هر چند گفته میشود که برای احداث این پروژه ۲ سال مطالعه کارشناسی انجام شده، اما بررسی روند پروژه نشان از آن دارد که این طرح بدون در نظر گرفتن اصولی مانند آمایش سرزمین ، نزدیکی به منابع تامین خوراک و شرایط احداث خط لوله خوراک تعریف شده و طبعا نباید انتظار داشت که بخش خصوصی حاضر به سرمایهگذاری در چنین طرحی شود. علاوه بر اینکه این مجتمع به علت دلایل ذکر شده نیاز به افزایش هزینههای سرمایهگذاری شده را نیاز دارد، احداث آن در منطقهای دور از دریا باعث ایجاد ابهام و تردید در تامین آب پایدار این پتروشیمی نیز شده است. بررسیها نشان میدهد این طرح با ظرفیت تولید ۳۰۰ هزارتن پلیاتیلن در سال به طور متوسط به ۳ میلیون مترمکعب آب نیاز دارد.
بیشتر بخوانید:
پتروشیمی کرمان
پتروشیمی فجر کرمان که تفاهمنامه احداث آن در سال ۹۳ امضا و در سال ۹۵ کلنگزنی شد، در حال حاضر بدون هیچ پیشرفت فیزیکی رها شده است. تنها پیشرفتی که بعد از گذشت این چند سال چشمها را به خود جلب میکند، نصب تابلویی در بیابان محل احداث بود که آن هم مدتی پیش جمع شد. به این پروژه عنوان یک برنامه کشوری داده شده در صورتی که با موانع بسیاری مثل تامین خوراک، مجوزهای زیستمحیطی، ابهام جدی در تامین آب موردنیاز و مشکلات تامین مالی مواجه بوده و هست.
بیشتر بخوانید:
این ها بخشی از گزارش هایی است که در سال گذشته به مسئله پتروشیمی های ناکارآمد پرداخته که در طبیعتا در یک مقال نمی گنجد. تمامی این طرح هایی که روی دست سرمایه داران مانده، به نحوی می تواند مسهل یا حلال بخشی از رکود اقتصادی کشور باشد. در سال جدید امیدواریم رویکردی متفاوت برای برطرف کردن مشکلات این چنینی که در کشور به چشم می آید مشاهده کنیم.
در نهایت سوالی که بیشتر از همه ذهن مخاطب را درگیر می کند، عدم تصمیم گیری مناسب و دقیق برای صرف منابع بیت المال است. اینکه مسئولان صرفا برای خوش امد خودشان آجری را بالا بیندازند و بعد اینکه آب از آسیاب افتاد، بی تفاوت به صدماتی که به استان و منابع آن وارد می شود، طرح را رها کنند، باید فاتحه سرمایه های مادی و معنوی هر استان را خواند.