سیاست در آمریکا به لابیگری و اتاقهای فکر اهمیت زیادی میدهد. بسیاری از این لابیها و اتاق فکرها با پولهایی از طرف کشورهای دیگر اداره میشود و این امر پنهانی نیست. اما همین اتاق فکرها بعضا از گره خوردن نامشان با بعضی دولتها ابا دارند.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، چرا کسی باید به اسم الکس وطن خواه حساس بشود؟ وقتی گزارش ویژه اقدام برای شفافیت نفوذ خارجی (Foreign Influence Transparency Initiative – FITI) درباره هزینههای میلیون دلاری سعودی و امارات درجهت تاثیر بر سیاست خارجی ایالات متحده را مطالعه میکنید، در کنار نامهای آشنای سیاست آمریکا، از جمله سیاستمداران جنگ افروز آمریکایی که مستقیما از سعودی کمکهای مالی دریافت کرده اند، به نام یک بنیاد مطالعاتی یا به اصطلاح اتاق فکر برخواهید خورد که دانه درشتترین کمکها را از سعودی گرفته است: موسسه معروف میدل ایست اینستیتوت یا موسسه خاورمیانه که تنها در یک سال ۲۰ میلیون دلار از امارات و کمکهای دیگری از سعودی دریافت کرده است. به صفحه اصلی این اتاق فکر که مراجعه کنید نام یک ایرانی به چشم میخورد: الکس وطن خواه: تحلیگر ارشد و مدیر بخش ایران این موسسه. در سیاست نباید زود قضاوت کرد. شاید پترودلارهای سعودی و امارات گشاده دستانه برای پژوهشهای خیرخواهانه درباره ایران خرج میشود.
الکس وطن خواه را به فارسی و انگلیسی گوگل میکنید. گوگل شماری از مقالههای او را جلوی چشم شما میآورد: از مقالاتی در فارین پالیسی و فارین افرز گرفته تا مصاحبههایی با ایران اینترنشنال، صدای آمریکا و دویچه. وله فارسی.
در صفحه اصلی او در موسسه خاورمیانه ذکر شده است که او سخنران مدعو چندی از نهادهای دولتی آمریکا است؛ از جمله وزارت دفاع و وزارت خارجه. هنوز هم قصد دارید که درباره خط سیاسی او با عجله قضاوت نکنید. تصادفی یکی از مصاحبههای او با ایران اینترنشنال در یوتیوب را باز میکنید: میشنوید که اسراییل برای تهدید ایران حق مسلم دارد چرا که ایران را تهدیدی برای موجودیت خود میداند.
بازگردید به یکی دیگر از صفحههایی که باز کرده اید: فهرست مقالات او برای موسسه خاورمیانه. آخرین مقاله او، مال همین چند روز پیش را کلیک کنید و نخستین جمله اش را به فارسی برگردانید: “جنبش اصلاحات که زمانی جنبش آینده داری بود امروز در پیچ مرگ گرفتار است. ” باز هم قضاوت نکنید. مقاله را سرسری یک نگاهی بکنید و تصادفی یکی دیگر از جمله هایش را به فارسی برگردانید: “شایعاتی هست درباره این که اصلاح طلبان از محمد جواد ظریف میخواهند که در انتخابات سال ۱۴۰۰ کاندیدا شود. او اصلاح طلب به شمار میآید و اصلاح طلبان هیچ چهره شاخص دیگری برای انتخابات در چنته ندارند. در واقع از آنجا که جنبش اصلاحات مکررا در تحقق آرزوهای سیاسی اش شکست خورده است- هر دو چهره: حسن روحانی و محمد خاتمی وعدههایی دادند که بسیار از آن چه در توانایی شان بود فراتر بود- تنها امید آنها ایجاد هیجان حول چهرهای شناخته شده است. ” خب این مقاله میتواند چاپ وطن امروز هم باشد. ظاهرا ثابت شد که پولهای سعودی خرج خیرخواهی برای ایران میشود. اگر در جستجویتان درباره الکس وطن خواه به یک مصاحبه مربوط به چند سال پیش در خبرگزاری مهر برخوردید دیگر تعجب نمیکنید. مصاحبهای درباره مسائل کردستان.
الکس وطن خواه درسالهای اولیه انقلاب به دانمارک مهاجرت کرده است. متولد سال ۱۹۷۵ است و در دانشگاههای انگلیس علوم سیاسی خوانده است. سپس جذب اتاق فکرهای امنیتی نخست انگلستان و سپس ایالات متحده شده است. از آن پس مشغول خدمت به ایران در جاهای گوناگون بوده؛ مثلا تحلیلگر ارشد مدرسه عملیاتهای ویژه نیروی هوایی ارتش ایالات متحده (USAFSOS). یا موسسات گوناگون از جمله همان موسسه که ذکرش آمد تا به امروز. چرا کسی باید به اسم الکس وطن خواه حساس بشود؟