آخرین اخبار:
کد خبر:۸۷۴۶۶۷
حاجیلو در گفتگو با دانشجو:

ظریف گفته نظارت آژانس بر ایران ۹۲ درصد متمرکز است و بقیه کشور‌ها ۸ درصد! / همه تعهدات هسته‌ای در صورت بازگشت تحریم‌ها باید متوقف شود

پژوهشگر بین‌الملل گفت: مجلس باید قانونی را تصویب کند که در صورت بازگشت تحریم‌های شورای امنیت یا حتی تمدید تحریم تسلیحاتی، ایران اجرای همه تعهدات هسته‌ای خود را متوقف، بازرسان آژانس را اخراج و دوربین‌های آن را جمع‌آوری کند.

حسین حاجیلو، پژوهشگر مسائل بین‌­الملل و فعال دانشجویی در گفتگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، پیرامون اقدام اخیر آمریکا برای  فعال کردن مکانیسم ماشه گفت: ابتدا لازم است این نکته را متذکر شوم که ما با دو متن مواجه هستیم. یکی متن برجام و یکی هم متن قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل. قطعنامه شورای امنیت متن برجام را تایید کرده و به عنوان یکی از ضمائم خود آورده است؛ بنابراین برجام بخشی از قطعنامه ۲۲۳۱ است. آمریکا ادعا می­ کند که برجام موضوعی جدا از قطعنامه ۲۲۳۱ است و همه استدلال­هایش درباره فعال­سازی مکانیزم ماشه برای بازگشت تحریم­های شورای امنیت به قطعنامه ۲۲۳۱ برمی­گردد، نه به برجام.

حاجیلو در ادامه گفت: در سال­های پیش از برجام، شورای امنیت سازمان ملل چند قطعنامه به بهانه هسته ­ای علیه ایران تصویب کرده بود. با وجود اینکه بهانه­ ی این قطعنامه‌­ها، هسته ­ای بود، اما علاوه بر حوزه‌­ی صنعت هسته ­ای، دو حوزه­ی دیگر یعنی تسلیحات متعارف (مانند هواپیمای جنگنده، تانک، ضدهوایی و ...) و موشکی نیز در این قطعنامه ­ها مورد تحریم شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفته بود. در قطعنامه ۲۲۳۱، تحریم­های هسته­ای تعلیق شدند، تحریم­ های تسلیحاتی تا ۵ سال و تحریم­های موشکی تا ۸ سال تمدید شدند.

وی افزود: روز ۲۷ مهر ۹۹ موعد ۵ سال تحریم تسلیحاتی به پایان می­رسد. آمریکا برای اینکه تحریم ­های تسلیحاتی علیه ایران خاتمه پیدا نکند، چند سناریو را طراحی کرد. اولین سناریوی آمریکا تصویب یک قطعنامه در شورای امنیت بود که فقط آمریکا و دومینیکن به آن رای مثبت دادند. پس از آن آمریکا سناریوی دوم خود را شروع کرد و در ۳۰ مرداد اعلانیه­ای برای فعال کردن مکانیزم ماشه­ی قطعنامه ۲۲۳۱ و بازگرداندن تحریم­های شورای امنیت علیه ایران (طی ۳۰ روز) به شورای امنیت ارائه کرد.

حسین حاجیلو اظهار کرد: با وجود این که آمریکا از برجام خارج شده است، اما ادعا می­ کند که در بند ۱۰ قطعنامه ۲۲۳۱، از آمریکا به عنوان یکی از اعضای مشارکت کننده در برجام (JCPOA participant) نام برده شده است. منظور آمریکا از «عضو مشارکت­ کننده»، عضو موسس است، یعنی آمریکا شانیت موسس بودن در برجام برای خود قائل است و ادعا می­کند که خروج از برجام مانع از موسس بودن او نمی­شود. برای فعال شدن مکانیزم ماشه لازم است یکی از کشور‌ها که از طرف مقابل شکایت دارد، یک «اعلامیه ی عدم پایبندی» (notification) به شورای امنیت بدهد. عمده­ی استدلال آمریکا برای بازگرداندن تحریم ­های شورای امنیت بر اساس بند‌های ۱۰ و ۱۱ از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت بنا شده است.

