وامهای دانشجویی در نیمسال اول تحصیلی با تغییرات زیادی مواجه بود که این تغییرات واکنشهایی از سوی دانشجویان را به همراه داشت.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهلت ثبت نام وامهای دانشجویی نیمسال اول تحصیلی، با توجه به تمدید مجدد رو به اتمام است و دانشجویان فقط تا ۱۵ دی ماه مهلت دارند که برای ثبت نام و دریافت این وام اقدام کنند.
اما امسال وامهای دانشجویی با توجه به مصوبه هیات امنای صندوق رفاه دانشجویان تغییرات زیادی داشت و صندوق رفاه دانشجویان به جای پرداخت ۲۱ نوع وام آنها را در ۵ نوع وام شهریه، وام ضروری، وام ویژه دکتری، وام مسکن متاهلی و وام ودیعه مسکن خلاصه کرد.
به گفته رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، مزیت کاهش تعداد وامهای دانشجویی در واقع استفاده آسانتر و پرداخت با پروسه اداری کمتری به دانشجویان است. در سالهای اخیر دانشگاهها نمیتوانستند اعتبارات یک وام را برای وام دیگری هزینه کنند، اما با این مصوبه صندوق رفاه دانشجویان هزینه کرد اعتبارات وامها به مراتب آسانتر و مدت زمان پرداخت آن به دانشجو کمتر میشود.
اعتراضات دانشجویی نسبت به تاخیر در پرداخت وام ها
یکی از مواردی که دانشجویان متقاضی وامهای دانشجویی همواره به آن اعتراض داشتند، تاخیر در پرداخت این وامها است، به گفته دانشجویان سیرپرداخت وام به این گونه است که باید مهلت ثبت نام اعلام شده از سوی صندوق رفاه دانشجویان به پایان برسد و پس از آن دانشگاه لیست نهایی متقاضیان را ارسال کند، اما پس از پیگیریهای صورت گرفته مشخص شد که نحوه پرداخت وامها به گونهای که دانشجویان میگویند نیست.
اما تغییرات صورت گرفته به همین جا ختم نشد و مجدد اعتراضات دیگری از سوی دانشجویان مطرح شد و آن هم افزایش مبلغ اقساط وامهای دانشجویی است که یک دانشجو چگونه میتواند مبلغ یک میلیون تومان ماهیانه اقساط وام پرداخت کند که صندوق رفاه دانشجویان در این خصوص نیز توضیح داد.
علت تغییرات در پرداخت اقساط وامهای دانشجویی
رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم به انتقاد برخی از دانشجویان درباره افزایش مبلغ اقساط وامهایی دانشجویی در آیین نامه جدید صندوق اینگونه پاسخ داد: زمانی وامهای دانشجویی ۲۰۰هزار یا ۳۰۰هزار تومان و کمی بیشتر و یا کمتر بود؛ بنابراین اقساط آن ۱۱هزار تومان بود. آیا اکنون که این وامها به ۳۰میلیون و ۲۵ میلیون رسیده است، باید ۱۱ هزارتومان قسط گرفت. وام ودیعه مسکن دانشجویان در حال حاضر ۲۵ میلیون تومان و مجموع وام دکتری ۳۰ تا ۳۵ میلیون تومان است، آیا هنوز هم انتظار است که ۱۰ یا یازده هزار تومان اقساط آن باشد؟
وی اضافه کرد: اگر صندوق رفاه دانشجویان بخواهد به نسلهای بعدی وام بدهد در آن صورت باید منابع آن را از کجا تامین کند. این چرخه گردش منابع صندوق بین نسل قبل و نسل بعد یک حالت اتحاد دارد ما اگر هر کجا غیر نرمال به یک طرف بیشتر تمایل بدهیم، یک گروهی متضرر میشوند.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان افزود: مثلاً اگر بگوییم مشکلی نیست که اقساط همان ۱۱ و ۱۲هزار تومان و دوره بازپرداخت وامها همان ۶۰ ماه باشد و وام ودیعه مسکن ۲۵ میلیون و وام مجموع دکتری ۳۰ میلیون تا ۳۵ میلیون تومان باشد، در این صورت نسلهای بعدی چقدر باید صبر کنند تا منابع وام تامین شود تا بتوان به آنها وام داد؟ این چرخ گردش منابع صندوق نباید به دانشجویان فعلی فشار آورده و نه حقوق دانشجویان آینده را تضییع کند.
