به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، یکی از راهبردهای این معاونت، توسعه زنجیره تولید و ارزش در حوزه گیاهان دارویی است. برخی کشورها تنها با ایجاد صنایع بستهبندی مناسب و زنجیره تولید از گیاهی مانند زعفران میلیاردها دلار درآمد کسب کردهاند، این در حالی است که ایران بزرگترین تولید کننده این گیاه در جهان است.
اقلام پر ارزش دیگری نیز در زیستبوم طبیعی کشور وجود دارد. آنغوزه، گل محمدی، باریجه و دهها قلم گیاه پر ارزش که در صورت وجود صنایع مختلف، به بنیادی برای صادرات دهها فرآورده تقسیم میشوند.
به همین دلیل، معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی را تاسیس کرد. این ستاد تا کنون توانسته است صدها استارتاپ و شرکت فناور را ترغیب کند که در این حوزه ورود کنند و فرآورهها و محصولات مختلفی تولید کنند که بسیاری از آنها پتانسیل صادراتی دارد.
تنوع اقلیمی، تنوع گونهای، ذخائر ژنتیکی، طب سنتی اسلامی ایران، دانش بومی، گیاهان دارویی انحصاری ایران، بسیار قابل توجه است.
با بهره گیری بیش از ۸۰۰۰ گونه گیاهی که حدود ۲۰۰۰ گونه آنها خاصیت دارویی دارند، میتوان تحولی جدی در اقتصاد کشور ایجاد کرد و صدها هزار شغل آفرید.
گرایش مردم به استفاده از گیاهان دارویی و طب سنتی و اسلامی محققان و پژوهشگران کشور را بر آن داشته که بیش از گذشته در صدد احیای این ظرفیت باشند.
با تلاشهای صورت گرفته هم اکنون هزاران هکتار متر مکعب از زمینهای زراعی، زیر کشت گیاهان دارویی است. هر چند ظرفیت کشور بسیار بیشتر از این است و نباید تنها به کشت گیاهان پرطرفداری مثل زعفران اکتفا کرد که بخش عمدهای از سطح زیر شت گیاهان دارویی را به خود اختصاص داده است.
محصولات دارویی، آرایشی و بهداشت و غذایی بسیاری وجود دارد که میتوان از گیاهان دارویی تولید کرد. بر این اساس معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و ستاد مسئول در این حوزه، آمادگی دارند تا پذیرای طرحهای نوآورانه، خلاق و مبتنی بر فناوری باشند.
محققان و پژوهشگران میتوانند بسیاری از محصولاتی را که در حال حاضر در کشور، تولید نمیشود را بومیسازی کنند و در این راه از کمک معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری بهرهمند شوند. کارآفرینی بر پایه گیاهان دارویی، یکی از جذابترین حوزههای کارآفرینی است.
گفتنی است؛ فعالان عرصه گیاهان دارویی و طب سنتی برای ارائه طرحها و ایدههای خود میتوانند به وب سایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، ستاد توسعه فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی یا اینجا مراجعه کنند.