل صحیحی از عدالتخواهی در جمهوری اسلامی نداریم و بنده نمیدانم به یک عدالتخواهی بی آسیب و بی آفت که حصول به نتیجه شود چگونه است با این وجود هر چه در مورد آن فکر میکنم مدل خاصی دست من را نمیگیرد.
وی با بیان اینکه جنبش دانشجویی باید برای عدالتخواهی ایجابی مدل تعریف کند، چون تجربه عدالتخواهی سلبی را داریم، تصریح کرد: جنبش دانشجویی به جایی رسیده که نق نمیزند، چون راهکارهای ایجابی برای عدالتخواهی در برخی مسائل را به دست آورده مثلا در مسائل به صورت حقوقی و تخصصی ورود پیدا میکند.
سلیمی گفت: اینکه نمایندگان جنبش دانشجویی به هفته تپه بروند و بعد یکی دو ماه حقوق کارگران این کارخانه را بدهند این حل مسئله نیست بلکه حل مشکل است با این وجود دست بچههای ما در اصلاح نظام اقتصادی، سیاسی و فرهنگی کشور باید پر باشد.
دبیر سابق شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی به پیشرفت تشکلها در بحث مطالعه اشاره کرد و افزود: البته این مطالعه آفتهایی هم دارد، چون موجب میشود زمینه جنبشی آنها کم شود.
همچنین امین سردارآبادی، دبیر اسبق جنبش عدالتخواه دانشجویی در این نشست گفت: احساسی که بنده در تشکلها میبینم این است که میگویند تشکل هر چه رادیکالتر بهتر.
وی با طرح این سوال که مردم چه زمان استکبارستیز میشوند تصریح کرد: در دهه شصت که کشور با جنگ و تحریم روبرو بود یک روستایی اگر دو عدد تخم مرغ داشت یکی از آنها را برای استفاده رزمندگان به جبههها میفرستاد و همان آدم هم شعار مرگ بر آمریکا میداد.
وی افزود: در ۱۳ آبان ۵۸ مردم به شدت از تسخیر لانه جاسوسی حمایت کردند به گونهای که هر روز یک گروه اجتماعی این حرکت دانشجویان را مورد حمایت قرار میدادندو حتی در فروردین سال ۵۹ که آمریکاییها اعلام کردند ما ایران را تحریم اقتصادی و روابط خود را با این کشور قطع میکنیم مردم سه روز روزه گرفتند و حتی کشاورزان روستاهای اطراف تهران به امام نامه نوشتند و گفتند که محصولات زیر کشت ما سه برابر شده است. با این وجود مردم آن موقع به شعاری که میدادند باور داشتند و علیه استکبار چه داخلی و خارجی شعار میدادند.
سردارآبادی با بیان اینکه مردم عادی آن زمان احساس میکردند رجایی همان غذایی را میخورد که آنها میخورند، تصریح کرد: الان چرا مردم باید شعارهای ما را باور کنند وقتی میبینند که بچههای فلان مسئول در آمریکا هستند.
دبیر اسبق جنبش عدالتخواه دانشجویی با بیان اینکه چرا برخی تشکلها برای سیزده آبان و مناسبتهای مختلف بیانیه میدهند و برای روستایی که خالی از سکنه شده اند بیانیه نمیدهند، تصریح کرد: معتقدم تشکلها باید به مشکلات شهر خود بپردازند.
وی با بیان اینکه ورود جنبش عدالتخواه دانشجویی به موضوع کارتن خوابها و یا مسئله خانههای ده ونک کار خوبی بود، تصریح کرد: یکی از مشکلات ما در فضای دانشجویی این است که بچهها نوآوری ندارند و براساس همان قالبهای قدیمی کار را پیش میبرند مثلا چرا نباید مراسم ۱۶ آذر در مسجد و یا در میدان انقلاب و در حضور مردم برگزار شود؟
سردارآبادی با بیان اینکه در جنگ این گونه نبود که کسی بگوید باید جزیره مجنون را بگیریم و بعد فکر و طراحی پشت این کار نباشد، تصریح کرد: این هنر خاصی نیست که مدام آرزوهای خود را به زبان بیاوریم قطعا باید با فکر و طراحی عمل کرد.
دبیر اسبق جنبش عدالتخواه دانشجویی تصریح کرد: جریان دانشجویی اگر میخواهد در مطالبه گری به نتیجه برسد قطعا باید وقت بگذارد، اما بحثی که وجود دارد این است که امروز تشکلهای ما بیشتر شبیه تستر غذا شده اند و میخواهند به هر کاری دست بزنند. از این رو معتقدم جریان دانشجویی ابتدا باید قله اول را فتح کند و بعد برای فتح قله بعدی هدف گذاری نماید، ولی بنده این مدل را نمیبینم.