برخی از دانشجویان عنوان کرده بودند، در گذشته کف مبلغ بازپرداخت در هر قسط تا ۱۱ هزار تومان قابل کاهش بود، اما در آییننامه جدید کف مبلغ پرداختی در هر قسط ۲۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شده و به طور سالیانه افزایش پیدا خواهد کرد. صندوقرفاه دانشجویان کشور کف مبلغ پرداختی در هر قسط برای دانشجویان کمبضاعت را ۱۰۰ هزار تومان تعریف کرده حجم مبلغ و مقدار تغییر مبلغ پرداختی در هر قسط خود گویای مسئله است.
کرونا وام خرید لوازم آموزشی را به دانشجویان هدیه داد
اما شیوع بیماری کرونا و آموزش آنلاین و غیر حضوری دانشجویان مشکلاتی را برای آنها ایجاد کرد، دانشجویان علاوه بر مشکل اینترنت، برای تامین لوازم آموزشی دچار مشکل شدند به همین دلیل صندوق رفاه دانشجویان با وجود اینکه وام خرید لوازم آموزشی چند سالی بود که پرداخت نمیشد، اما امسال به دلیل شرایط کرونا و آموزشهای آنلاین این وام را به ردیف وامهای دانشجویی ضروری اضافه کرد که دانشجویان بتوانند لوازم آموزشی مانند لب تاب، تبلت و یا گوشی مورد نیاز برای آموزش خود را خریداری نمایند.
وام ویژه دکتری، حرف و حدیث کمبود بودجه را به دنبال داشت
از مشکلات دکتری که از ابتدا هم وجود داشت در نیمسال اول سال جاری مشکلات کمبود بودجه را به دنبال خود کشاند، اما پس از تدابیر لازم صندوق رفاه این مشکل نیز مرتفع شد و وامهای ویژه دکتری تا کنون بدون مشکل پرداخت شده است.
اما دانشجویان تنها دو روز دیگر برای ثبت نام وامهای دانشجویی مهلت دارند صندوق رفاه دانشجویان آخرین تغییرات وامها را ابلاغ کرد و دانشجویان میتوانند با توجه به این تغییرات برای دریافت وامهای دانشجویی ثبت نام کنند
صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، تغییراتی در ثبت نام وامهای دانشجویی ودیعه مسکن متأهلی و خرید کمک لوازم آموزشی این صندوق برای دانشجویان روزانه در نیمسال اول سال تحصیلی ۱۴۰۰ ـ ۱۳۹۹ اعلام کرد که به شرح زیر است:
وام ضروری (خرید لوازم کمک آموزشی)
۱. دانشجویان متقاضی این وام باید در منوی وامهای ضروری، گزینه رویداد تشخیص رئیس صندوق رفاه دانشجویان را انتخاب کنند.
۲. دانشجو در هر نیمسال منحصراً از یک رویداد میتواند استفاده کند.
۴. استفاده از هر رویداد در طول مقطع تحصیلی، صرفاً یکبار مجازاست. در نتیجه دانشجویانی که قبلاً اقدام به گرفتن وام ضروری خرید لوازم کمک آموزشی کردهاند نمیتوانند در این مراحله ثبتنام کنند.
۵. حداکثر مبلغ پرداخت ۵ میلیون تومان و در سقف فاکتور رسمی ارائه شده است.
۶. برای ثبت وام حتما ارائه فاکتور رسمی و معتبر الزامی است.
۷. وام ضروری تشخیص رئیس صندوق شامل خرید لپتاپ، تبلت، گوشی موبایل و سایر لوازم کمک آموزشی میشود.
وام ودیعه مسکن متأهلی
۱. طبق اعلام جدید صندوق رفاه، وام مسکن صرفاً در این ترم از طریق خود صندوق قابل پرداخت میشود.
صرفا به دانشجویان متاهل پرداخت میشود. اجارهنامه رسمی میبایست دارای کد رهگیری از دفاتر مشاورین املاک مجاز باشد. اجارهنامه از لحاظ مکانی میبایست در شهر محل تحصیل یا محل سکونت دانشجو باشد. اجارهنامه میبایست به نام دانشجو یا همسرش یا هر دو ایشان باشد.
