به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حسین سالار آملی در سیزدهمین نشست معاونان و مدیران امور بین الملل دانشگاهها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری که با حضور وزیر علوم در محل سالن شهدای جهاد علمی این این وزارتخانه برگزار شد؛ گفت: باید با استفاده از دیپلماسی علم و فناوری، جایگاه ایران را در نظم نوظهور علم و فناوری و دنیا ارتقا ببخشیم.
وی با تأکید بر اینکه باید در چرخه علم و فناوری دنیا جایگاه بالایی داشته باشیم گفت: همکاری علمی و پژوهشی هر عضو هیات علمی با یک دانشمند بین المللی، چشم انداز و افق پیش بینی شده وزارت علوم برای همکاریهای علمی بین المللی است.
سالار آملی گفت: مبنای برنامهریزی و سیاستگذاری برای تقویت همکاریهای علمی بین المللی، سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در زمینه علم و فناوری، قانون وظایف و ماموریتهای وزارت علوم تحقیقات فناوری، برنامههای تقدیمی وزیر علوم تحقیقات و فناوری به مجلس شورای اسلامی و سند روابط علمی بین المللی جمهوری اسلامی ایران مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
راهبردهای مهم
وی ماموریتهای مهم مرکز همکاریهای علمی بین المللی را تقویت تعاملات علمی بین المللی مبتنی بر رشد اقتصاد دانشگاهها و مراکز آموزش عالی، تبادل و کسب دانش و فناوری از کشورهای هدف و مشارکت موثر در هنجارسازی و ایجاد قواعد بینالمللی از طریق ترتیبات، نهادها و سازمانهای علمی بین المللی دانست و گفت: جذب و ارائه فناوری، توسعه تبادلات علمی و دسترسی به دانش نوین و فناوریهای بین المللی و افزایش سهم ایران در مبادلات دانشجویی و دانشگاهی را با جدیت دنبال میکنیم.
ماموریتهای کلان
سالار آملی، توسعه تبادلات علمی چندجانبه (از طریق سازمانها و نهادهای بین المللی) به منظور جذب دانش و فناوری، دسترسی به فناوریهای بین المللی و افزایش سهم ایران در تبادلات دانشجویی و دانشگاهی از طریق همکاری با سازمانهای بین المللی را ماموریت مهم دانشگاهها در بخش همکاریهای بین المللی اعلام و تاکید کرد: توسعه دیپلماسی علمی و قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران از طریق زبان و ادبیات فارسی، ایران شناسی و اسلام شناسی از اهداف مهم وزارت علوم در این حوزه است.
سه محور مهم همکاریهای علمی
سالارآملی سه محور همکاریهای علمی بین المللی را انتقال دانش، تبادل و جذب دانش و حضور در مجامع بین المللی اعلام کرد و گفت: در محور انتقال دانش، کشورهای هدف ما عراق، لبنان، سوریه، افغانستان، تاجیکستان و کشورهای مسلمان منطقه هستند، در محور تبادل و جذب دانش، کشورهای چین، روسیه، ژاپن و کشورهای اتحادیه اروپا و در بخش سازمانهای علمی بینالمللی نیز حضور موثر در سازمان همکاری اسلامی (کامستک، آیسیسکو و نهادها و شبکههای وابسته)، سازمان همکاری اقتصادی (اکو)، سازمان همکاری اقتصادی دی هشت، سزامی و اتحادیه اروپا، یونسکو و ترتیبات وابسته و پروژه بزرگ سرن را دنیال میکنیم.
برنامههای اجرایی
سالارآملی یکی از برنامههای اجرایی وزارت علوم برای تحقق اهداف در حوزه بینالملل را اعزام رایزنهای علمی به کشورهای چین، روسیه و آسیای مرکزی، عراق و کشورهای منطقه، اروپای غربی، اروپای شرقی و اتحادیه اروپا دانست و تأکید کرد: باید برای جذب دانشجویان شهریه پرداز از منطقه با تمرکز بر کشورهای از جمله عراق، افغانستان، سوریه، لبنان و آسیای مرکزی تمرکز کنیم.
وی اعطای بورس و فرصت مطالعاتی به دانشجویان و اساتید دانشگاههای کشورهای هدف با اولویت کشورهای اسلامی منطقه و همچنین نهادها و سازمانهای بین المللی حایز اولویت برای تحصیل و تحقیق در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی جمهوری اسلامی ایران را برنامه اجرایی مهمی دانست و گفت: ایجاد دانشگاه، پژوهشگاه و پارک فناوری مشترک و همچنین میزبانی مراکز منطقهای در چارچوب دو یا چندجانبه همکاری در منطقه راهبرد مهم دیگری است که باید با جدیت دنبال شود.
رئیس مرکز همکاریهای علمی و بین المللی وزارت علوم اظهار داشت: انتقال دانش و فناوری به کشور و بهرهگیری از آزمایشگاههای مجهز کشورهای پیشرفته و سازمانهای بینالمللی از طریق فرصت مطالعاتی کوتاه و بلندمدت میتواند در توسعه فناوری و نوآوری در کشور نقش مهمی ایفا کند.
برنامههای کمی و قابل سنجش
سالارآملی گفت: برای پیگیری برنامههای اجرایی در حوزه همکاریهای بینالمللی، چندین برنامه شاخص با اهداف کمی و قابل سنجش تعیین شده است که مسیر حرکت ما را از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۴ روشن میکند.
وی اظهار داشت: از جمله این برنامهها میتوان به استفاده از ظرفیتهای علمی ایرانیان خارج از کشور، جذب گرنتهای بینالمللی، اعزام اساتید زبان فارسی به سایر دانشگاههای دنیا، اجرای پروژههای تحقیقاتی مشترک با اساتید خارجی و برگزاری سمینارها و کارگاههای آموزشی مشترک با دانشمندان خارجی اشاره کرد.
سالارآملی افزود: میزان جذب دانشجویان بین المللی در دانشگاههای کشور، تعداد شعب مشترک با دانشگاههای خارجی، درصد مقالات علمی پژوهشی تولید شده به صورت مشترک با دانشمندان خارجی اهداف ۵ ساله قابل سنجشی هستند که باید برای تحقق آنها برنامهریزی کنیم.
رئیس مرکز همکاریهای علمی و بین المللی وزارت علوم گفت: برای تحقق این اهداف باید نسبت به اختصاص حداقل ۱۰ درصد اعتبار صندوق علوم، تحقیقات و فناوری به پروژهها و همکاریهای علمی تحقیقاتی مشترک بینالمللی و تخصیص کامل اعتبارات بینالمللی، نخبگان و کرسیهای زبان و ادبیات فارسی در بودجه سنواتی اهتمام نماییم.