عضو هیئت امنای سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی در حضور مقام معظم رهبری با موضوع «چشمانداز دانشمحور برای آیندهای بهتر» سخنرانی کرد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در بیست و سومین روز از ماه مبارک رمضان، جمعی از استادان، نخبگان و پژوهشگران دانشگاهها و مراکز علمی کشور، عصر دیروز چهارشنبه هشتم خردادماه با مقام معظم رهبری دیدار کردند. در این دیدار نجفقلی حبیبی عضو هیئت امنای سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر چشم انداز دانش محور برای آیندهای بهتر به ارائه سخنرانی پرداخت.
متن کامل سخنرانی نجفقلی حبیبی عضو هیئت امنای سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در دیدار با رهبری به شرح زیر است:
دانشگاهها در چهل سال گذشته انقلاب اسلامی توفیقات بسیار داشتند که نتایج آن در دستیابی به دانشهای نو مثل نانو و نیز کسب مقامهای پژوهشی در سطح بین المللی و راه افتادن موسسات کارآفرینی دانش بنیانها مطرح است.
اما در گام دوم انقلاب باید چند حرکت مهم پیگیری و به عمل منجر شود، اول آنکه دانشگاه در مدیریت علمی کشور حضو فعال پیدا کند. در توضیح این مطلب باید گفت، در سالهای گذشته البته دانشگاهیان در بخشهای مختلف مدیریتی کشور حضور داشته اند، اما دانشگاه بعنوان یک نهاد علمی حضور چندانی نداشته است.
لازم است بودجه پژوهشی به نسبت درآمد ناخالص ملی بسیار افزایش یابد و منحصرا به اعتبارات دانشگاهها افزوده شود تا مثل دیگر دانشگاههای معتبر جهان، دانشجویان مقطع دکتری با دریافت حقوق ماهانه زیرنظر استاد، تمام وقت به پژوهش بپردازند. با توجه به استحکام پایههای نظام اسلامی باید از همه ظرفیتهای دانشگاه با تکیه بر جنبه علمی استفاده شود و باید جوانان کشور که همواره از عنایات و حمایات رهبری برخوردار هستند، بدون تبعیض از این امکان برخوردار شوند.
در سایه انقلاب اسلامی تعارض علم و دین مرتفع شده است، بنابراین برداشتهای سلیقهای از اسلامی شدن دانشگاهها باید جای خود را به تکاپوی اندیشه و آزاداندیشی بدهد و کرسیهای آزاداندیشی مورد تاکید رهبری به درستی پا بگیرد. در باب موانع آن میتوان به عملکرد متولیان دانشگاه و نیز آیین نامههای ارتقا و مقررات جذب هیات علمی اشاره کرد که چندان با لوازم کرسیهای آزاداندیشی سازگاری ندارد و کاملا مانع آن میشود که دانشگاه عرصه گفتگوی دیدگاههای مختلف گردد.
تاریخ نشان میدهد، رکن مهم تحقق تمدن اسلامی در قرون اولیه اسلامی، بیش از هرچیز مدیون آزادی اندیشه و اندیشمندان بوده است.
بخش دوم سخنرانی به شرح زیر است: با پذیرش این واقعیت که ما از قابلیتهای بسیار بالایی در حوزههای مختلف برخورداریم و با توجه به اینکه با حمایت مستمر رهبری و دانشهای نو در ردههای بالای جهان قرار داریم و ساختار علمی و فنی و مهندسی و اقتصادی محکمی در پزشکی، راه، سدسازی و ... داریم، با عنایت به اینکه از رهبران سیاسی، فرهنگی و اجتماعی بسیار برجسته برخورداریم و در تمام حوزهها نیروهای متخصص داریم و با پذیرش این واقعیت که بیماری بدبینی در بین مردم بسیار خطرناک است و با پذیرش این واقعیت که اعتماد مردم به دستگاه حاکمیتی به ویژه صداوسیما بسیار مهم است و با توجه به اینکه نقش رهبران افکار عمومی و چهرههای محبوب مردم بسیار حائز اهمیت است و نیز میدانیم که توازن میان ظرفیتها و قابلیتهای کشور در برابر فشارها و منازعات خارجی بسیار مهم است، بنابراین در گام دوم انقلاب با ملاحظه اوضاع فعلی جهان و آیندهای که مقام معظم رهبری ترسیم کرده اند لازم است اول علم و نگرشهای تخصصی باید محور تصمیم گیریها باشد نه نظر این و آن؛ ثانیا انسجام و اجماع و تفاهم ملی روی تشخیص و انتخاب امور، محور چشم انداز آینده ایران و تجمیع همه ظرفیتها و سلایق در اداره کشور از ضرورتهای اجتناب ناپذیر است.
همه گروههای سیاسی با دیدگاههای مختلف و نهادهای مردمی و دولتی، مجامع علمی و دانشگاهی، حوزههای علمیه، سپاه، ارتش، صداوسیما، بنگاههای اقتصادی بخش خصوصی و دولتی، کارآفرینان و نیز ظرفیت تمام اقوام و مذاهب بعنوان نهادهای ملی باید در جهت حفظ منافع ملی در قالب وظایف خود با تکیه بر تمامیت ارضی کشور امکان همکاری داشته باشند و در این مسیر حسن استفاده از سرمایههای اجتماعی و نقش رهبران و چهرههای پرنفوذ مورد اعتماد مردم بعنوان سرمایه ملی از ثروتها است. چنانکه جذب اعتماد مردم به دستگاههای حاکمیتی به ویژه صداوسیما از اهمیت خاص برخوردار است که باید امکان حضور سلایق مختلف در آن به صورت جدی توصیه و پیگیری شود.
در گام دوم که داشتن چشم انداز مطرح است؛ رکن اصلی آن، بسیج ارادههای مختلف ملی است و ازجمله ایجاد امکان استفاده از ظرفیتهای مادی و علمی و توانایی تخصصی ایرانیان مقیم خارج از کشور است.
اگر این اجماع و تفاهم ملی را در شناسایی و انتخاب محورهای چشم انداز ایجاد نکنیم، چگونه گام دوم را به درستی میتوانیم طی کنیم؟
بی تردید جبهه مقاومتی که از تجمیع همه وجوه قوای ملی حاصل آمده باشد، مصداق است لذا مایلم بیانیه گام دوم انقلاب را در مسیر بازسازی و برپایی چنین مقاومتی ارزیابی کنم.