وی گفت: البته این­ها ادعای آمریکا است و ما نمی ­توانیم چنین ادعایی را بپذیریم، اما همه‌­ی دعوا‌ها از این نقطه شروع می ­شود که «آیا آمریکا عضو مشارکت­ کننده است یا نه؟». به عبارت دیگر، اگر آمریکا بتواند در شورای امنیت، عضویت خود در برجام را اثبات یا تحمیل کند، در نتیجه می­ تواند تحریم‌­های شورای امنیت علیه ایران را برگرداند. تفاوتی بین حق و قدرت آمریکا وجود دارد، یعنی این که «آمریکا حق بازگرداندن تحریم­های شورای امنیت را دارد» با اینکه «آمریکا توان بازگرداندن تحریم ­های شورای امنیت را دارد» تفاوت می­ کند و مسئله اصلی در حال حاضر توانمندی آمریکا در بازگرداندن تحریم­ها است. این که آمریکا بتواند قرائت خود را حاکم کند، بستگی بسیار زیادی به واکنش­های ایران دارد.
تفاوتی بین حق و قدرت آمریکا وجود دارد، یعنی این که «آمریکا حق بازگرداندن تحریم­های شورای امنیت را دارد» با اینکه «آمریکا توان بازگرداندن تحریم­های شورای امنیت را دارد» تفاوت می ­کند و مسئله اصلی در حال حاضر توانمندی آمریکا در بازگرداندن تحریم­ها است. این که آمریکا بتواند قرائت خود را حاکم کند، بستگی بسیار زیادی به واکنش ­های  ایران دارد.


پژوهشگر مسائل بین‌­الملل افزود: متاسفانه قرائت مسلط در کشور ما و دولت ما بر این اساس است که آمریکا نمی­تواند تحریم های شورای امنیت را برگرداند. ما باید توجه داشته باشیم که  پیش از این نیز دولت پیش­بینی کرده بود که آمریکا نمی­تواند از برجام خارج شود و کشور‌های اروپایی تحریم ­های آمریکا را اجرا نخواهند کرد، اما در عمل اتفاق دیگری رخ داد؛ لذا دولت و نظام باید احتمال موفقیت آمریکا در بازگرداندن تحریم­ های شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران را صفر ندانند.

حاجیلو بیان کرد: درصورتی که دعوا در شورای امنیت بالا بگیرد، نهایتا باید این «تصمیم» در شورا گرفته شود که «آیا آمریکا حق ارائه­ی «اعلامیه عدم پایبندی» (notification) دارد یا نه؟» این تصمیم باید به رای گذاشته شود. در شورای امنیت دو نوع تصمیم وجود دارد. تصمیمات ماهوی و رویه­ای. تصمیمات رویه­ای درباره­ی آیین­کار این شورا است و در این نوع از تصمیمات، ۵ کشور دائم، حق وتو ندارند و صرفا در تصمیمات ماهوی حق وتو دارند. ماهوی بودن یا رویه ­ای بودن یک تصمیم نیز قابل وتو کردن است و ۵ کشور دائمی هنگام تصمیم­ گیری درباره رویه­ای یا ماهوی بودن یک «تصمیم» می ­توانند از وتو استفاده کنند و یک تصمیمِ رویه­ای را تبدیل به ماهوی کنند؛ و در تصمیم ماهوی نیز از وتوی خود استفاده کنند که به آن دابل وتو گفته می­شود.

پژوهشگر مسائل بین­ الملل افزود: حال تصور کنیم که در شورای امنیت قطعنامه‌ه­ایی ارائه شود که طبق آن آمریکا حق دادن notification به شورای امنیت ندارد. برای جلوگیری از وتوی آن توسط آمریکا، این قطعنامه بصورت رویه­‌ای ارائه شود. اما در آن هنگام آمریکا رویه‌­ای بودن آن را وتو می­ کند و تبدیل به ماهوی می­ شود و در مرحله بعد این قطعنامه را وتو می­ کند؛ بنابراین اگر شورای امنیت بخواهد در این زمینه «تصمیم» بگیرد، آمریکا دست ­بسته نخواهد بود.

حسین حاجیلو گفت: احتمال دیگری که مطرح می ­شود این است که بعد از ۳۰ روز، آمریکا اعلام کند که تحریم‌­ها بازگشته، اروپایی­‌ها سکوت کنند و روسیه و چین ادعا کنند که تحریم‌­ها بازنگشته است. این شرایط به معنای تضعیف شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود. این احتمال بسیار ضعیف است به این دلیل که اعضای دائم شورای امنیت راضی نمی ­شوند ساختار این شورا تضعیف شود، چرا که حق وتو، قدرت بی ­نظیری به آن­ها در فضای بین­‌الملل داده است و تضعیف این ساختار و حق وتو به ضرر آنان خواهد بود.
 
