نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: سیاست خارجی که ما باید از دولت سیزدهم انتظار داشته باشیم، اقتصادی شدن وزارت امور خارجه در راستای توجه به مسائل مردم از جمله معیشت و مسائل اقتصادی است.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، احمد نادری، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در همایش پلاک دیپلمات که از سوی بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد، گفت: رهبر معظم انقلاب طی چند مرحله خطوط قرمز محکمی را برای مذاکرات هستهای ترسیم کردند؛ اما شاهد عدول دولتمردان از این خطوط قرمز بودیم.
جز یک ایرانی هیچ قدرتی توان تعطیلی فردو را نداشت
وی با بیان اینکه جز یک ایرانی با یک کلید داخلی هیچ بمب و قدرت خارجی نمیتوانست تاسیسات هستهای فردو را تعطیل کند و در آن را ببندد و اتفاقا این کلید هم خوب چرخید، تصریح کرد: تاسیسات هستهای فردو یکی از عناصر قدرت سخت ما بود که آن را در جریان مذاکرات ارزان دادیم و حتی به جایی رسیدیم که به جای بازکردن پیچهای سانتریفیوژها آنها را بریدند و این هم یک اتفاق طنز و هم یک تراژدی بود؛ اگر چه بُعد تراژدی آن سختتر از بُعد طنز آن است.
نادری به بحرانها و جنگهای مختلف در منطقه غرب آسیا به واسطه موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک این منطقه اشاره کرد و افزود: به تعبیر برنارد لوئیس منطقه غرب آسیا منطقه از جنگ به جنگ است؛ یعنی از یک جنگ به جنگ دیگر وارد میشود؛ با این وجود در این شرایط اگر از عناصر سخت بومی همچون موشک برخوردار نباشیم، نمیتوانیم کشور با این وسعت را مدیریت کنیم.
وی با بیان اینکه ما امروز به این توانایی رسیدیم که میتوانیم با موشک از مرکز ایران یعنی یزد و یا از تبریز، خلیج فارس و تنگه هرمز را کنترل کنیم؛ اما امروز گفته میشود که باید بر سر برد موشکهای خود مذاکره کنیم، تصریح کرد: بهانه غربیها برای کاهش برد موشکها این است که میگویند برد موشکهای ایران بالای ۱۰۰۰ کیلومتر است و میتواند تلاویو و حیفا و یا پایگاههای نظامی آمریکا را مورد هدف قرار دهد؛ با این وجود گفته میشود که نه تنها بر سر برد موشکها بلکه باید بر سر قدرت نرم خود هم مذاکره کنیم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: رحمت و رضوان الهی بر شهید سلیمانی چرا که امروز قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران حداقل در لایه اول دوشک امنیتی ما مدیون اقدامات اوست؛ به گونهای که امروز حوزه نفوذ جمهوری اسلامی از مرزهای روسیه در شمال تا خلیج عدن و از مرز چین و افغانستان تا مدیترانه امتداد مییابد و ما به واسطه این قدرت نرم میتوانیم بازیگری کنیم.
ضرورت تقویت رویکرد اقتصادی در وزارت امور خارجه
نادری با بیان اینکه انفعال در برجام موجب شده تا غربیها با زیاده خواهی از ما بخواهند که بر سر توانمندی موشکی و نفوذ منطقهای خود مذاکره کنیم، اضافه کرد: همواره استراتژی دولتهای مختلف آمریکا در برابر ایران یکسان بوده و این دولتها فقط در تاکتیکها متفاوت عمل کرده اند؛ مثلا یک دولت دست چدنی آمریکا را بدون دستکش و یک دولت هم این دست چدنی را با دستکش مخملی نشان داده است.
وی به اظهارات بایدن در خصوص برجام اشاره کرد و افزود: به گفته بایدن اول باید ایران به برجام برگردد و این در حالی است که این آمریکا و اروپاییها بودند که از برجام خارج شدند. به هر روی این زیاده خواهی به علت انفعال دولت دوازدهم است که برای مذاکره میبینیم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: پیش بینی بنده این است که بایدن حرفهایی را که در خصوص برجام زده عملیاتی خواهد کرد و به همین سیاست ادامه خواهد داد؛ مگر اینکه اتفاق خاصی بیفتد.
نادری افزود: سیاست خارجی که ما باید از دولت سیزدهم انتظار داشته باشیم، اقتصادی شدن وزارت امور خارجه در راستای توجه به مسائل مردم از جمله معیشت و مسائل اقتصادی است و این در حالی است که امروز رویکرد اقتصادی در وزارت امور خارجه معنایی ندارد.
رویکرد جدید مجلس در دیپلماسی پارلمانی
وی با بیان اینکه وزارت امور خارجه نه تنها رویکرد اقتصادی بلکه در خیلی از جاها رویکرد انقلابی هم ندارد، تصریح کرد: دیپلماسی پارلمانی تاکنون بیشتر به شکل کلاسیک یعنی ذیل وزارت خارجه بوده؛ اما شکل دیگری که در مجلس یازدهم به آن روی آوردیم و خیلی تازه است و جای کار دارد، دیپلماسی پارلمانی نه ذیل وزارت خارجه بلکه در کنار آن و در راستای سیاستهای خارجی کشور است.
