به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، به نقل از نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، حجت الاسلام محمدنژاد رئیس مرکز هم اندیشی و دانش افزایی اساتید و نخبگان در نشست هم اندیشی پیش از افتتاحیه اندیشکدهها در دانشگاه علامه طباطبائی گفت: ماموریت دانشگاه در ابتدا تصور میشود همین تعلیم و تعلم است یعنی پایگاه انتقال تجربیات بشری برای نسل آینده بعدها به طور طبیعی دانشگاه ماموریتهای دیگری هم به عهده گرفت و پژوهش و تحقیق و تولید علم یکی از اصلیترین ماموریتهای دانشگاه قرار گرفت و کم کم محصولات دیگری هم داشت به هر حال وقتی یک جمع فرهیخته در جایی قرار میگیرند نمیتوان توقع داشت به همین مقدار اکتفا کنند.
وی در ادامه افزود: به تدریج دانشگاه در بطن جامعه قرار گرفت و حلال مشکلات جامعه هم شد و عموما سه ماموریت برای دانشگاه در نظر میگیرند آموزش، پژوهش و ارائه خدمات به جامعه، ولی باز در این ماموریت چهارمی هم دانشگاههای دنیا در اصل خودشان را پیشرو نشان دادند و این خدمات به دولت و نهادها و سازمانها است که این هم به صورت اندیشکدهها در دنیا شکل میگیرد.
حجت الاسلام محمدنژاد گفت: اندیشکدهها هدف تاسیسشان در دانشگاههای علم برای علم نیست بلکه علمی است که به دست آمده تا در اختیار سیاستگذاران قرار بگیرد حال به شکل استراتژی یا راهبرد و تلاش هم میشود زبان زبان قابل فهم مخاطب باشد که متفاوت از بحث پژوهش است، من اگر بخواهم مثال بزنم مثلا در زمان جنگ اگر امام میفرمودند خرمشهر باید آزاد شود و این بحث به پژوهشگاهها واگذار میشد یا دانشگاه مامور میشد به عنوان تعلیم و تعلم مثلا پژوهشگاهها میرفتند سراغ اینکه حریم خرمشهر کجا واقع شده؟ مساحتش چقدر است؟ آزادی تعریفش چیست و مسایلی از این قسم کهای بسا چندین سال طول میکشید تا به نتیجه برسند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: به تعبیر مقام معظم رهبری که فرمودند ما یک بار گفتیم سینما و رفتند دنبال سی نما و امثال این و رفتند دنبال واژه شناسی افتادند و کلا منحرف شدند به جای اینکه یک راهبرد ارائه کنند و به یک راهکار برسند و یک مسیری را مشخص بکنند باتوجه به تجاربی که دارند، در آن زمان اندیشکده تاسیس نشده بود، ولی بلافاصله کسانی که تجربه جنگی داشتند اعم از سپاهیان و ارتش نشستند و سریع راهبردی را رائه دادند و این اتفاق افتاد.
وی گفت: چیزی که امروز از اندیشکدهها انتظار میرود همین است که با دانشی که دارند سریعا تشخیص بدهند مسایل و مشکلات و معضلاتی که در جامعه که وجود دارد از چه طریقی باید حل بشود؟ آیا باید قانون گذاری بشود؟ آیا بایستی راهبرد نویسی بشود و مجریان این کار را انجام بدهند؟ خلاصه هم مساله را بشناسند هم راه حل را و هم مسیر حل آن را اینها مسایل خیلی مهمی هستند و جامعه ما در حال حاضر با مشکلات مواجه است یک دولت میآید با یک تعداد مشاورین و دولت دیگر میآید با یک تعداد دیگر از مشاورین و چیزی که جایش خالی است همین اندیشکده هاست اندیشکدههایی که مستقل از دولتها بتواند برای دولت راهبرد بنویسد بتواند برای قانون گذاران راهبرد بنویسد.