وی مطرح کرد: سناریوی دیگری هم وجود دارد که احتمال آن هم زیاد است. این احتمال وجود دارد که اروپا یک قطعنامه برای تمدید تحریم تسلیحاتی با قید زمانی مشخص (مثلا ۵ سال) ارائه کند. در این صورت آمریکا احتمالا رضایت می­ دهد، اروپا هم که راضی است و می­ ماند روسیه و چین. روسیه و چین هم در چنین شرایطی به اراده ایران برای مقابله نگاه می ­کنند.

حاجیلو افزود: درصورت بازگشت تحریم­‌های سازمان ملل عملا هیچ امتیازی برای ایران در برجام باقی نمی­‌ماند. درصورتی که ایران واکنشی نشان ندهد، این ادراک در طرف آمریکایی و اروپایی تقویت می­ شود که ایران ضعیف است و بنابراین می ­توان آن را تحت فشار قرار داد. عمل آمریکایی­‌ها بستگی بسیار زیادی نسبت به واکنش ایران دارد. اگر برهه­ی خروج آمریکا از برجام را نیز مرور کنیم، می بینیم که آن­ها زمانی از برجام خارج شدند که مطمئن شده بودند ایران واکنش جدی نشان نمی­ دهد. نیکی ­هیلی، نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل چند روز قبل از خروج آمریکا از برجام گفته بود که ما می ­دانیم که اگر از برجام خارج شویم، ایران در برجام می­ماند. موگرینی هم گفته بود آقای روحانی به ما تضمین داده بود که از برجام خارج نمی ­شود؛ لذا این انفعال می­ تواند پیام ضعف به طرف خارجی مخابره کند.
درصورت بازگشت تحریم­‌های سازمان ملل عملا هیچ امتیازی برای ایران در برجام باقی نمی­‌ماند. درصورتی که ایران واکنشی نشان ندهد، این ادراک در طرف آمریکایی و اروپایی تقویت می ­شود که ایران ضعیف است و بنابراین می­توان آن را تحت فشار قرار داد. عمل آمریکایی­‌ها بستگی بسیار زیادی نسبت به واکنش ایران دارد.


وی اظهار کرد: یک مسئله مهم دیگر، ادراک همپیمانان ما است. درصورتی که تحریم ­های شورای امنیت برگردد و ایران هیچ واکنشی نشان ندهد یا واکنش درخوری نشان ندهد، چین و روسیه به این ادراک می­رسند که ایران آنچنان تمایل به غرب دارد که حتی با وجود صفر شدن امتیازاتش، در برجام باقی مانده است و تعهدات خود را اجرا می‌کند؛ لذا این دو کشور تعامل راهبردی با ایران شکل نخواهند داد.

پژوهشگر مسائل بین­ الملل با تأکید بر اینکه در صورت بازگشت این تحریم­‌ها، عملا امتیازات ایران از برجام صفر می ­شود، گفت: در نتیجه بهترین اقدام این است که اجرای همه تعهدات هسته­‌ای ایران در برجام متوقف شود. مهمترین بخش از تعهدات ایران، بخش نظارت­ها و بازرسی­های آژانس بین­المللی انرژی اتمی است. اما متاسفانه در ۵ گام کاهش تعهدات هسته­‌ای، این بخش از تعهدات دست­ نخورده باقی ماند و حتی در این مدت ارتقا یافت. آقای ظریف در نامه خود به شورای امنیت آمار عجیبی از بازرسی­‌های آژانس داده است. طبق ادعای آقای ظریف، ۹۲ درصد از ظرفیت بازرسی و نظارت آژانس بر ایران متمرکز است! و بقیه کشور‌های دنیا، ۸ درصد! این آمار و بیانیه مشترک اخیر سازمان انرژی اتمی و آژانس بین‌­المللی انرژی اتمی نشان می­ دهد که دولت قصدی برای کاهش تعهدات نظارتی برجام ندارد و این بسیار خطر آفرین خواهد بود.

حاجیلو در پایان گفت: ابتدا وظیفه دولت است، اما بنده هیچ امیدی به دولت آقای روحانی ندارم، لذا اگر مجلس شورای اسلامی ادعای انقلابی­گری دارد باید وارد این مسئله شود و با تصویب یک قانون محکم، اجازه­ی اجرای یک ­طرفه­ ی برجام را به دولت ندهد. مجلس شورای اسلامی باید قانونی را تصویب کند که درصورت بازگشت تحریم­ های شورای امنیت سازمان ملل یا حتی تمدید تحریم تسلیحاتی، ایران اجرای همه تعهدات هسته­ ای خود را متوقف، بازرسان آژانس را اخراج و دوربین ­های آن را جمع­ آوری کند. با توجه به اینکه آمریکا ۳۰ مرداد اعلانیه خود را به شورای امنیت داده است، مجلس باید فوریت این موضوع را در نظر بگیرد.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار