با تلاش محققان آمریکایی غشا نانویی تولید شده است که با کمک قصعات پارچهای میتواند تا حدود صددرصد از ورود ذرات ویروس به بدن جلوگیری کند.
به گزآرش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو؛ ماسکهای پارچهای که امروزه استفاده میشوند، محافظت نسبی در برابر کووید-۱۹ دارند. با این حال، میزان محافظت آنها نسبت به ماسکهای N۹۵ که در بیمارستانها و مراکز بهداشتی استفاده میشوند، کمتر است. اما این موضوع ممکن است به زودی تغییر کند.
دانشجویان دانشکده مهندسی دانشگاه بریگیانگ با همکاری بنیاد نانوس یک غشا نانویی ساختند که میتواند بین دو تکه پارچه ماسکهای خانگی قرار بگیرد. در حالی که ماسک پارچهای معمولی امروزی ممکن است کمتر از ۵۰ درصد از ورود ذرات ویروسی جلوگیری کند، این غشا که با موادی ارزان و ساده ساخته میشود، میتواند ذرات را ۹۰ درصد تا ۹۹ درصد مسدود کرده و با حفظ تنفس راحت، اثربخشی را افزایش دهد.
این غشاها از طریق فرآیندی به نام «الکتروپینینگ» یا «نخریسی الکتریکی» ساخته میشوند که شامل حل شدن پلاستیک پلیمری در یک محلول و استفاده از یک جریان الکتریکی برای انتقال قطره پلیمر به سمت پایین از طریق یک سوزن است. قطره با شتاب گرفتن به یک فیبر بسیار کوچک کشیده میشوند که بار ساکن را حفظ میکند.
کتیوارلا، مهندس مکانکیک ارشد دانشگاه بریگیانگ گفت: «این نانوالیاف بطور تصادفی روی یک جمعکننده قرار میگیرند تا نوعی از شبکه بافته نشده را ایجاد کنند.»
او توضیح داد که بار باقیمانده در الیاف بسیار مفید است، زیر ذرات ویروس نیز دارای یک بار ثابت هستند. هنگامی که این ذرات به ماسک نزدیک میشوند، جذب ماسک شده و قادر به عبور از آن نخواهند بود؛ بنابراین مانع استنشاق ویروس میشوند.
علاوه بر بهبود چشمگیر کارآیی این ماسکها، یکی دیگر از مزایای اصلی الیاف نانویی بر خلاف ماسکهای سنتی N۹۵ که گرم میشوند، این است که امکان گردش هوا، آب و گرما را فراهم میکنند.
ویلوال مدیر بنیاد نانوس گفت: «این روزها پیدا کردن ماسکهای N۹۵ نه تنها دشوار است بلکه اگر از آن استفاده نکنید کاملا بیفایده خواهند شد. تنفس با استفاده از این نانوغشاها شش برابر راحتتر از ماسکهای موجود N۹۵ است و باعث میشود ماسکها خنک، خشک و راحتتر باشند.»
وارلا افزود: «این تجربه بسیار خوشایند بود و من واقعا خوشحالم که میتواند در مبارزه با کووید-۱۹ به مردم در سراسر جهان و جامعه خودم کمک کنم.»