در میزگرد بررسی «ابعاد تامین مالی تلویزیون» با اشاره به نقش جهانی شدن در تکثرگرایی صداوسیما گفته شد که صدا و سیما از طریق برجسته کردن نقش خود در برابر تهاجم فرهنگی دشمن توانست بودجهاش را تامین کند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، منتظرقائم عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در میزگرد بررسی ابعاد تامین مالی تلویزیون گفت: صدا و سیما مطلقا یک سازمان دولتی است و این که میگویند ما یک سازمان عمومی هستیم شعار است.
وی با بیان اینکه سازمان صدا و سیما قبل و بعد انقلاب تحت مالکیت بسیارمستقیم و دقیق حکومت بوده افزود: صدا و سیما به هیچ وجه عمومی نیست و دولتی است و البته وجه عمومی آن از نظر خدمتی است که تعریف کرده است. در هر حال اگر به نسبتی بپذیریم که صدا و سیما خدمت محور است، اما نمیتوانیم آن را عمومی بدانیم.
منتظر قائم تصریح کرد: با رواج ویدئو و متصل شدن آن به ورود ماهواره از سال ۷۱ نظام به این نتیجه رسید که صدا و سیما را متکثر نمایند تا بتواند در برابر جهانی شدن محتوا مقاومت کرده و حرف خود را از طریق کانالهای مختلف منتشر کند.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران گفت: صدا و سیما از طریق برجسته کردن نقش خود در برابر تهاجم فرهنگی دشمن توانست بودجه اش را تامین کند با این وجود حکومت متوجه شد که صدا و سیما هنوز اهمیت دارد و در شرایط بین المللی باید به آن بها دهد.
وی تصریح کرد: اتفاقی که در ایران افتاده این است که به دلیل تکثر و ایدئولوژی زدایی و جهانی شدن، صدا و سیما مجبور شده که از حالت انحصاری به حالت متکثر، گسترده وچند صدایی ملی حرکت کند. با این وجود به غیر از ایران و چند کشور دیگر در دنیا مدل انحصاری دولتی صدا و سیما وجود ندارد.
منتظر قائم با بیان اینکه زمانی میتوانیم رسانه را از دولتی به عمومی تغییر دهیم میتوانیم آن را متکثر کنیم تصریح کرد: اتفاقی که در ایران افتاده این است همه جا سعی کردیم انحصاری و دولتی بودن صدا و سیما را حفظ کنیم، ولی در هزینه کردها از تمام مدلها اعم از خصوصی و خصولتی استفاده کرده ایم و همین آشفتگی در مدل هنجاری نقطه آغاز فسادی است که میتوانیم به صورت سیستماتیک در حوزه صدا و سیما و تلویزیون به گونه اثبات شده ببینیم و البته این فساد به معنای ابهام جدی در حذف درآمد از منظر هزینه کردن است.
صلواتیان عضو هیئت علمی دانشگاه صدا و سیما نیز در این میزگرد گفت: رهبر معظم انقلاب در مورد تامین مالی صدا و سیما بحث فقهی و شرعی نکرده اند و بحث ایشان این بوده که شیوه فعلی کسب درآمد در صدا و سیما میتواند تبعاتی را در زندگی مردم داشته باشد و آنها را به زندگی راحت طلبانه سوق دهد. در واقع این شیوه صدا و سیما میتواند موجب گسترش فرهنگ راحت طلبی و به دست آوردن پول راحت و بدون زحمت شود.
وی با اشاره به اینکه تامین مالی صدا و سیما مبتنی به دو مسیر متفاوت است افزود: یکی از مدلهای تامین مالی صدا و سیما از طریق بودجه عمومی است که این مدل در چند سال اخیر به دلیل تحریمها با مشکل جدی مواجه شده و از طرفی هم رفتارهای دولتها با صدا و سیما و صدا و سیما با دولتها نیز تبعاتی را برای آن به بار آورده است.
