
فقهی: فرایند ارتقا نباید بر مبنای درخواست عضو هیئت علمی انجام شود / لزوم تفکیک آییننامه ارتقای اساتید در دانشگاهها و پژهشکدهها
با توجه به ماده ۵ آییننامه ارتقای اساتید وزارت علوم، آیا تغییری در آییننامه ارتقای دانشگاه شهید بهشتی داشتهاید؟
نظر شما درباره اصلاح آییننامه ارتقای اساتید چیست؟
از نظر بنده اصل وجود آییننامه ارتقاء برای اعضای هیئت علمی یک امر درست و سنجیده است، اما در اینجا ما با دو موضوع رو به رو هستیم. موضوع نخست مربوط به فرایندهایی است که منجر به ارتقاء میشود و موضوع دوم مربوط به مفاد آییننامه ارتقاء است. در خصوص فرایند ارتقاء، با وجود اینکه بنده از طریق همین روش ارتقاء یافتهام، اما همیشه نسبت به آن انتقاد داشتهام. البته این موضوع تنها مختص به آیین نامه ارتقاء نمیشود بلکه به سایر فرایندهایی که از نوع تشویق محسوب میشوند، مانند انتخاب پژوهشگر برتر، پژوهشگر برگزیده، مدرس نمونه دانشگاه و دیگر فرایندهای تشویقی که در دانشگاهها وجود دارد، همواره انتقاداتی وارد بوده است که از نظر اینجانب هر دو مورد نیازمند اصلاح است.

مهمترین وجه قابل اصلاح در این آییننامه مربوط به چه موضوعی میشود؟
از منظر اصلاح فرایند، ارتقاء نباید برمبنای درخواست عضو هیئت علمی انجام شود به طوری که عضو هیئت علمی بگوید درخواست میکنم بنده را به مرتبه علمی بالاتر ارتقاء دهید. حال باید اندیشید چگونه میشود این فرایند را حذف و چه فرایندی را جایگزین آن کرد. بنده فکر میکنم روش درست این است که از اساتید دانشگاهها بخواهیم تا دستاوردهای خود را در سیستمی که برای این منظور در نظر گرفته شده ثبت کنند و بهروز نگهدارند، که در حال حاضر در این دانشگاه سیستم گلستان وجود دارد. بنابراین اگر شخصی دستاوردهای خود را به ثبت رساند به منزله تمایل آن شخص به ارتقا خواهد بود و در صورتی که دستآوردهای عضو هیئت علمی به حدود معینی نزدیک شد این فرد مشمول بررسی برای ارتقاء مرتبه علمی طبق روال گذشته میباشد. در واقع با استفاده از سیستم حدود امتیاز به دست خواهد آمد لیکن امتیازدهی و ارزیابی دقیق نتیجه کارتخصصی کمیته منتخب، کمیسیون تخصصی و هیأت ممیزه خواهد بود.