اجارهنامه میبایست در ترم تحصیلی تقاضای دانشجو دارای اعتبار باشد. مبنای تعیین مبلغ وام بر اساس شهر محل تنظیم اجارهنامه در هر سال، قبل از شروع سال تحصیلی مطابق اعلام صندوق رفاه تعیین و اعلام خواهد شد. تهران ۲۵ میلیون تومان، کلانشهرها ۲۰ میلیون تومان و سایر شهرها ۱۵ میلیون تومان، کلانشهرها: اصفهان، اهواز، تبریز، شیراز، مشهد، کرج، قم، کرمانشاه
مدت زمان اجارهنامه میبایست در نیمسالی که دانشجو تقاضای وام مینماید اعتبار داشته باشد. فقط یکبار در هر مقطع تحصیلی قابل پرداخت میباشد. در صورتی که زوجین دانشجو باشند تنها یکی از آنها میتواند از وام مسکن بهرهمند گردد. دانشجوی متأهل زن دارای فرزند که به علت شهادت، فوت، متارکه و یا از کار افتادگی همسر و یا متارکه، سرپرستی فرزند یا فرزندان خود را بر عهده دارد با ارائه مدارک و مستندات قانونی میتواند از این وام بهرهمند گردد.
دانشجوی متأهل ساکن در خوابگاههای دانشجویی دولتی یا غیردولتی، همزمان مجاز به استفاده از وام مسکن نمیباشند. وام مسکن به دانشجویی که آخرین نیمسال تحصیلی مجاز (ارشد ترم ۴ و دکتری ترم ۸) خود را میگذراند، تعلق نمیگیرد.
در صورت ارائه اجارهنامه با مبلغ بیش از میزان مقرر در مبالغ هر شهر، میزان وام پرداختی به دانشجویان از سقف مبلغ تعیین شده بیشتر نخواهد بود و در صورت کمتر بودن مبلغ مورد تقاضا در اجارهنامه، مطابق مبلغ مقرر در اجارهنامه وام پرداخت خواهد شد.
با توجه به پرداخت از منابع صندوق میباشد، بازپرداخت آن میبایست بعد از فارغالتحصیلی دانشجو (حداکثر ترم ۵ برای ارشد و ترم ۹ برای دکتری) به صورت یکجا به صندوق تأدیه گردد. صندوق مجاز است از زمان دریافت وام تا شروع اولین سررسید بازپرداخت، ۴ درصد کارمزد به صورت روزشمار از وامهای دانشجویی اخذ کند.
بهرهمندان از وامهای دانشجویی صندوق در صورتی که یک یا بیش از یک قسط معوق داشته باشند و یا در زمان تعیین شده نسبت به تعیین وضعیت بدهی و اخذ دفترچه اقساط اقدام ننمایند در فهرست بدهکاران بانک مرکزی قرار خواهند گرفت.
صدور هرگونه تأییدیه و جواب استعلامهای سازمانها و گواهی فراغت از تحصیل با احراز عدم وجود اقساط معوق و بدهی صادر خواهد شد. تسلیم اصل مدرک تحصیلی (نه گواهی موقت) و ریزنمرات، بعد از پرداخت کل بدهی و انجام تعهدات قانونی دیگر امکانپذیر است.
دانشجویان جهت اطلاع از سایر شرایط خاص و ویژه بازپرداخت وامهای دانشجویی میتوانید به صفحات ۱۵ تا ۱۸ آییننامه مراجعه کنند.
تمام این اتفاقات وامهای دانشجویی در ترم کرونایی منفعت بیشتری برای دانشجویان داشت، شاید مبلغ وامها به اندازهای نباشد که مشکل اساسی دانشجویان را حل کند، اما میتواند بخشی از نیازهای آنها را برطرف کند. اگر دانشجویان متقاضی استفاده از وامهای دانشجویی هستند تا پایان فردا ۱۵ دی ماه میتوانند با مراجعه به سامانه صندوق رفاه دانشجویان نسبت به ثبت نام خود اقدام کنند.