حجت الاسلام محمدنژاد در ادامه عنوان کرد: اندیشکدهها میتوانند به جریان خاص سیاسی وابسته باشد و این رویکرد به نظر میرسد در جامعه ما ودر دانشگاه ایجاد شده و نمیگویم به بلوغ رسیده، ولی همین که میبینیم بسیج اساتید روی آورده به تاسیس اندیشکدهها اتفاق مبارکی است؛ و ارزیابی ما این است که نوعی رشد و تکامل است اینکه میبینیم برخی دانشگاهها رأسا خودشان اندیشکدهها را پیگیری میکنند و حتی در برخی دانشگاهها فارغ التحصیلان خودشان مستقل از دانشگاه و مستقل از جریانهای سیاسی به تاسیس اندیشکدهها روی میآورند، در دنیا هیچ محدودیتی برای اندیشکدهها وجود ندارد میتوان در یک عنوان سی اندیشکده تشکیل داد و هیچ اشکالی ندارد و باهم تعارض منافعی ندارند و میتوانند به موازات هم این اندیشکدهها شکل بگیرند.
وی افزود: بعضا گزارشاتی میدهند که اندیشکده حکمرانی در بعضی دانشگاهها شکل گرفته مثلا در دانشگاه شریف هم چنین موضوعی آغاز شده یا مثلا ریاست محترم دانشگاه تهران هم علاقهمند هست که ورود بکنند و چنین کاری را شکل بدهند.
حجت الاسلام محمدنژاد در ادامه عنوان کرد: امروز اولین مراسم افتتاحیه ما هست و این را هم به فال نیک میگیریم که به تعبیر سرودی که پخش شد در پایتخت علوم انسانی این اتفاق میافتد. امیدواریم آغازی باشد بر استمرار تاسیس اندیشکدههای متعدد.
وی در ادامه تصریح کرد: آینده پژوهی فرهنگی ایران و انقلاب اسلامی یکی دیگر از اندیشکدههایی است که در آینده افتتاح خواهیم کرد. اندیشکده سلامت خانواده و جمعیت باز یکی از موضوعات بسیار مهمی است که به این موضوع هم پرداخته خواهد شد و اندیشکده آن هم تاسیس خواهد شد که مسئول آن هم امروز در اینجا حضور دارند. اندیشکده سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران یکی دیگر از اندیشکده هاست و اندیشکده تربیت و اندیشکده اربعین در استان ایلام و همینطور اندیشکده توسعه استان گلستان یکی دیگر از اندیشکدههای در حال تاسیس است و سایر استانهای استان خراسان جنوبی، هرمزگان و استانهایی که به دنبال ارائه راهکار برای توسعه خود هستند به دنبال تاسیس اندیشکدهها هستند؛ و هرکدام از این استانها هم ظرفیتی دارند و اسناد آمایشی هم نشان میدهد کشور ما در هر منطقهای ظرفیتهای بسیار خوبی دارد به عنوان مثال ایلام این اتفاق بسیار بزرگ پیاده روی اربعین برای آن استان اتفاق بسیار خاصی است.
وی گفت: میزبانی از میلیونها زائر ایرانی و غیر ایرانی به جهت اینکه مسیر زائران پاکستان و افغانستان و هندوستان هم هست بسیار جای گسترش و توسعه دارد و در دنیا به این موارد بهای زیادی میدهند که برای آن زمینههای توریستی ایجاد میکنند که میتواند در بحثهای اقتصادی استان بحثهای محیط زیستی استان اتفاقات خوبی بیفتد و ماهم اگر هدف توسعه داریم باید این راهها را برویم.
وی در پایان افزود: این جلسه جلسه هم اندیشی است و ماهم دوست داریم از نظرات بزرگوارانی که در این جلسه حضور پیدا کرده اند استفاده کنیم و ما را راهنمایی بکنند به موضوعاتی به مسایلی به ظرفیتهایی که در دانشگاهها وجود دارد و شما باید بگویید که چه اندیشکدههایی را میتوان تاسیس کرد تا مشکلی را از مشکلات جامعه حل کنیم.