رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: بارها و بارها جلساتی را با صادرکنندگان، فعالان حوزه ارزی، کنفدراسیون صادرکنندگان، اتاق بازرگانی و امثالهم برگزار کرده ایم، اما در هیچ کدام از این جلسات نشنیده ام که از مسئلهای به اسم FATF شاکی باشند؛
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، خاندوزی نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتگوی زنده با عنوان سیاستهای ارزی خیر عمومی یا خیر مسئولین که به همت بسیج دانشجویی دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، با بیان اینکه وضعیت ارزی در سال ۹۹ به جهت شرایط و متغیرهای اقتصادی و به دلیل نگرانیهایی که وجود داشت از ۱۰ ماه قبل قابل پیش بینی بود، افزود: از ۸ سال پیش و از ابتدای سال ۹۱ که تحریمها در دور اول به صورت جدی اعمال شد ما میبایست وابستگی خود را به ارز کاهش میدادیم.
وی تصریح کرد: ما امروز همانقدری در خوراک دام و نهادههای دام و طیور وابسته هستیم که ۶ سال پیش وابسته بودیم؛ البته وابستگی ما به دارو در ۲ سال اخیر اندکی کمتر شده، اما نسبت به هدف گیری تعیین شده سالانه حدود سه میلیارد دلار واردات دارو و تجهیزات پزشکی وارد شده با این وجود دولت سالها در مورد خودکفایی در این حوزه به مردم راست نگفت و همین مسئله باعث شد که جهش نرخ ارز اثر خود را روی قیمت دارو و تجهیزات نشان دهد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه وضعیت ارزی کشور محصول چند سال کوتاهی هم در اواخر دولت آقای احمدی نژاد و کل دوران دولت آقای روحانی است، گفت: منابع ارزی کشورمان از محل صادرات نفتی و غیرنفتی به شدت کم شده و بانک مرکزی نیز برای تعیین مسیر جایگزین برای اینکه صادرات خود را با ارزهای دیگر انجام دهیم کوتاهی کرده است.
خاندوزی بیان کرد: بنده زمانی که مدیرکل اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس بودم در جلساتی بارها از دوستان بانک مرکزی پرسیدیم که چرا در مورد مسیرهای جایگزین ارزی فکری نمیشود؛ اما دوستان بانک مرکزی اساسا اعتقادی نداشتند که غیر از مسیر سوئیفت سراغ پیام رسان مالی دیگری برویم و یا از ابزار بانکداری غیرمستقیم و از مسیرهای جایگزین انتقالات و تهاتر ارزی و کالایی استفاده کنیم. به هر روی تمام این کوتاهیهای چند ساله اثر خود را در یک زمانی نشان خواهد داد و ما میراث دار چند سال عدم اقبال دستگاههای اجرایی در مسئله منابع ارزی و مصارف ارزی خواهیم بود.
وی با بیان اینکه کسی توقع ندارد که مشکلات ارزی ظرف چند ماه حل شوند، افزود: در کمیسیون اقتصادی مجلس یازدهم از همان ابتدا، نرخ ارز را به عنوان اولین دستور کار این کمیسیون قرار دادیم با این وجود از همان ابتدا باید همکاری خود با دستگاههای دولتی را اثبات میکردیم و مهلت کافی به آنها بدهیم و بعد وارد فاز نظارتی، تهدید و استیضاح شویم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی به جلسات کمیسیون اقتصادی با رئیس بانک مرکزی و وزرای مرتبط در خصوص مشکلات ارزی اشاره کرد و گفت: سیاستهای ارزی اخیر بانک مرکزی اجرا شده است، اما واقعیت این است که هیچ سیاست اقتصادی که امروز وضع شود و از فردا شاهد اثر آن باشیم وجود ندارد.
