مدتها بود که دانشآموختگان و دانشجویان دکتری برای حل مشکل لغو تعهد فرصت تحقیقاتی که به واسطه تغییر ناگهانی رویه سازمان امور دانشجویان رخ داد، پیگیر ملاقاتی با مسئولان وقت در این باره بودند که در نهایت این دیدار میسر مشکلات آنها مطرح شد.
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مدت ها بود که دانش آموختگان و دانشجویان دکتری جهت حل مشکل لغو تعهد فرصت تحقیقاتی که به واسطه تغییر ناگهانی رویه سازمان امور دانشجویان رخ داد پیگیر ملاقاتی با مسئولین وقت در این باره بودند که در نهایت این دیدار میسر شد.
روایت دانشجویان حاضر در جلسه جهت رایزنی لغو تعهد خدمت فرصت تحقیقاتی دانش آموختگان دکتری به شرح زیر است:
پس از ماهها پیگیری از سوی دانش آموختگان و دانشجویان دکتری جهت حل مشکل لغو تعهد فرصت تحقیقاتی که به واسطه تغییر ناگهانی رویه سازمان امور دانشجویان رخ داد، نمایندگان این جریان ملاقاتی با حاجی زاده، مدیر کل بورس و اعزام دانشجویان سازمان امور دانشجویان و صدیقی، ریاست سازمان امور دانشجویان داشتند. در این جلسه، دغدغه و نگرانیهای دانشجویان و دانش آموختگان دکتری بهرهمند از فرصت تحقیقاتی به سمع و نظر دکتر صدیقی و دکتر حاجی زاده رسید.
وی در نهایت در صحبت با نمایندگان اظهار داشتند که با دیوان محاسبات به عنوان یک نهاد نظارتی در حال مذاکره هستند تا از کار پژوهشی دانشجویان و دانش آموختگان دکتری پس از فرصت تحقیقاتی به عنوان سندی جهت لغو تعهد فرصت تحقیقاتی استفاده کنند. اما پس از گذشت تقریباً یک ماه از ملاقات صورت گرفته، نتیجه مشخصی حاصل نشد. در نتیجه، دانش آموختگان و دانشجویان دکتری مجدداً پیگیریهای خود را ادامه داده تا توانستند ملاقاتی را با جناب آقای دکتر شمس ریاست محترم بخش حقوقی سازمان امور دانشجویان انجام دهند.
نمایندگان دانشجویان و دانش آموختگان دکتری در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو میگوید: دکتر شمس علت تغییر رویه سازمان در اعطای دانشنامه را جدا بودن دو تعهد (آموزش رایگان و فرصت تحقیقاتی) میداند. در نگرش مدیریت پیشین، این دو تعهد هم زمان با ارائه نامه عدم کاریابی قابل لغو شدن بود. اما، اکنون با بررسیهای حقوقی، هیئت رئیسه سازمان به این نتیجه رسیده است که ماهیت این دو تعهد متفاوت بوده و لغو تعهدات باید جداگانه انجام گیرد.
وی می افزاید: دکتر شمس بیان داشتند که ارائه نامه عدم کاریابی به عنوان ساز و کاری برای لغو تعهد آموزش رایگان است. در صورتی که برای لغو تعهد فرصت تحقیقاتی ارائه این نامه تعریف شده نیست. همچنین وی تأکید داشت که ماهیت فرصت تحقیقاتی "پژوهشی" است و با آموزش رایگان متفاوت است؛ بنابراین روش لغو تعهد آن نیز باید از نوع کارکرد پژوهشی باشد.
وی پس از شنیدن دغدغه نمایندگان دانشجویان و دانش آموختگان دکتری در خصوص بلاتکلیفی چند ماهه، توقف فرایند دریافت دانشنامه و عدم شفاف سازی در خصوص نحوه لغو تعهد فرصت تحقیقاتی توسط دانشجویان و دانش آموختگان موارد زیر را جهت حل این معضل ارائه دادند:
هر گونه فعالیت پژوهشی پس از بازگشت از فرصت تحقیقاتی و یا ادامه همکاری بعد از فارغ التحصیلی در دانشگاه که دو برابر مدت زمان استفاده از تسهیلات فرصت تحقیقاتی را پوشش دهد، قابل قبول است. الزامی برای ارائه خدمت پس از فارغ التحصیلی وجود ندارد.
موارد پیشنهاد شده از سوی ریاست بخش حقوقی سازمان امور دانشجویان جهت لغو تعهد خدمت فرصت تحقیقاتی پس از بازگشت به کشور شامل موارد زیر است:
۱-کارکردهای پژوهشی شامل ارائه مقالات پژوهشی (پس از بازگشت از فرصت تحقیقاتی) با دانشگاه، همکاری در طرحهای پژوهشی اساتید دانشگاه، همکاری به عنوان دستیار پژوهشی، همکاری با شرکتهای دانش بنیان وابسته به دانشگاه ها، ادامه فعالیت پژوهشی در راستای رساله دکتری، ورکشاپها و همچنین دورههای پسا دکتری در دانشگاههای ایران است. همچنین، همکاریهای آموزشی (تدریس) با دانشگاه و اساتید به مدت یکسال پس از بازگشت نیز قابل قبول خواهند بود.
گواهی مربوطه باید توسط تحصیلات تکمیلی و یا معاونت پژوهشی دانشگاه به سازمان ارسال گردد و در صورت استنکاف دانشگاه از ارسال نامه یا گواهی، دانشجو یا دانش آموخته میتواند شخصاً نامهای با ذکر پیوست و مستندات به سازمان ارائه نماید و سازمان متعاقباً صحت ادعای دانشجو یا دانش آموخته را از دانشگاه مربوطه استعلام مینماید.
۲- ارائه گواهی کار به همراه بیمه از شرکتهای خصوصی (این مورد لزوماً پس از دفاع خواهد بود). ۳- بازپرداخت ارز (۶۵ درصد دریافتی) به نرخ روز.
ما دانش آموختگان و دانشجویان دکتری بهرهمند از فرصت تحقیقاتی، این اقدام موثر و شایسته مسئولین محترم سازمان امور دانشجویان در شفاف سازی موضوع لغو تعهد خدمت فرصت تحقیقاتی و ارج نهادن به سالها تلاش پژوهشی دانشجویان و دانش آموختگان دکتری را به فال نیک میگیریم. مطمئناً به ثمر رسیدن و اجرای صحیح و بدور از اعمال سلیقه شخصی از سوی مسئولین ذی ربط میتواند گام مهمی در جهت ترمیم پیوند دانشجویان و دانش آموختگان دکتری با سازمان امور دانشجویان باشد.