میزگردی با حضور مهدی زریباف و مهدی موحدی، از نامزدهای یازدهمین انتخابات مجلس با موضوع بررسی و تبیین دیدگاه احزاب سیاسی درباره بودجه و مالیات در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، میزگردی به همت بسیج دانشجویی دانشگاه تهران با حضور مهدی زریباف و مهدی موحدی، از نامزدهای یازدهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی با موضوع بررسی و تبیین دیدگاه احزاب سیاسی درباره بودجه و مالیات در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران برگزار شد.
این میزگرد بنا بر شرایط سیاسی حاکم بر فضای جنبش دانشجویی و البته جامعه، حول محور انتخابات مجلس برنامه ریزی شده بود. بسیج دانشجویی دانشگاه تهران از چهار لیست انتخاباتی برای حضور و تبیین دیدگاهای خود در خصوص بودجه و مالیات دعوت به عمل آورده بود.
لیستهای انتخباتی جبهه پایداری، شورای ائتلاف نیروهای انقلابی، جریان عدالتخواه و شورای هماهنگی اصلاح طلبان مخاطب این میزگرد بودند. مهدی زریباف از لیست جبهه پایداری، مهدی موحدی از لیست جریان عدالتخواهی و سید امیر سیاح که از نامزدهای نزدیک به شورای ائتلاف نیروهای انقلابی است مهمانان این برنامه دانشجویی بودند. سید امیر سیاح در لحظات نزدیک به برگزاری جلسه عدم حضور خود را به مسئولان جلسه اعلام میکند. شورای هماهنگی اصلاح طلبان با وجود پیگیریهای مکرر مسئولان جلسه از حضور و تبیین برنامه و دیدگاههای خود در خصوص بودجه و مالیات سر باز زدند و این جلسه با حضور دو نامزد انتخاباتی دیگر برگزار میشود.
مهدی زریباف، نامزد یازدهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی در ابتدای این میزگرد گفت: بررسی وضعیت اقتصاد در حال حاضر صرفاً در بودجه و مالیات خلاصه نمیشود؛ ما بعد از گذشت ۴۰ سال از پیروزی انقلاب با مشکلات اندیشهای و مکاتب فکری متعددی در حوزه اقتصاد نیز روبهرو هستیم. هنوز عاجز از این هستیم که یک نظام توسعهای مدون و طرز فکر اقتصادی اصولی که تمام جوانب را ارزیابی، برنامه ریزی و در آخر به صورت مطلوبی عملی کند هستیم.
وی در ادامه افزود: در ابتدای انقلاب تمام تمرکز بر روی دولتی سازی و همخوانی منابع و مصارف در خصوص اقتصاد کشور بودیم بعد از جنگ نیز به صورت افراطی با توجه به فرایند جهانی شدن نهادهای داخلی در ایران بدون تغییر در ساختار نهادها به تقلید از نظامهای سیاسی و اداری کشورهای پیشرفته غربی پرداختیم؛ با توجه به شکل گیری برخی از زیرساختها در حوزههای مختلف کشور زیر ساخت اساسی و اصولی در حوزه اقتصاد را به وجود نیاوردیم؛ در وهلهی اول عدم وجود این زیر ساختهای اقتصادی به بدنه اقتصادی کشور فشار چندانی وارد نمیکرد، ولی با گذشت زمان افزایش تحریمهای اقتصادی به مانند آتش زیر خاکستر مشکلات پشت سر هم گریبان گیر اقتصاد کشور شدند.
وی تصریح کرد: افزایش تحریمهای نفتی وابستگی شدید اقتصاد کشور به درآمد حاصل از نفت و تامین بودجه سالانه از این طریق کار را به جایی کشاند که دولت در تامین بودجه سالانه خود نیز دچار مشکلات متعدد و کسری بودجههای کلان شد.
ساختار بودجهای کشور مبتنی بر هزینه کرد است زریباف گفت: نظام اقتصادی در سالهای اولیه بعد از جنگ به یک نظامی مقلد از نظام توسعه جهان غرب تبدیل شد. اگر مبنا غرب است پس این ساختار اقتصادی بودجه ریزی که مبتنی بر هزینه کرده است چیست؟ زمانی که حجم بالایی از این هزینهها از فروش نفت حاصل میشود چه تناسبی با نظام توسعه غرب دارد؛ بر طبق نظام توسعه غرب اساس سرمایه تأمین بودجه از مالیات حاصل میشود، ولی در حال حاضر سرمایه حاصل از مالیات کفاف تامین یک دهم از بودجه سالانه کشور را هم نمیدهد.
مهدی موحدی، دیگر نامزد یازدهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی گفت: سند بودجه یکی از مهمترین اساسهای اقتصادی کشور است؛ با توجه به اهمیت بودجه و برنامه ریزی اقتصادی کشور، در حال حاضر یکی از مسائل حائض اهمیت بررسی دقیق نحوه اختصاص بودجه است. نمایندگان منتخب مجلس یازدهم باید توجه ویژهای به مقوله بودجه ریزی و اصلاح ساختاری آن را داشته باشند.
