علم فیزیک و تغییرات فیزیکی در جای جای زندگی حضور دارد، اما بیشتر افراد از این علم همهفن حریف آگاهی ندارند و روزمرگیهای خود را به شیمی نسبت میدهند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، از آنجایی که کاربرد علوم مختلف در زندگی روزمره یکی از سوالات پرتکرار و همیشگی محصلان در کلاسهای درس است بر آن شدیم تا بخشی از کاربردهای علوم گوناگون را به تفکیک مطرح کنیم.
تشخیص تقاوت بین تغییرفیزیکی و تغییرشیمیایی نیازمند مهارت است. با این حال، تغییرات فیزیکی همهجا هستند و فقط منتظرند تا به آنها توجه کنیم. اگر تغییر صورت گرفته ساختار شیمیایی شیء را تغییر ندهد میتوانید مطمئن باشید که تغییر فیزیکی است. تغییرات فیزیکی تنها در ویژگیهای فیزیکی مانند بافت؛ رنگ، بو، وزن، چگالی یا شکل دگرگونی ایجاد میکنند. اینجا چند مثال از این تغییرات مشهود فیزیکی در زندگی روزمره را با هم مرور میکنیم:
جوشاندن مایع جوشیدن از گرما برای تغییر مایع به گاز استفاده میکند. این حالت زمانی رخ میدهد که مایع به درجه حرارتی برسد که در آن فشار بخار برابر فشار گاز بالای مایع باشد. در این دما که همان نقطه جوش است گاز با تشکیل حباب از مایع خارج میشود.
غلیظ شدن (ابری شدن) ابری شدن زمانی اتفاق میافتد که یک ماده از یک حالت گازی به یک حالت مایع غلیظ شود. البته، نمونهای از این تغییر شکلگیری ابر واقعی است؛ جایی که بخار آب در آسمان به قطرات آب غلیظ میشود.
حل شدن انحلال یا حل شدن فرآیندی است که جامد یا مایعی یک محلول در حلال تشکیل میدهد. ریختن شکر در یک فنجان چای یا قهوه داغ نمونه بارز انحلال و تغییر فیزیکی در زندگی روزانه است.
انجماد انجماد یا جامدکردن فرآیندی است که در آن گرما از یک ماده برای تغییر از حالت مایع به جامد خارج میشود. برای ایجاد این تغییر باید دما به زیر نقطه انجماد برسد تا ماده کاملا جامد شود. تبدیل آب به یخ در فریزر نمونهای از تغییر فیزیکی است.
خشک کردن انجمادی خشک کردن انجامدی زمانی اتفاق میافتد که بخواهید یک ماده یخزده را در خلاء بمنظور کاهش فشار اطراف آن گرم کنید. خشک کردن انجمادی برای محافظت از مواد فاسد شدنی مانند میوهها یا سبزیجات مفید است.
تشکیل شبنم تشکیل شبنم یا یخزدگی زمانی اتفاق میافتد که سطح جامدی زیر نقطه انجماد آب و زیر نقطه شبنمزدگی هوای مجاور سرد شود. شما میتوانید شبنم را در زمستان روی قاب پنجره و تیغه چمنها مشاهده کنید.
ذوب شدن ذوب یا آب شدن زمانی اتفاق میافتد که گرما یا فشار باعث افزایش حرارت داخلی یک جامد تا نقظه ذوب شده و در نتیجه جامد به مایع تبدیل میشود. تبدیل یخ به آب نمونهای از تغییر فیزیکی است.
تشکیل دود دود بخار گرم است که حاوی ذرات مایع، گاز و مواد کربندار موجود در هواست. دود درنتیجه مخلوط شدن یک ماده قابل احتراق با هوا ایجاد میشود. درواقع دود محصول جانبی آتشسوزی است.