خاندوزی بیان کرد: ما نقدهای خود به عملکرد بانک مرکزی را مطرح کرده ایم، اما باید توجه داشته باشیم که از اواسط سال ۹۷ که رئیس بانک مرکزی تغییر کرد تا تقریبا اواخر سال ۹۸ وضعیت ارزی با ثباتی در کشور وجود داشت؛ اما به دلیل اتفاقاتی که در بخشهای دیگر از اقتصاد رخ داد و حوادثی که از اسفند ماه گریبان گیر اقتصاد کشورمان شد شاهد مشکلات ارزی بودیم.
وی با بیان اینکه ضمن تشکر از زحماتی که آقایان درهشت ماه گذشته کشیده اند باید قبول کنیم که ما در یک بحران ارزی هستیم، تصریح کرد: طبق استانداردهای بین المللی وقتی کشوری در کمتر از یک سال ۳۰ درصد از ارزش پولی خود را از است میدهد وارد بحران میشود و این در حالی است که ما در طول هشت ماه گذشته حدود ۵۰ درصد از ارزش پولی کشورمان کاهش یافته است پس آستانههای بحران را هم پشت سر گذاشته ایم و وضعیت ما وضعیت پس از بحران است و اصلا این وضعیت نابسامان قابل تحمل و قابل تداوم نیست.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: اگر کسی از شرایط اقتصادی ایران اطلاعات دقیقی داشت اواخر سال گذشته حدس میزد که سال ۹۹ چه سالی خواهد بود، چون با توجه به انباشتی از کسری بودجه و مسائلی که در بازارهای مالی کشور رخ داده بود و هم با توجه به کاهش منابع ارزی همه شواهد حاکی از این بود که اگر اتفاق دیگری غیر از شرایط فعلی رخ میداد عجیب بود.
وی تصریح کرد: در ظاهر شاهد فکر کنیم که با گرفتن یقه رئیس بانک مرکزی میتوانیم مسئله نرخ ارز را حل کنیم، اما باطن امر این است که رئیس بانک مرکزی یک اتاق توزیع و انتقال ارز دارد، اما اتاق تولید ارز ندارد با این وجود وزارتخانههای دیگر باید ارز را از جاهای دیگر وارد کنند و در اختیار بانک مرکزی قرار دهند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: از زمانی که وارد کمیسیون اقتصادی مجلس شده ام بارها و بارها جلساتی را با صادرکنندگان، فعالان حوزه ارزی، کنفدراسیون صادرکنندگان، اتاق بازرگانی و امثالهم برگزار کرده ایم، اما در هیچ کدام از این جلسات نشنیده ام که فعالان حوزههای صرافی، بانکی، صادرکنندگان و اتاق بازرگانی از مسئلهای به اسم FATF شاکی باشند؛ البته بنده نمیخواهم بگویم که FATF مسئله مهمی نیست، اما مسئله امروز اقتصاد ایران نیست. با این وجود اگر تحریمها برداشته شد و اتفاقات دیگری رخ داد آن وقت میتوانیم FATF را به عنوان یک قید در نظر بگیریم.
خاندوزی بیان کرد: ما در اقتصاد میگوییم که بعضی از قیود، قیود محدود کننده اند و برخی نیستند؛ بنابراین FATF برای ما قید محدود کننده نیست و با توجه به شرایطی که اقتصاد ایران دارد باید خیلی زمان بگذرد تا به قیدی به نام FATF برسیم.
وی اضافه کرد: آگاهان مسئولین کشور میدانند که تعیین FATF به عنوان یک شرط از سوی شرکای منطقهای ما مثل چین و روسیه سیاست اعلامی آنهاست و نه سیاست اعمالی آنها. به هر روی چین و روسیه هم برای اینکه بهانههای رسمی خود را در مراجع رسمی دنیا ابراز کنند هیچ وقت نمیتوانند بگویند که FATF برای ما اهمیت ندارد به همین دلیل باید در ظاهر اعلام کنند که FATF برای ما مهم است و توقع داریم ایران هم آن را مراعات کند.