به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، با افزایش درآمد در کشورهای در حال توسعه، انتظار میرود تقاضا برای تهویه مطبوع تا سال ۲۰۵۰ سه برابر شود. این موضوع باعث افزایش گازهای گلخانهای میشود. تهویه مطبوع در حال حاضر تقریباً ۲۰ درصد مصرف برق در ساختمانهای را بر عهده دارد.
به تازگی شرکت نوپای ترانسائرا (Transaera) در تلاش است تا با تهویه مطبوع کارآمدتری که از مبردهای ایمن برای خنکسازی منازل استفاده میکند، به نیاز حوزه انرژی پاسخ دهد. این شرکت معتقد است که دستگاه آنها میتواند اثرات منفی آب و هوایی را به یک پنجم سیستمهای خنککننده فعلی کاهش دهد.
مهندس ارشد این شرکت میگوید: «آنچه در مورد تهویه مطبوع مهم است این است که فناوری اساسی آن از زمان اختراع در ۱۰۰ سال پیش تاکنون تغییر چندانی نکرده است.»
ترانسائرا به دنبال ایجاد تغییر در این فناوری است. این شرکت در حال حاضر در رقابت جهانی برای طراحی مجدد کولرهای گازی فینالیست است. برنده مسابقه، ۱ میلیون دلار برای تجاریسازی فناوری خود دریافت خواهد کرد.
در قلب طراحی شرکت ترانسائرا، دستهای از مواد بسیار متخلخل به نام چارچوبهای آلی فلزی یا MOF وجود دارد که در حین کار دستگاه رطوبت را از هوا بیرون میکشد. میرچا دینچو، بنیانگذار این شرکت که در موسسه فنوری ماساچوست نیز فعالیت دارد، تحقیقات پیشگامانهای را در مورد MOFها انجام داده است و اعضای تیم این شرکت پیشرفت تجاری این مواد را بخشی مهم از ماموریت خود میدانند.
بونر میگوید: «MOFها کاربردهای بالقوه زیادی دارند، اما چیزی که آنها را متوقف کرده است، مقوله اقتصادی و عدم توانایی در تولید آنها به روشی مقرون به صرفه در مقیاس انبوه است. آنچه ترانسائرا میخواهد انجام دهد این است که اولین شرکتی باشد که MOFها را در مقیاس انبوه تجاریسازی میکند.»
ویژگیهای جذاب MOF سطح داخلی بزرگ آنها و توانایی تنظیم دقیق اندازه حفرههای آن است؛ محققان این شرکت قبلاً MOFهایی با محفظههایی درست به اندازه کافی بزرگ ساخته بود که بتواند مولکولهای آب را از هوا جدا کرده و به دام بیندازد.
در کولرهای گازی، بیرون کشیدن رطوبت از هوا تقریبا نیمی از برق مصرفی را به خود اختصاص میدهد. از این رو، استفاده از این چارچوبها میتواند مصرف برق را به شدت کاهش دهد. با ورود هوا به سیستم، MOFهای ترانسائرا رطوبت را جمع میکنند. ترانسائرا در آغاز سال ۲۰۱۸ بهطور رسمی تاسیس شده است.