هفتمین استاندارد بین المللی با مسئولیت جمهوری اسلامی ایران در حوزه فناوری نانو با موضوع «بسته بندیهای غذایی پلیمری» منتشر شد.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، استاندارد بینالمللی تدوین شده به مسئولیت ایران در زمینه بسته بندیهای غذایی پلیمری با عنوان «فناوری نانو – فیلمهای نانوکامپوزیتی پلیمری برای بسته بندی غذایی با خواص نفوذناپذیری – تعیین مشخصهها و روشهای اندازه گیری» منتشر شد. این استاندارد به عنوان هفتمین استاندارد بینالمللی تدوین شده به مسئولیت ایران در حوزه فناوری نانو، نتیجه ۴ سال تلاش مستمر گروه کاری تشکیل شده زیر نظر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو میباشد.
این استاندارد با حمایت ستاد ویژه توسعه فناوری نانو و کمک یک شرکت تولید کننده بسته بندیهای غذایی نانوکامپوزیتی، در سال ۱۳۹۵ به سازمان بینالمللی استاندارد (ایزو) پیشنهاد گردید. پس از تایید و تصویب پیشنهاد ایران از سوی کشورهای عضو کمیته فنی استاندارد فناوری نانو ایزو، مطالعات مختلف و گستردهای انجام و جلسات متعدد کارشناسی با متخصصان داخلی و خارجی برگزار شد. این جلسات هم به صورت حضوری و هم از طریق وب، با هدف اقناع متخصصان بینالمللی به عنوان نمایندگان کشورهای عضو ایزو تشکیل میشد. سرانجام این استاندارد در ماه ژوئن سال ۲۰۲۰ منتشر و در سایت رسمی سازمان بینالمللی استاندارد (www.iso.org) در معرض استفاده قرار گرفت.
استاندارد بین المللی مورد نظر، به ویژگیهای نفوذناپذیری در فیلمهای پلیمری نانوکامپوزیتی میپردازد که به منظور بهبود بسته بندیهای غذایی اندازه گیری میشود. ویژگی نفوذناپذیری شامل انتقال بخار آب و گاز (اکسیژن) و گذردهی نور مرئی و ماورای بنفش میگردد. این استاندارد همچنین روشهای اندازه گیری مرتبط را توصیف میکند.
بسته بندیهای غذایی مبتنی بر فناوری نانو به دلیل ویژگیهای بهبود یافته آنها از قبیل افزایش ماندگاری مواد غذایی و در نتیجه کاهش ضایعات و دورریز آنها بازار رو به رشدی پیدا کرده اند که مزیت اصلی این نوع بسته بندیهای مواد غذایی، طولانی شدن عمر قفسهای مواد غذایی از طریق بهبود خواص است.
حضور نانوذرات در بستر پلی اتیلن، پلی پروپیلن، پلی آمید و پلی استر در این بسته بندیها میتواند ویژگیهای مختلفی را در فیلمهای پلیمری از قبیل: خواص نفوذناپذیری در برابر گاز و بخار آب، گذردهی نور مرئی و ماورای بنفش، خواص حرارتی و استحکام مکانیکی بهبود دهد.
اساس تدوین استانداردهای بینالمللی در سازمان ایزو، اجماع جهانی توسط کشورهای عضو است. کشورهای عضو کمیتههای فنی در مراحل مختلف تدوین استاندارد نظرات تخصصی مختلفی را برای تکمیل و توسعه استاندارد ارائه میکنند. تدوین استانداردهای بین المللی معمولا ۳ تا ۴ سال زمان میبرند. در کمیته فنی استانداردهای فناوری نانو ایزو، ۳۶ کشور عضو اصلی و ۱۸ کشور عضو ناظر هستند.