نادری با اشاره به اینکه دیپلماسی پارلمانی نقش مکمل در دیپلماسی کشور ایفا میکند، اضافه کرد: دیپلماسی رسمی توسط دولتها انجام میشود و دیپلماسی پارلمانی توسط ملت ها؛ البته اشتباه نشود، دولت و ملت ما از هم جدا نیستند و این صرفا یک اطلاق است.
وی با بیان اینکه دیپلماسی پارلمانی باید مسئله محور باشد و این مسئله محوری باید خود را در مسائلی مانند معیشت مردم نشان دهد، افزود: در دیپلماسی پارلمانی ما به شرق هم نگاه میکنیم؛ چرا که به گفته کارشناسان دهههای آینده در دست شرق خواهد بود؛ البته نگاه ما فقط به شرق نیست و نگاه به آفریقا هم داریم. مهم، نگاه مبتنی به منافع کشور است و سفر آقای قالیباف پیرامون همین بود.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه رویکرد غرب گرایانه ما را در حوزه سیاست بین الملل از یک سیاست متوازن دور کرده؛ با این وجود باید به یک سیاست متوازن برگردیم، گفت: هیچ کس مخالف رابطه با غرب به معنای اعم آن نیست یعنی ما باید با کشورهای اروپایی و غربی در راستای منافع ملی کشورمان رابطه داشته باشیم؛ اما اینکه بپذیریم غرب نقطه اول و آغاز هر چیز است، یک اشتباه استراتژیک است که در دولت روحانی اتفاق افتاد و متاسفانه تا این دولت هم باشد، ادامه دار است.
جیغ بفش غربگراها از سیاست خارجی متوازن مجلس
نادری با بیان اینکه حواشی سفر آقای قالیباف به روسیه را میشد بهتر از آنچه اتفاق افتاد مدیریت کرد؛ منتهی برخی از این سیاست خارجی متوازن گلایهمند هستند و جیق بنفش آنها هم به خاطر اعمال این سیاست در مجلس است، تصریح کرد: این افراد هیچ ابایی ندارند که بگویند ما باید در حاشیه و پیرامون غرب تعریف شویم.
وی به تهیه طرحی از سوی برخی نمایندگان مجلس با عنوان طرح حمایت از کشورهای حوزه مقاومت اشاره کرد و افزود: این طرح در مرحله ارجاع به کمیسیون است. در این طرح پیش بینی شده تا دولت جمهوری اسلامی ذیل برخی شرایط از کشورهای حوزه مقاومت حمایت کند.
راهکارهای دور زدن تحریمها
نادری با بیان اینکه ما میتوانیم تحریمها را دور بزنیم؛ البته دور زدن تحریمها سختیهای خود را دارد، اظهار داشت: اولین گام در راستای دور زدن تحریمها دور انداختن خود تحریمی است، چون ما به دلیل سوء مدیریت اقتصادی، فساد و ساختارهای بوروکراتیک و دست و پاگیر در حوزه تولید و صادرات دچار خود تحریمی شدیم.
نادری با بیان اینکه در هفت سال اخیر به اسم خصوصی سازی شاهد فسادهای عظیمی در کشور بودیم، اظهار داشت: در گام دوم برای دور زدن تحریمها باید یک زیرساخت مشترک برای استفاده از ارزهای مشترک با کشورهایی که حداقل مورد تهدید و یا تحریم آمریکا قرار گرفته اند، مثل روسیه ایجاد کنیم و این ظرفیت عظیمی است.
وی با اشاره به اینکه ما میتوانیم در بین کشورهای منطقه نیز یک سبد ارزی پولهای منطقهای ایجاد کنیم؛ اما از این ظرفیت استفاده نکردیم، اضافه کرد: اگر بتوانیم سبد ارزی پولهای منطقهای را به وجود بیاوریم در پی آن میتوانیم سلطه دلار را هم کاهش دهیم که موجب کم شدن هژمونی آمریکا هم میشود.
نادری با تاکید بر اینکه در گامهای بعدی دور زدن تحریمها باید به سمت ایجاد ارزهای دیجیتالی، ایجاد اتحادیههای منطقهای با هدف از میان برداشتن موانع صادرات و واردات، بهره مندی از ظرفیت ایرانیان مقیم خارج از کشور، ایجاد بانکهای مشترک، حمایت از سرمایه گذاریهای خارجی توام با انتقال تکنولوژی و استفاده از صنایع غیرنفتی مانند گردشگری و صنایع دستی برویم، اظهار کرد: ما سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را تبدیل به وزارتخانه کردیم، اما سوال این است که این وزارت خانه چقدر توانسته ارزآوری داشته باشد و در دور زدن تحریمها نقش ایفا کند؛ اما متاسفانه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حال حاضر هیچ یک از این ظرفیتها را ندارد.