علیرضا جلالی؛ استاد دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، با اشاره به لزوم توجه به ظرفیت طب سنتی در سیاستهای کلی نظام سلامت گفت: دو بخش از راهبردهای مقام معظم رهبری که نزدیک به ده سال پیش در حوزه سیاستهای کلان سلامت ابلاغ شد، در زمینه طب سنتی است، مطابق راهبردهای ابلاغی، تعامل و تبادل منطقی میان طب سنتی و طب نوین برای هم افزایی تجربیات و روشهای درمانی، اصلاح سبک زندگی در عرصه تغذیه و بحث گیاهان دارویی قطعاتی است که مورد توجه رهبر انقلاب قرار گرفته است.
وی افزود: من فکر میکنم در تعامل بین طب سنتی و نوین سوءتفاهمهایی وجود دارد که قطعهای از آن مرتبط با تعارض منافع است و راه حل این مشکل برقراری ارتباط دوستانه و حسن همجواری دو طب در کنار یکدیگر است، مطلبی که مورد توجه رهبری است منطبق بر همین موضوع است.
رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله با بیان اینکه درحال حاضر دو سوءتفاهم میان طب سنتی و طب نوین وجود دارد خاطرنشان کرد: در طب سنتی فعالین مختلف از افراد تندرو تا میانه رو حضور دارند و نگاه جدی وجود دارد که طب نوین قادر به حل مشکلات و بیماریهای مردم نیست و تنها به فکر سود مادی خود از طریق فروش دارو و خدمات است. بعضی از افراد تندرو کلا طب نوین را یک طب استعماری میبینند.
وی ادامه داد: در طب نوین نیز گروه جدی مشتمل بر ۷۰ یا ۸۰ درصد پزشکان حضور دارند که معتقدند طب سنتی یک طب قدیمی و بدون پشتوانه دانشی است و قطعا نمیتواند نیازهای امروز جامعه را رفع کند. با استفاده از ظرفیتهای اثبات شده طب سنتی در طب مدرن میتوان این سوء تفاهمها را رفع کرد به طور مثال در بحث سبک زندگی که در راهبردهای رهبری مورد توجه است اهمیت استفاده از این ظرفیت در کنار طب نوین خود را نشان میدهد.
جلالی سبک زندگی ایرانی اسلامی را عاملی برای تقابل با سبک زندگی یا سبک زندگی آمریکایی برشمرد و تأکید کرد: آنچه در مقابل لایف استایل آمریکایی میتواند بایستد سبک زندگی ایرانی اسلامی ماست، تأثیر جدی تجربه شده سبک زندگی اسلامی ما در حوزه بهداشت، درمان، تغذیه و بسیاری از حوزهها در طب سنتی نشان میدهد این طب، بر اساس مستندات آزموده شده توانمندیهای جدی در زمینههای عنوان شده دارد و میتواند خلأ طب نوین در این حوزهها را برطرف کند.
این دانشگاه بقیه الله موضوع گیاهان دارویی را فصل مشترک بین دو طب سنتی و نوین دانست و گفت: در حوزه گیاهان دارویی طب نوین میتواند به کمک طب سنتی بیاید و از مصرف خام و بدون قاعده گیاهان دارویی جلوگیری کند و با استفاده از فرآوری و بهینه سازی استفاده از آن را آسان نماید و عوارض داروهای گیاهی از این طریق شناخته میشود.
وی تصریح کرد: طب سنتی در زمینه تغذیه نیز حرف برای گفتن دارد غذای حلال و پاک و مقوی موضوعی است که طب نوین به آن کم توجه است. استراتژی کلی این است که این دو طب با یکدیگر حرف بزنند و وارد تعامل شوند، در حال حاضر این اتفاق نمیافتد و بیشتر فضای خصومت بین این دو دانش حاکم است و در این بین برخی با استفاده از خلأ موجود، کسب درآمد میکنند.
جلالی با بیان این نکته که نمیتوان انتظار داشت در کوتاه مدت اختلاف نظر میان طب سنتی و طب نوین حل و فصل شود، اظهار کرد: نقشه راه جدی برای رفع سوءتفاهم بین طب سنتی و مدرن وجود ندارد. باید برنامهای بلند مدت در این زمینه نوشته شود و مجلس نسبت به اجرایی سازی آن توسط دولت و وزیر مطالبه کند، اما به عقیده من پیش از تدوین برنامه نزدیک به یک سال باید اینها با یکدیگر گفتگو کنند و به تعبیر سیاسیون از گفتگوی انتقادی به گفتگوی سازنده برسند و در نهایت مردم را نسبت به انتخاب شیوه درمان در چارچوب طب سنتی و طب نوین آزاد بگذارند.
وی در پایان تأکید کرد: من الگویی برای تفاهم دارم، یکی از این الگوها استفاده از ظرفیتهای طب سنتی در قالب عنوان شده و دوم راستی آزمایی ادعاهای طب سنتی است.