صلواتیان با بیان اینکه صدا و سیما باید بیش از ۵۰ درصد بودجه خود را از طریق تبلیغات به دست آورد تصریح کرد: امسال کشور دچار رکود شده با این وجود صنایع نیز اولین هزینهای را که حذف میکنند هزینه تبلیغات است بنابراین درآمدهای حاصل از تبلیغات نیز در صدا و سیما پایین آمده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه صدا و سیما با اشاره به اینکه توسعه هزینههای صدا و سیما بالانس درآمد و هزینههای آن را به هم زده تصریح کرد: صدا و سیما ۴۸ هزار نیروی انسانی دارد که حقوق شان رقم بالایی است با این وجود اکثر بودجههایی را که این سازمان میگیرد خرج حقوق کارکنان میشود؛ بنابراین صدا و سیما باید به دنبال کسب درآمدهای جدید تامین مالی برود.
وی از مدل تامین مالی صدا و سیما به عنوان یکی از کم دردسرترین روشها برای تامین مالی نام برد و افزود: پول نفت باعث شده که صدا و سیما طرفدار به دست آوردن پول بدون زحمت باشد با این وجود رهبر معظم انقلاب تاکید کرده اند که صدا و سیما باید مواظب باشد که کسب درآمدهای بدون زحمت و کار را در جامعه رواج ندهد و البته این خود آسیبی است که صدا و سیما به آن دچار شده است.
صلواتیان با بیان اینکه رواج فرهنگ راحت طلبی در صدا و سیما خطرناک است افزود: صدا و سیما به دلیل اختصاص پولهای نفت دچار این راحت طلبی شده با این وجود باید این فرهنگ سازمانی تغییر کند تا مدلهای کسب درآمد فعلی نیز تغییر نمایند.
عضو هیئت علمی دانشگاه صدا و سیما با اشاره به اینکه شیوههای راحت طلبانه کسب درآمد در صدا و سیما در مقابل تلاطمات غیرمقاوم هستند به همین دلیل این سازمان با دستور جمع کردن ستاره مربعها دچار مشکلات جدی شده تصریح کرد:رهبر معظم انقلاب گفتند که پول نفت اقتصاد کشور ما را شبیه یک بچه پولدار ملی کرده با این وجود پول نفت همین بلا را بر سر فرهنگ سازمان صدا و سیما آورده و این تنبلی و بچه پولدار بودن را دچار صدا و سیما کرده است.
خویی عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی نیز در این میزگرد گفت: تلویزیون ایران همواره متناظر با گفتمان اقتصاد سیاسی جمهوری اسلامی در این ۴۰ سال دست به سوژه سازی زده است.
وی با بیان اینکه برنامه استعدادیابی عصر جدید در حقیقت دارد سوژهای را میسازد که میگوید یک فرد معمولی با یک کشف ساده میتواند به یک فرد فوق العاده تبدیل شود تصریح کرد: این برنامه به حذف ساختاری میپردازد و دستهای خود را نیز در این حذف ساختاری پنهان میکند.
خویی با بیان اینکه عصر جدید زنان را حذف کرده و زنان در این برنامه به مجری گری و صداسازی میپردازند و این حذف ساختاری است افزود: آن چیزی که در صدا و سیما ساری و جاری است و سوژه سازی در مورد آن انجام میشود فرقی با آنچه در اینستاگرام، من و تو و شبکه ان بی سی امریکا اتفاق میافتد ندارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: عصر جدید کپی برنامههای امریکایی است که یک فرا روایتی پشت آن قرار دارد با این وجود صدا و سیمای ما با پای خودش در درون این فرا روایت قرار گرفته است که اقتصاد نئولیبرال را هژمونیک میکند.
وی با بیان اینکه تنها راهکار این است که در صدا و سیما احیای فرم صورت بگیرد و این نیز مستلزم داشتن نبوغ و سواد است افزود: این که ما یک فرم غربی و فرم سلطه و استکبار را بگیریم و درون آن را محتوای بومی و اسلامی بریزیم قطعا این فرم به هیچ چیز جز ابتذال منجر نمیشود بنابراین تمام توان برنامه عصر جدید این است که در ساحات مختلف بگوید که ما داریم به نحوی این برنامه را ایرانیزه میکنیم، ولی این راهکار نیست و اتفاقا بیشتر به مبتذل شدن داستان منجر خواهد شد.