وی با طرح این سوال که چرا مسئولان جنبش دانشجویی را جدی نمیگیرند و این جدی نگرفتن چه عواقبی میتواند برای آنها داشته باشد؟ افزود: صادق زیباکلام میگوید تشکل دانشجویی که نمیتواند مشکلات صنفی دانشگاه خودش را حل کند نمیتوان زیاد انتظار داشت که دیگران او را جدی بگیرند در هر حال ما از اینکه مردم را قانع کنیم درمانده ایم و بعد در رسانهها دوپینگ میکنیم.
وی تاکید کرد: باید در مدل عدالت طلبی خلاقیت به خرج بدهیم، چون با بیانیه دادن خیلی نمیتوان کاری کرد.
ابوالفضل مظاهری، دبیر اسبق انجمن اسلامی دانشجویان مستقل در این میزگرد گفت: جنبش دانشجویی به خاطر آرمانها و ایده آلها به وجود آمد با این وجود استقلال و عدالت مهمترین آرمانهای این جنبش بوده و الان هم همین گونه است و این طور نیست که این آرمانها گم شوند البته تکنیکها و نوع مبارزه تغییر کرده است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر چندین اتفاق افتاده که باعث شده گل طلایی کمتری از جنبش دانشجویی ببینیم و مثلا ممکن است بگوییم که ظرفیت فعلی جنبش دانشجویی ۱۰ درصد از ظرفیت این جنبش نیست، تصریح کرد: اتفاقی که افتاده این است که تلاش جنبش دانشجویی کمتر و از طرفی از نظر مبانی ضعیفتر شده است به گونهای که دغدغه سازیهای کاذبی که در کشور اتفاق میافتد به دغدغه اصلی جنبش دانشجویی مبدل میشوند و این ناشی از ضعف مبانی دوستان ما در جریان دانشجویی است البته اوضاع از نظر بنده امیدوارکننده است و من معتقد نیستم که جنبش دانشجویی رو به اضمحلال است و یا اینکه مرده است.
مظاهری با بیان اینکه تشکل دانشجویی محل آزمون و خطای دانشجوست و دانشجو حق دارد در فضای تشکل اشتباه و تجربه کند، تصریح کرد: البته شرایط رشد فعالان دانشجویی با گذشته فرق کرده و به دلیل دغدغه سازی کاذب مسائل بی اهمیت نمود بیشتری پیدا میکند.
دبیر اسبق انجمن اسلامی دانشجویان مستقل با بیان اینکه جریان دانشجویی نتوانسته نسبت خود را با آرمانها پیدا کند، افزود: جریان دانشجویی حرفهای بزرگ را به خوبی میزند، چون رسانهها بیشتر به این حرفها توجه میکنند تا مطالبات محلی که دانشجویان به زبان میآورند.
وی با بیان اینکه جریان دانشجویی از مطالبات مردمی دور افتاده، ولی درک بچهها در دهه ۹۰ نسبت به محیط خود بیشتر شده افزود: جنبش دانشجویی باید شرایط زمانی و محیطی خود را بشناسد و براساس آن عمل کند، اما بحثی که وجود دارد این است که امروز این جنبش براساس اقتضائات دهه ۷۰ و ۸۰ برنامه ریزی میکند از این رو انتظار هم دارند که نتیجه بگیرند.
مظاهری افزود: اگر جنبش دانشجویی اقتضائات دهه ۹۰ را بهتر بشناسد کنش گران بهتری خواهند بود.
دبیر اسبق انجمن اسلامی دانشجویان مستقل گفت: وقتی جنبش دانشجویی راههای مختلف را برای نتیجه گیری در برخورد با مسائل و مشکلات تجربه میکند، اما به نتیجه نمیرسد ماحصل آن سرخوردگی و بی حس شدن فعالان این جنبش است به گونهای که وقتی اتفاق جدیدی رخ میدهد نمیتوان آنها را به خط کرد تا موضع خود را اعلام کنند.
وی بر ضرورت نوگرایی در ساختارهای حکومت تاکید کرد و افزود: ما امروز نمیتوانیم با ساختارها و سکرت بازیهای دهه شصت کشور را اداره کنیم، اما واقعیتی که وجود دارد این است که ما داریم با همان مدلهای دهه ۵۰ و ۶۰ کشور را اداره میکنیم.
مظاهری از شفافیت و جوان گرایی به عنوان دو مطالبه جنبش دانشجویی نام برد و افزود: باید جوان گرایی در چینش به کار گرفته شود تا آنها بتوانند ادبیات نسل جوان را بفهمند در هر حال ما با نسلی از مسئولان مواجهیم که درکی از ادبیات نسل جوان ندارند از این رو نمیتوانیم به یک ادبیات مشترک برسیم.
دبیر اسبق انجمن اسلامی دانشجویان مستقل تصریح کرد: پس از گذشت چهل سال از عمر انقلاب نیازمند پوست اندازی و نوگرایی در ساختارهای حکومت هستیم، ولی ما در اصول با کسی شوخی نداریم. معتقدم باید در نوع کنش و رفتار مسئولان نوگرایی اتفاق بیفتد.