معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: در سال ۹۸ بیش از ۲۸۰۰ میلیارد ریال در صندوقهای خصوصی و جسورانه سرمایه گذاری شده که در فاز اجرایی قرار دارد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، علی ناظمی، معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی در نشست خبری که صبح امروز در محل این صندوق برگزار شد در خصوص نحوه سرمایه گذاری دولت در بخشهای نوآوری گفت: استفاده از ابزار صندوق برای حمایت از شرکتهای دانش بنیان و استارتآپها در گذشته به صورت سرمایه گذاری مستقیم بود. اساسا زمانی که صندوق به عنوان نماینده دولت وارد یک اکوسیستم نوآوری میشود در واقع مدیریت دولتی در این بخش پررنگتر بوده و بخش خصوصی ضعیف خواهد شد.
ناظمی افزود: نوآوری در همه دنیا تلاش میکند تا بر روی اشتغال تاثیر گذارد، اما اگر زمانی بازار نوآوری دچار شکست شود، دولت به گونهای باید ورود پیدا کند و بخش خصوصی را مورد حمایت خود قرار دهد.
معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی در همین خصوص افزود: تمام دولتها در سه بخش برای حمایت از بخش خصوصی مداخله میکنند که شامل عرضه، قانون گذاری و تقاضا است. در گذشته سرمایه گذاری مستقیم بر روی شرکتهای دانش بنیان و استارتآپها انجام میشد، اما این کار قطعا نفعی برای این فناوران ندارد، زیرا اگر تسهیلات صفر درصد هم باشد باز هم آن استارتآپ یا دانش بنیان باید پول را بازگرداند، اما سرمایه گذاری یعنی در سود و زیان آن شریک شویم.
ناظمی تصریح کرد: برنامه ما این است که بتوانیم از سه روش مستقیم، هم سرمایه گذاری و بازار سرمایه بتوانیم مشکلات مالی شرکتهای دانش بنیان و استارتآپها را رفع نماییم.
وی در خصوص روش مستقیم سرمایه گذاری در حوزههای فناور و نوآور گفت: در گذشته ما با شرکتها شریک میشدیم در واقع بخشی از سهام آنها را خریده و در تیم هیئت مدیره آنها قرار میگرفتیم، اما به دلیل مشکلاتی که سرمایه گذاری مستقیم دارد تصمیم گرفتیم بخشهای دیگر را به این حوزه اضافه کنیم.
معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی در خصوص بازار سرمایه تصریح کرد: تلاش میکنیم تا در بازار سرمایه از حداکثر ظرفیتهای بازار استفاده کنیم به همین منظور دو صندوق خصوصی و صندوق جسورانه را ایجاد کردیم که در صندوق خصوصی اساسنامه آن آماده شده و در حال ورود به بورس است و صندوق جسورانه نیز کار خود را در بورس آغاز کرده و ما تلاش میکنیم تا ۴۰ درصد سرمایه را وارد آن کنیم.
ناظمی با اشاره به اینکه ورود صندوقهای جسورانه با سرمایه گذاری موجب حمایت از استارتآپها میشود، گفت: در گذشته با استفاده از روش سرمایه گذاری مستقیم این امر امکان پذیر نبود، اما امروز ما با راه اندازی صندوقهای خصوصی و جسورانه این امر به سادگی محقق میشود.
معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی یادآور شد: در مدل همسرمایهگذاری صندوق نوآوری و شکوفایی به صورت مستقیم وارد نمیشود و این امر را به صندوقهای پژوهش و فناوری واگذار کرده است.
وی در خصوص حمایت از صندوقهای پژوهش و فناوری گفت: به ازای هر یک واحد سرمایه گذاری، صندوق نوآوری و شکوفایی چهار برابر تسهیلات به صندوقهای پژوهش و فناوری برای سرمایه گذاری در حوزه شرکتهای دانش بنیان و استارتآپها میدهد.
ناظمی تصریح کرد: هدف ما این است که پروژههای مسئله محور و نیازهای حیاتی کشور را حمایت کنیم و به همین دلیل است که برای صندوقهای پژوهش و فناوری چهار برابر حمایت در نظر گرفته ایم، زیرا این صندوقها به عنوان سرمایه گذار پیش رو وظیفه دارند تا طرحها و ایدهای جدید را بررسی کرده و بر روی آن سرمایه گذاری کنند.
معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی بیان کرد: با توجه به اینکه ارزیابی و نظارت برعهده سرمایه گذار پیش رو یعنی صندوقهای پژوهش و نوآوری است ما تنها به عنوان سرمایه گذار یک اکوسیستم نوآوری به این مسئله ورود پیدا خواهیم کرد.
وی درخصوص منابع مالی اختصاص یافته در سال ۹۸ گفت: برای ۱۰ صندوق خصوصی و جسورانه ۲۸۵۰ هزار میلیارد ریال در نظر گرفتیم که در فاز اجرایی قرار دارد. بودجه مصوب نیز برای همسرمایهگذاری در نظر گرفته ایم که رقم آن ۵۰۰۰ میلیارد ریال برای همسرمایهگذاری با ضریب یک به چهار است.
معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی تصریح کرد: صندوق در بخش پروژههای راهبردی نیز حدود ۲۰۰۰ میلیارد تسهیلات در نظر گرفته که به صورت مستقیم در دو طرح کلان و مگاپروژه کشوری شرکت خواهد کرد.
وی با بیان اینکه علاوه بر سه مدل طرح مطرح شده دو مدل مکمل نیز برای حمایت از بخش نوآوری و فناوری در نظر دارد، گفت: دو بحث حمایت از انتشار صکوک نوآوری و برنامه ضمانت سرمایه گذاری را در نظر گرفته ایم. ما در بخش ضمانت سرمایه گذاری به صورت مستقیم ورود نمیکنیم بلکه از سایر سرمایه گذاران حمایت خواهیم کرد، در واقع ما نمیخواهیم به صورت مستقیم مداخله داشته باشیم بلکه به سرمایه گذاری که ریسک کرده کمک خواهیم کرد تا نوآوری در کشور ارتقا یابد.
معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی در خصوص انتشار صکوک نوآوری نیز گفت: شرکتهایی که در مراحل آخر رشد هستند و نیاز به منابع مالی بالایی دارند مورد حمایت قرار خواهند گرفت در واقع ما کمک میکنیم تا برای انتشار اوراق به عنوان ضامن وارد شده و آنها را مورد حمایت قرار دهیم تا بتوانند از بازار سرمایه جذب مالی مناسبی داشته باشند و این اتفاق از نیمه دوم سال ۹۸ اجرایی خواهد شد.
وی گفت: یکی از مهمترین اهداف ما این است که شرکتهای دانش بنیان از طریق کارگزاران وارد بورس شوند و این کارگزاران صندوقهای پژوهش و فناوری هستند که البته تمرکز ما نیز بر روی سرمایه گذاری در این بخشها است.
ناظمی ادامه داد: برای اینکه بخواهیم از طریق کارگزاران سرمایه گذاری انجام شود باید با بخشهای خصوصی در ارتباط باشیم به همین دلیل هم در حال رایزنی با بانکها و بیمهها هستیم تا به عنوان کارگزار به این بخش ورود پیدا کنند.
معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه ما دیگر به صورت مستقیم وارد بحث سرمایه گذاریهای کوچک نخواهیم شد، گفت: استارتآپها دیگر نیاز نیست که به صورت مستقیم به صندوق نوآوری و شکوفایی مراجعه کنند و میتوانند طرح و ایدههای خود را به صندوقهای پژوهش و فناوری ارائه کنند.
وی افزود: پس از ارزیابی و تایید صندوقهای پژوهش و نوآوری اگر امکان سرمایه گذاری بر روی طرح وجود داشته باشد این صندوقها به ما مراجعه میکنند تا مورد حمایت قرار گیرند.
ناظمی یادآور شد: ما از سرمایه گذاران دعوت میکنیم تا به جای ورود مستقیم در کنار ما قرار بگیرند و بتوانیم با یکدیگر یک صندوق جسورانه تشکیل دهیم، زیرا از این راه بهتر میتوانیم طرحها و ایدههای فناورانه و جدید را مورد حمایت قرار دهیم.
معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: در حال حاضر ۲۳ صندوق پژوهش و فناوری در کشور فعال هستند و مجوزهای لازم را دریافت کرده اند.