نزدیک شدن به ایام اعلام نتایج اولیه آزمون سراسری ۹۸ و دغدغه داوطلبان برای انتخاب رشته باعث شد تا برخی از رشتههای دانشگاهی مطرح و آیندهساز را معرفی کنیم.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ تعداد آزمونهای سرنوشتساز زندگی کم نیست، انسانها معمولا در طول زندگی خود امتحانات و فراز و نشیبهای زیادی را پشت سر میگذارند و یکی از این امتحانات مهم در دوران نوجوانی است، آزمونی به اسم کنکور! آزمونی پردغدغه که دانشآموزان برای موفقیت در آن، شبانهروز تلاش میکنند. در حقیقت داوطلبان کنکور سراسری برای ساخت آیندهای روشن هدفگذاری بلندمدتی را انجام میدهند و به امید یافتن شغل و تامین زندگی خود، رشته دانشگاهی مناسبی را انتخاب میکنند.
با توجه به نزدیک شدن به روزهای اعلام نتایج اولیه کنکور ۹۸ و شروع انتخاب رشته داوطلبان قصد داریم تعدادی از رشتههای دانشگاهی مهم و پرتقاضا را به گونهای معرفی کنیم که هر داوطلب با آگاهی کامل بتواند رشته تحصیلی سرنوشتساز خود را انتخاب کند.
پس در این روزها، پرونده ویژه «آشنایی با رشتههای دانشگاهی» ما را دنبال کنید، این قسمت «مهندسی برق».
مهندسی برق، رشتهای مختص داوطلبان کنکور ریاضی است که معمولا اگر خواهان تحصیل در برترین دانشگاههای کشور باشید با هررتبهای نمیتوانید سمتش روید و تلاش زیادی میطلبد. دانشگاه صنعتی شریف یکی از برترین دانشگاههای کشور است که معمولا برای رشته مهندسی برق مناسب و توانمند محسوب میشود.
ویژگیهای رشته محبوب و پرتقاضای مهندسی برق چیست؟ فراگیرتر شدن استفاده از انرژی الکتریکی و افزایش نیاز به انتقال و نیز پردازش سریعتر اطلاعات، مهندسی برق را به یکی از مهمترین و پر طرفدارترین زمینههای مهندسی و صنعت تبدیل کردهاست.
درواقع مهندسی برق به مطالعه و کاربردهای مرتبط با الکتریسیته، الکترومغناطیس و الکترونیک میپردازد. میتوان مهندسی برق را به دو قسمت عمده تقسیم کرد: بررسی و طراحی سیستمهای انتقال و تبدیل انرژی الکتریکی؛ یا بررسی و طراحی سیستمهای الکترونیکی برای پردازش و انتقال اطلاعات، نظیر رایانهها، سامانههای مخابراتی، مدارهای مجتمع، رادارها و نظایر آن. به بیان دیگر، مهندسان برق از الکتریسیته یا برای انتقال انرژی یا برای پردازش اطلاعات استفاده میکنند.
دانشجویان رشته برق از تبحر خاصی در مسایل مربوط سخت افزار کامپیوتر بهرهمند هستند. بدین رو کسانی که به سخت افزار کامپیوتر علاقهمند هستند، میتوانند با انتخاب دروس اختیاری خود (ضمن تحصیل در رشته برق)، با این حوزه نیز آشنا گردند.
رشته برق در مقطع کارشناسی به چهار گرایش؛ مخابرات (با هدف تربیت کارشناسانی متخصص در زمینههای شناخت نحوه عملکرد و چگونگی نگهداری و بهرهبرداری، تجزیه و تحلیل و طراحیسیستمهای مخابراتی)، کنترل (آشنایی دانشجویان با چگونگی تحلیل و مدلسازی سیستمهای پویا و معرفی اصول طراحی و نحوه استفاده از سیستمهای کنترل خودکار)، قدرت و الکترونیک (با هدف تربیت کارشناسانی در زمینه شناخت نحوه عملکرد، چگونگی نگهداری بهرهبرداری، تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم های الکترونیکی در واحدهای مختلف صنعتی و خدماتی کشور است) تقسیم میشود.
دانشجویان در ابتدا بدون تعیین گرایش و همگی تحت عنوان رشته برق به تحصیل میپردازند. متقاصیان هر گرایش پس از گذراندن دروس پایه و اصلی، با توجه به معدل دروس گذرانده شده و ظرفیت و توان علمی هر دانشکده به انتخاب گرایش میپردازند.
بازار کار رشته مهندسی برق چگونه است؟ گر چه رشته برق به گرایشهایی تقسیم شده که دانشجو حداکثر در یک زمینه تخصص مییابد، اما برنامههای آموزشی طوری تدوین شده که دانشجو را برای کار در هر چهار گرایش آماده میکند و دانشجویان میتوانند با قدری مطالعه بیشتر در گرایشهای دیگر نیز به کار بپردازند.
فارغالتحصیلان گرایش الکترونیک میتوانند در وزارت صنایع، کارخانجات تابع آن، مراکز تحقیقات نظامی، صنایع هواپیمایی و دیگر مراکز مرتبط جذب بازار کار شوند.
فارغالتحصیلان گرایش قدرت میتوانند در وزارت نیرو، کارخانجات صنعتی، واحدهای تولیدی بزرگ، نظارت در کارگاههای موتور پیچی و ساخت الکتروموتورهای مختلف و تابلوهای صنعتی، نظارت در سیمکشی و طراحی سیستم برقی ساختمانهای بزرگ جذب شوند.
تقریباً تمامی صنایع مرتبط با برق در نیروهای استخدامی خود از فارغ التحصیلان گرایش کنترل استفاده میکنند.
شرکتهای مخابرات، بخشهای خصوصی فعال در زمینه تلفن همراه، صنایع نظامی و هواپیمایی، صدا و سیما از جمله مراکز پذیرای فارغ التحصیلان گرایش مخابرات هستند.
بازار کار رشته برق وسعتی به اندازه تمام وسائل برق دارد و این یک شوخی نیست. کافیست قدری با انگیزه و توانمند باشید تا بتوانید در این حوزه کار کرده یا حتی با ایده آفرینی، برای فارغالتحصیلان و دانشجویانی همچون خود اشتغالزایی ایجاد کنید.