*گوشه و کنار نشریات، فاطمه عنایتی: در پاسخ به این سوال که چرا دولت قیمت ارز را مدیریت نمیکند دو تحلیل و نگرش وجود دارد: ۱. دولت قادر نیست و توانایی ندارد ۲. دولت نمیخواهد و خودخواسته و از قصد این کار را میکند.
برای دیدگاه اول دلایل افزایش نرخ دلار به شرح زیر است:
این گروه بر این باورند که بیماری کرونا و ترکشهای اقتصادی آن، از قبیل بسته شدن مرزها، کاهش صادرات و عرضه و همچنین کاهش تقاضا از کشورهای هدف سبب کاهش درآمدهای ارزی دولت شده است و در عین حال شرایط بد اقتصادی مردم، دولت را وادار کرده یارانههای حمایتی را در دستور کار خود قرار دهد.
منابع این بستههای حمایتی: ۱. نشر اسکناس (چاپ پول) است؛ چاپ پول بدون پشتوانه هم که معلوم است باعث بی ارزش شدن پول و افزایش تورم و ارز میشود.
۲. در غیر این صورت دولت مجبور است از صندوق ذخیره ارزی استفاده کند که منجر به کاهش دلار ذخیرهای کشور میشود.
و، اما دلایل افراد با نگرش و دیگاه دوم این است:
این گروه بر این باورند که دولت به طور خودخواسته و با توجه به اینکه درآمد دولت از دلار و مخارجش از ریال است و هرچه تفاوت این دو بیشتر باشد دولت منتفعتر میشود، با اهداف زیر به افزایش قیمت دلار و طلا پرداخته است:
۱. جلوگیری از خروج ارز توسط مسافرین و خریداران مسکن در خاج از کشور
۲. تامین کسری شدید بودجه و یارانهها
۳. برای پوشش کسریها و بدهیهای خود به بانکها
۴. برای جلوگیری از تبعات ورشکستگی آشکار و پنهان بانکها با توجه به تبعات ورشکستگی موسسات که پیشتر تجربه کرده بود
۵. جلوگیری از ورشکستگی دو خودرو ساز بزرگ
این گروه بر این باورند که: درکمال تعجب، نفع مردم در تضاد نفع دولت است در نتیجه به نظر میرسد دولت تمایلی به کنترل قیمت دلار ندارد، به خصوص که در دور دوم دیگر نیازی به رای مردم هم ندارد!
در این گیرو دار عدهای هم بانک مرکزی را مقصر میدانند:
عدهای هم بانک مرکزی را مقصر دانسته و میگویند مدیریت از دست بانک مرکزی در رفته است و بانک مرکزی اراده لازم برای کنترل بازار ارز را ندارد! این دسته معتقدند کشور روزهای بدتری را هم به چشم دیده، اما در آن شرایط بحرانی هم دلار اینگونه ترمز پاره نکرده بود. اما راهکار رییس کل بانک مرکزی در صورت ادامه یافتن این وضعیت ارز پاشی است! مجلس انقلابی در مسیر حل مشکلات مجلس، چگونه و با چه راهکارهایی میتواند در اقتصاد نقش داشته باشد؟
نقش مجلس انقلابی چیست؟
مجلس یازدهم شفافیت و نظارت را در دستور کار خود قرار داده است. یعنی بر روی افرادی که علیرغم دریافت ارز دولتی، کالایی وارد نکردهاند یا کالایی نا به جا (مثل چوب بستنی!) وارد کردهاند، نظارت کامل داشته باشد و نتایج را به مردم ارائه دهد. مجلس همچنین در تلاش است از صادرکنندگان کالاهای غیر نفتی حمایت کند تا ارز دریافتی وارد چرخه بازار شود.
از جمله راهکارهایی که مجلس باید به آنها اهتمام ویژه داشته باشد موارد زیر است:
۱_پیگیری ارزهای دولتی دریافت شده توسط وارد کنندگان و نظارت بر اعمال آنها
۲_ تغییر قوانین مالیاتی از جمله برداشتن معافیت مالیاتی هنرمندان و دریافت مالیات از خانههای خالی از سکنه
۳_ تلاش هرچه بیشتر برای تحقق اقتصاد مقاومتی که شامل سه ضلع میشود که به شرح زیر است:
۱) مسئولان (حمایتِ تمام قد از تولید کنندگان)
۲) تولید کننده (افزایش کیفیت تولید و کاهش قیمت)
۳) مردم (خریدار)
آینده وضعیت اقتصادی جهان و ایران در نگاهی کلی
کرونا وضعیت اقتصاد جهان را از ثبات خارج کرده است و تا واکسن یا چارهای اندیشیده نشود اونس جهانی رو به افزایش و رشد اقتصادی کشورها متوقف خواهد بود. ولی وضعیت ایران: بورس، کرونا، تحریم و کسری بودجه، هیولایی میباشد برای ونزوئلایی شدن!