مهلت انتخاب رشته کنکور کارشناسی ارشد ۹۸ در حالی به پایان رسید که جنجالها و حواشی پذیرش دانشجو در برخی دانشگاهها و پژوهشگاهها سر به فلک زد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محیا معصومی- دفترچه انتخاب رشته یا دفترچه شگفتی ها؟ مگر میشود زمان انتخاب رشته کنکوری باشد و داوطلبان با باز کردن دفترچه راهنما، شگفت زده نشوند؟ هر بار از این دفترچه پر رمز و راز، شگفتی جدید خلق میشود و داوطلبان بعد از دغدغه کنکور، دغدغه تحصیل در رشتههای مورد علاقه شان را دارند. اما چرا؟
سالیان متمادی است که داوطلبان کنکورهای کارشناسی و ارشد با هدف گذاری، برای رشتهای خاص (البته از جانب خودشان) برنامه ریزی بلند مدت و کوتاه مدت میکنند، اما هنگام انتخاب رشته با محدودیت پذیرش یا حتی عدم پذیرش مواجه میشوند، این مسیله به قدری برای فردی که روزها و ماههای زیادی از زندگی خود را صرف درس کرده، سخت است که امید و انگیزه خود را برای ادامه راه از دست میدهد، درواقع چطور میشود در یک شب یا درنهایت یک هفته تصمیم گرفت که برای آینده چه رشته تحصیلی را انتخاب کرد، آن هم رشتههایی که معمولا خروجی مهارتی یا اشتغالزایی خاصی در پی ندارند.
دانشگاه صداوسیما و جنجالی بیپایان
بعنوان مثال سال گذشته برای رشته علوم ارتباطات اجتماعی دانشگاه صداوسیما جنجال برپا شد که چرا باید این رشته از دفترچه پذیرشها حذف شود، در آن زمان انگشت اتهام به سمت معاونت آموزشی وزارت علوم رفت و مقصر این موضوع مجتبی شریعتی نیاسر، معاون آموزشی وقت وزارت علوم شناخته شد که بنا بر دلایلی دستور به پذیرش این رشته در دانشگاه را نداده است. حاشیههای حذف این رشته به قدری زیاد بود که با وجود گذشت یکسال، با باز شدن دفترچه انتخاب رشته کنکور امسال، نه تنها داغ معترضان قبلی تازه شد بلکه معترضان جدیدی هم به آنها اضافه شدند.
اعتراضهایی که تمامی ندارد
اما همین چند روز پیش بود که صدای معترضان دیگری نسبت به دفترچه انتخاب رشته، به خبرگزاری دانشجو رسید و آنها در پی احقاق حق بودند، اعتراضی نه از جنس عدم پذیرش در یک رشته یا یک گرایش بلکه از جنس عدم پذیرش دانشجوی ارشد در پژوهشگاه ها. موضوعی که بسیار فراتر از معترضان دانشگاه صداوسیما است.
مسیله آنقدر سخت و سنگین بود که بدون اتلاق وقت با یکی از کارشناسان آموزشی پژوهشگاه زیست فناوری تماس گرفتیم و علت را جویا شدیم.
به گفته او، پژوهشگاه همانند سالهای گذشته آمادگیها و ظرفیتهای خود را برای جذب دانشجوی ارشد و دکتری به وزارت علوم مطرح کرده است، اما بنا بر دلایلی که برای آنها هم جای سوال داشت، معاونت آموزشی، ظرفیت پذیرش دانشجو برای مقطع ارشد پژوهشگاهها را صفر کرده است.
ماجرا فقط برای یک پژوهشگاه نیست که بگوییم خصومت یا قانون شکنی از سوی آنها منجر به چنین تصمیمی شده است بلکه گویا این تصمیم گریبان تمام پژوهشگاهها را گرفته است به گونهای که پژوهشگاههای سراسر کشور میتوانند تنها نسبت به جذب دانشجویان دکتری اقدام کنند.
محدودیتی دیگر برای پژوهشگاهها
این اولین باری نیست که پژوهشگاهها با آن همه فعالیت چشمگیر و کاربردی، محدود میشوند و صدمه میبینند، علیرغم تاکیدات فراوانی که به انجام فعالیتهای پژوهشی میشود، اما مراکز پژوهشی با مشکلات عدیدهای دست و پنجه نرم میکنند بخصوص آنان که زیر نظر دانشگاهها هستند و بودجه دریافتی شان بخشی از بودجه پژوهشی دانشگاهها است، همین چندی قبل بود که تعدادی از مراکز پژوهشی تعطیل شدند و وقتی موضوع را از منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری جویا شدیم، گفت: اختیار فعالیت مراکز پژوهشی دانشگاهها برعهده خود دانشگاهها است و وزارت علوم در این روند دخالتی نمیکند هرچند که موضوع با معاونت پژوهشی وزارت در میان گذاشته میشود.
درحقیقت ماجرا اینطور نمایان است که پژوهشگاهها از هر دو معاونت آموزشی و پژوهشی وزارت علوم تحت فشار هستند و هر بار یکی از آنها محدودیتی خاص اعمال میکند.
چه کسی پاسخ میدهد؟
صرف نظر از بودجه و ساماندهی فعالیتها تا به خودمان آمدیم که از مجتبی شریعتی نیاسر معاون آموزشی وزارت علوم (مرد همیشه پنهان وزارت) دلیل صفر شدن ظرفیت دانشجویان ارشد را بپرسیم، متوجه شدیم که علی خاکی صدیق رییس دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی به جای او عهده دار معاونت آموزشی شده است و دیگر از شریعتی نیاسر خبری نیست.
هرچند که این جابجایی برای خیلیها بخصوص دانشگاه صداوسیماییها سراسر شادمانی است، چون معاون پیشین را مانعی در برابر پیشرفت دانشگاه میدانستند، اما درحال حاضر برای رفع و رجوع مسائل خوب نیست، چون تا فرد جدید بخواهد با قوانین و روال کار انس بگیرد، زمانی بس طولانی نیاز است و بدون شک با پاسخی، چون " به تازگی این مسیولیت را عهده دار شدم" روبه رو خواهیم شد.
به امید آنکه مسئولان وزارتی پاسخی برای این ابهامات داشته باشند تا داوطلبان برای سالهای آتی با چنین دغدغههایی روبه رو نشوند.