تماشای آسمان پرستاره از دل کویرهای بکر ایران یکی از جاذبههای گردشگری است که میتواند سیل گردشگران داخلی و خارجی علاقهمند را به این مناطق بکشاند.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، ایران کشوری است غنی از جاذبههای طبیعی و گردشگری که به دلیل برخی بی توجهیها نتوانسته اند جایگاه درست خود را در اقتصاد کشور پیدا کنند. جایگاهی که با ارزش افزوده بالایی همراه است و میتواند به تنهایی بار بزرگی از تامین منابع مالی کشور را به دوش بکشد.
در کشور ما با توجه به مطرح بودن صنعت گردشگری، این بخش میتواند به عنوان نخستین حوزه به ورود فناوری فضایی، نقشی راهبردی داشته باشد. با توجه به اهمیت بالای صنعت گردشگری، توسعه گردشگری فضاپایه میتواند به عنوان درگاهی برای ورود فناوریهای فضایی نقشی راهبردی داشته باشد. این صنعت یکی از صنایع درآمدزا در دنیا است و ظرفیتهای خوبی برای کسب درآمد و توسعه اقتصادی کشورها ایجاد میکند.
توانمندیهای فرهنگی و علمی کشور را با کمک فناوریهای فضایی روایت کنیم در ایران توانمندیهای دانشمندان داخلی در حوزه فناوریهای فضایی بالا است و این تواناییها میتواند اقتصاد کشور را متحول کند. توانی که میتواند به یاری توسعه گردشگری کشور بیاید و پای گردشگران زیادی را به ایران باز کند. گردشگرانی که با آمدن خود در کنار تزریق ارز زیاد به اقتصاد کشور، میتوانند راویان خوبی برای توانمندیهای فرهنگی، علمی و پیشرفتهای ایران به دنیا باشند.
به گفته کارشناسان، حدود ۱۲ سال پیش بود که کلمه فضایی به کلمه گردشگری پیوست. با پیوند درست بین صنعت گردشگری و فضایی بود که جاذبههای گردشگری دنیا مخابره شد و گردشگران به نقاط گردشگری روی آوردند که تا پیش از آن خبری هم از آن نشینده بودند. ایران نیز میتواند به کمک همین فناوریهای مدرن فضایی مقصد تعداد قابل توجهی از مسافران بین المللی شود. گردشگری که به کمک فناوریهای فضایی توسعه مییابد. فناوریهایی نظیر سنجش از دور و توسعه ماهواره ها.
استفاده از ظرفیتهای کویری، استفاده از پتانسیلهای داخلی که شبیه به سیارات خارجی هستند مانند تپه مریخی دامغان و شبیه سازی منظومه شمسی و اجرام و موقعیتهای فضایی، از جمله ظرفیتهایی است که میتواند برای توسعه صنعت گردشگری فضاپایه در کشور موثر باشد.
موضوعی که در این میان باید مورد توجه قرار گیرد این است که اگر بتوانیم به شکل درستی صنعت گردشگری فضا پایه را در کشور توسعه دهیم، زمینه ورود بخش خصوصی و ظهور استارتآپهای فضایی و توسعه بازار این حوزه را فراهم خواهیم کرد. فضایی که میتواند در زیست بوم فناوری و نوآوری زمینه افزایش اشتغال و کسب و کارهای نوین در کشور باشد.
ایران کشوری است که در مدتی کوتاه و با وجود تحریم ها، توانسته با کمک جوانان و متخصصان داخلی در حوزه طراحی، ساخت و پرتاب ماهوارهها و توسعه خدمات فضاپایه گامهای بلندی بردارد. این در حالی است که ظرفیتهای گردشگری ایران نیز بسیار فراوان است به همین دلیل ایجاد یک فصل مشترک بین این دو صنعت ناب میتواند یک گردشگری پایدار و توسعه یافته برای کشور ایجاد کند، گردشگری که نرخ اشتغالزایی و اقتصاد کشور را بالا ببرد.
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به میدان آمد ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری که در کنار دیگر نهادهای فعال حوزه فضایی به توسعه این فناوریها کمک میکند در همین راستا این ستاد از تاسیس پارکهای فضاپایه که با هدف ترویج علم و فناوری فضایی در جامعه متناسب با ارزشهای اسلامی و ایرانی راه اندازی شده است، حمایت میکند. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با آغوشی باز پذیرای ایدههای برتر در حوزه گردشگری فضاپایه و تاسیس شرکتهای دانش بنیان در این حوزه است.
در واقع ایجاد پارکهای موضوعی موجب کسب درآمد، رشد اقتصادی و آوردههای فرهنگی و آموزشی میشود. در کشور ما نیز پتانسیلهای بالایی برای راهاندازی پارکهای موضوعی وجود دارد. پارکهای موضوعی به صورت اختصاصی در حوزههای مختلف فعالیت میکنند. راهاندازی پارکهای فضاپایه از جمله اقداماتی است که نتایج آن برای نسلهای بعدی مشهود و ملموس خواهد بود.