گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حسنا حاجیباشی؛ در حالیکه نمایندگان در انتظار پاسخ دولت نسبت به پیشنهادات مطروحه خود بودند؛ ربیعی سخنگوی دولت در نشست خبری هفتگی خود موضوع را از بررسی کارشناسی خارج و بحث را به رسانهها کشاند و در پاسخ به ادعایی درباره اینکه مجلس برای تامین منابع مالی طرح تامین کالاهای اساسی خواستار برداشت پول از محل منابع حقوق کارگران و بازنشستگان شده است، اظهاراتی خلاف واقع را نسبت به مجلس مطرح و پاسخ تمام پیشنهادات مجلس را در رسانهها اعلام کرد و این اظهارات واکنش بسیاری از نمایندگان مجلس را به دنبال داشت.
در این راستا از شخصی در قامت سخنگویی دولت که مسئول اطلاعرسانی قوه مجریه است، انتظار میرود صحیحتر اطلاعرسانی کند. متاسفانه بزرگترین ضعف این دولت آن است که هنوز باور ندارد عدهای از مردم به دلیل سیاستهای نادرست و بیتدبیری آنها در بحث تامین کالاهای اساسی آسیب دیدهاند و دیگر توانایی و قدرت خرید ندارند.
هدف مجلس از تصویب این طرح با رای بالا، بیدار کردن دولت از خواب گران بود اما گویا ربیعی هنوز پیام ملت را دریافت نکرده است و نمیداند در کشور چه مشکلاتی به دلیل بیتدبیری آنها ایجاد شده است. صداقت نمایندگان نیز همینجا نمایان میشود که تاکنون دولت هر لایحهای را که به نفع مردم به مجلس ارسال کرده را تصویب کرده است و آقای ربیعی باید پاسخگو باشد، کدام لایحه حامی منافع مردم را در اختیار نمایندگان قرار داده و تایید نشده است؟
در هر حال چندی پیش طرحی با عنوان تامین کالاهای اساسی با موافقت ۲۱۵ نفر از نمایندگان از مجموع ۲۵۰ نفر حاضر در جلسه، در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. در این طرح از دولت خواسته میشود که ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی که به عنوان یارانه به جاهای مختلف اختصاص میدهد، برای طرح تامین کالاهای اساسی تخصیص دهد. در واقع اعتبار طرح تامین کالاهای اساسی، رقمی به سقف بودجه اضافه نمیکند و در اصل نوعی جابجایی در یارانههای مختلفی که دولت پرداخت میکند، انجام میشود.
حمیدرضا حاجی بابایی پیرو بررسی کلیات طرح تأمین کالاهای اساسی در همان جلسه در صحن مجلس گفت: «در این طرح پیشبینی کردیم ۳۰ هزار میلیارد تومان منابع اختصاص دهیم که از این منابع به ۲۰ میلیون نفر در کشور که در تهیه غذای روزمره خود با مشکل مواجهاند، کالاهای اساسی را برسانیم و سبد کالا با ۵۰ درصد قیمت را برای ۵۰ میلیون نفر دیگر تأمین کنیم.»
رییس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی افزود: «بر اساس تبصره ۱۴ طرح، دولت به ۶۰ میلیون نفر کارت الکترونیک داده و هر ماه کمکهای معیشتی را به حساب آنها واریز میکند. ما از میان این ۶۰ میلیون میخواهیم به ۲۰ میلیون نفر سبد کالای رایگان و به ۴۰ میلیون نفر با ۵۰ درصد تخفیف این سبد را اختصاص دهیم. وی تأکید کرد: ما در ارتباط با تأمین منابع برای تأمین کالاهای اساسی اطمینان صد درصد داریم.»
وقتی تورم افزایش مییابد اقشاری که حقوق حداقلی را دریافت میکنند بیش از پیش متضرر خواهند شد لذا توجه مجلس در این طرح باید به اقشار کمدرآمد و اقشاری که درآمد ثابت دارند باشد تا بلکه بتواند با کمک این طرح کمکی به وضع معیشت مردم و اقشار کمدرآمد کند. اما به طور کلی نگرانیهایی درباره منابع تامینکننده این طرح وجود دارد که قابل مطرح شدن هستند. البته شکی در آن نیست که اگر این طرح به نحو احسن اجرا شود حداقل کمی به وضعیت معیشتی اقشار کم درآمد کمک میشود اما باید توجه داشت که برای این طرح از منابعی استفاده شود که مجدد به افزایش قیمتها و افزایش تورم منجر نشود که خدایی ناکرده به دلیل بیتدبیری در نحوه اجرا، ضربهای مهلکتر از قبل به اقتصاد و معیشت مردم وارد شود.
حسنا حاجیباشی - دانشجوی کارشناسی حقوق دانشگاه تهران
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.