به نظر شما لازم است رابطهای میان میزان ارتقای اعضای هیئت علمی یک کشور و جایگاه بینالمللی آن کشور وجود داشته باشد؟
آیا سهل انگاری در برخی بندهای آییننامه ارتقای اساتید موجب نمیشود تا اساتید بیش از فعالیت در حوزههای پژوهشی به سمت چاپ مقالات حرکت کنند؟
تمام آدمها یک نیروی محرکه درونی دارند که آن هم تمایل به پیشرفت است، منتهی پیشرفتها حوزههای مختلفی دارند، آن چه این انگیزه را در مسیر درست قرار میدهد در حقیقت آییننامهها هستند. بر اساس آییننامهها اگر دست رسی به پیشرفت در جادهای قرار گیرد که آدمها مقالات بیشتری چاپ کنند، چاپ مقالات افزایش خواهد یافت. آییننامهها مهمترین ارکان اجرایی مسئله پیشرفت علمی کشور محسوب میشوند به همین منظور خیلی باید روی آنها تمرکز کنیم به طوری که با دقت تدوین شوند.
ارتقاء اعضای هیئت علمی یک کشور جدا از ارتقاء آن کشور در حوزههای تخصصی نیست یعنی نمیشود در یک کشوری اعضای هیئت علمی از استادیاریبه دانشیاری و از دانشیاری به استادی ارتقا یابند، اما آن کشور در حوزههای تخصصی به میزانی که ارتقاء اعضای هیأت علمی وجود داشته است رشد نیافته باشد. نمیگوییم تناظر یک به یک باشد بلکه میتواند با یک ضریبی در راستای هم حرکت کنند و در نظر نگرفتن این موضوع یک سهلانگاری محسوب میشود.
آیا تدوین یک آیین نامه برای تمام دانشگاهها و پژوهشگاهها مناسب است؟
خیر از نظر بنده آیین نامه ارتقاء در این دو حوزه باید متفاوت باشد. به عنوان نمونه چاپ مقالات بینالمللی در دانشگاه یک معنا و ارزشی دارد و در مراکز تحقیقاتی و پژوهشکدههای وابسته به صنعت معنایی دیگر مییابد. در برخی رشتهها و حوزهها میتوان به راحتی به ارائه مقاله پرداخت، اما در برخی دیگر یک استاد باید ۱۵ سال فعالیت کند تا بتواند به هدایت تحصیلی بپردازد؛ بنابراین زمانی که از وی در خواست میشود تا در مدت زمان اندک به ارائه مقالات بپردازد، یک مقاله با کیفیت نه چندان خوب ارئه میشود.
در دانشگاهها چاپ مقاله در واقع نشان دهنده سابقه و یا سطح عضو هیئت علمی در امر آموزشِ پژوهش است. ما آموزش را به دو قسمت تفکیک میکنیم، بخش اول مربوط به آموزش مباحث درسی و علمی که واحدهای درسی هستند میشود، در بخش دوم وظیفه استاد در مقطع تحصیلات تکمیلی آموزش چگونگی پژوهش کردن به دانشجو خواهد بود. مسئله مورد بررسی این است که ارزیابی دانشجویان در بخش اول از طریق آزمون و نمره دهی انجام میشود.
اما در بخش دوم، آموزش چگونه ارزیابی میشود؟ یکی از روشها داوری پایاننامه و رساله است. ملاک دیگر که بدون اشکال هم نیست چاپ مقالات بینالمللی خواهد بود به نحوی که یک دانشجو با همراهی استاد خود آنچه را که در پژوهش به دست آورده است در معرض قضاوت عمومی قرار میدهد؛ و پس از این که از فیلتر مجلات میگذرد، توانایی عضو هیأت علمی در امرآموزشِ پژوهش نمایان میشود.
زمانی که فرد پس از فارغ التحصیلی، در صنعت حضور مییابد دیگر نباید از او درخواست ارائه مقاله داشته باشیم. در حقیقت در این مقطع فعالیت در صنعت از وی انتظار می رود. . مقاله را به این منظور از دانشجو درخواست میکنیم تا مشخص شود به چه میزان پژوهش را آموخته است. آییننامه اگر به نحوی تدوین شود که عضو هیئت علمی پس از ورود به صنعت دوباره الزام به ارائه مقاله صنعتی داشته باشد، رسوب رخ خواهد داد؛ بنابراین یک آیین نامه ارتقاء برای تمام اعضای هیئت علمی چه در صنعت و جامعه و چه در دانشگاه روش صحیحی نیست، همچنین تدوین یک آییننامه برای تمام رشتهها نیز کار درستی به نظر نمیرسد.

افزایش امتیاز به چاپ مقالات در آیین نامه ارتقای اساتید موجب کمیت گرایی نمیشود؟
به نظر شما ارائه مقالات isi موجب نمیشود تا اساتید کمتر در جهت رفع نیازهای داخلی کشورحرکت کنند؟
اما اینکه همه اساتید به سمت چاپ مقالات isi حرکت کنند نیز درست نیست، شاید اگر نسبت آن ۸۰ به ۲۰ باشد به طوری که ۸۰ درصد افراد به حل مسائل داخلی بپردازند و ۲۰ درصد از توانمندترین اساتید دانشگاه به سمت کسب آبروی علمی از طریق چاپ مقاله در معتبرترین مجلات بین المللی بروند، بسیار مناسبتر است. راه حلی که در این زمینه وجود دارد، ایجاد یک سطح کیفی حداقلی برای مقالات isi در آییننامه ارتقاء اعضای هیأت علمی است. این موضوع در آییننامه دیده نشده است.