وی افزود: ما در حال حاضر درگیر یک نزاع و جنگ با نظام حاکم هستیم. شرط اول آمادگی برای مقابله با حملات دشمن در جنگ اقتصادی است. این در حالی است که دولت ماشین اقتصادی را رها کرده است و دلیل اینکه نامزد انتخاباتی نزدیک به دولت در این جلسه انتخاباتی حضور ندارد هم منوط به همین مسئله است. دولیت به هیچ وجه آمادگی مقابله در این جنگ اقتصادی را ندارد؛ تحریمهای نفتی هم که راه کسب درآمد جهت تامین کسری بودجه را مسدود کرده است. در حال حاضر نرخ دخل و خرج دولت باهم همخوانی ندارد؛ مجلس یازدهم باید برنامهی کوتاه مدت و بلند مدتی جهت اصلاح ساختار بودجهای کشور داشته باشد تا کشور از این بحران اقتصادی خارج شود.
ایران معتاد به نفت شده است
موحدی گفت: ایران به یک جوان معتاد به مواد مخدر تبدیل شده است؛ تفاوت دراین اینجاست که به جای استعمال مواد مخدر و دخانیات معتاد به مصرف نفت است. وضعیت فعلی نیز ناشی از شرایطی است که دسترسی و استفاده در مقدار و ابعاد گذشته به دلیل نداشتن پول از دست این جوان کاسته شده است و این جوان برای کسب درآمد جهت مصرف مواد مخدر خود دست به فروش داراییها و مال و اموال و کندن لقمه از دهان خانواده خود رسیده است. این شرایطی است که دولت برای چاپ اوراق جهت تامین کسری بودجه پیش بینی کرده است.
وی ادامه داد: مردم از به سامان شدن و وضعیت موجود ناامیدند و میخواهند با ایجاد برخی ساختارها را از بین ببرند و با ایجاد شرایط جدید، یک سری قواعد تازه ایجاد کنند. این اتفاق اگر منهای اندیشه ورزی درست رقم بخورد، موجب میشود که این ساختار به نفع افرادی که صاحب قدرت و ثروت هستند، باشد. نظام بودجهریزی ما یک نظام فجری پهلوی است. به معنای دیگر زمانی آن شاهان برای برنامهریزی و بودجهها کاری انجام نمیدادند و ایدهای نداشتند و الان ما به خاطر برخی ناکارآمدیها اینگونه شدهایم.
راههای اصلاح ساختار بودجه زریباف گفت: اگر بخواهیم نگاه عمیقتری داشته باشیم، باید کاری کرد که ساز و کارهای پایدار و قطعیای به وجود بیاید. چون با کارهای مقطعی چیزی تغییر پیدا نمیکند. پیشنهادی که ما داریم چند راهبرد اساسی است که به محض ورود به مجلس، آنها را پیگیری خواهیم کرد: ۱. در حوزه مالکیت، باید در ذهنیت افراد و خانوادهها و دستگاهها این ایجاد شود که میتوانند به فرآیندها ورود پیدا کنند و به نتیجه برسند. ۲. یکی از مسائل اساسی مسئله زمین است که دولت میتواند با در اختیارگذاشتن آن به مردم و شرکتهای دانشبنیان کارهای خوبی انجام دهند. ۳. ایجاد صندوقهای مشارکت مردمی در غالب بسترهای بانکی و حمایت به صورت وامهای قرضالحسنه از قشر مستضعف و محروم جامعه ۴. ایجاد بازارهای اقتصادی در شهرهای کوچک به خصوص در صنایع دستی ۵. گسترش خدمات ۶. رابطهی بین کارفرما و کارگر و بسیاری از مجوزها و قواعد باید اصلاح شود.
وی افزود: ما راجع به مجلسی صحبت میکنیم که قرار است وکیلالدوله نباشد و از جنس مردم باشد. الان نگاه به مجلس به گونهای شده است که ناکارآمد است و واقعا دو مجلس قبلی نیز ناکارآمد بوده است. در صورتی که در واقعیت مجلس خیلی قدرت دارد.
مهدی زریباف تصریح کرد: پول حکم خون در جامعه را دارد و نبود یا کمبود آن، جامعه را دچار مشکلات فراوان میکند. در وضعیت حال حاضر باید سه محور اساسی پیگیری شود. ۱. خلق پول و سؤالی که مطرح است این است که آیا این پولی که در بانکها میچرخد، واقعی است یا تورم است؟ ۲. سیاستهای ارزی دولت که باید اصلاح شود. ۳. نرخ سودهای بانکی که فضایی روانی در جامعه ایجاد میکند که باید سود نظام بانکی حفظ شود.
موحدی گفت: موقعی که از نظام بانکی صحبت میکنیم، از امالمصائب کشور صحبت میکنیم. از حدود ۵۰ سال گذشته تا الان میزان تولید ملی آمریکا ۴ برابر شده و نقدینگی آنها کمتر از ۱۷ درصد است. در صورتی که در کشوری مثل ایران میزان تولید ملی ۲ برابر شده، اما نقدینگی ۴۴ برابر شده است.
وی گفت: اساساً اگر ناامیدی وجود داشته باشد، الان من اینجا نبودم و کاری نمیکردم. مسیر، مسیر سختی است که باید ساخته شود. به عبارتی قواعد و ساختارهای بسیار ناعادلانهای وجود دارد که باید اصلاح شود.
متاسفانه در حال حاضر با دولت و مجلس بسیار ناکارآمدی روبهرو هستیم؛ دولت ماشین اقتصادی را رها کردهاست و دلیل این که نماینده ایشان در این جلسه حضور ندارد نیز همین مسئله است که پاسخی به جهت نا کارآمدی هایشان در این خصوص و برنامهای جهت خروج از این بحرانهای اقتصادی از طرف ایشان وجود ندارد.