
کنترل ورود داوطلبان کنکور به حوزه آزمون به شکل جدی نظارت نمیشود/ دستگیری ۸۴ کلاهبردار کنکوری

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، معاون اجرایی پلیس فتا در --- درباره کلاهبرداری های کنکور در فضای مجازی گفت: در خصوص وضعیت کاربران بیشترین سوءاستفادهها در حدود ۴۵ درصد در تلگرام، ۴۴ درصد در اینستاگرام و باقیمانده در سایتهای دیگر صورت گرفته است. میزان فعالیت آنها در این شبکهها به این صورت بوده که حدود ۹۳ درصد کاربران در تلگرام عضو بودهاند و باقی در سایتها و کانالهای دیگر فعال بودهاند.
عناوین یا کلیدواژههایی که در این فریبها استفاده میشود، خوب است که عزیزان ما در استانها از همین حالا به آنها توجه کنند. این کلیدواژهها شامل موارد زیر هستند:
-
فروش سؤالات آزمون سراسری
-
کلید سر جلسه کنکور و امتحانات نهایی
-
فروش کلید کنکور
-
کنکور قبل از جلسه
-
فروش سؤالات کنکور
-
کلید کنکور اردیبهشت ۱۴۰۴
-
تقلب در کنکور سراسری
-
قبولی تضمینی در کنکور
-
خرید سؤالات قبل از جلسه
نوع ارتباط این کلاهبرداران عمدتاً از طریق چت و گفتوگو در شبکههای اجتماعی بوده و گاهی نیز از طریق جستجوی همین عناوین در موتورهای جستوجو یا ارتباط از طریق رباتهای فعال در شبکهها صورت گرفته است.
برخی از این تارنماهای فریبنده، فرایند اعتمادسازی را با ایجاد کانالها و صفحات مختلف، وعدهها و قولهای کاذب درباره ارائه سؤالات و پاسخنامهها پیش از آزمون انجام دادهاند. برای جلب اعتماد، از روشهایی مانند بالا بودن تعداد دنبالکنندگان (فالوورها)، انجام مصاحبههای ساختگی، و آموزش نحوه پرداخت چند مرحلهای برای خرید سؤالات استفاده کردهاند.
پرداخت هزینهها عمدتاً از طریق کارتهای بانکی اجارهای انجام شده، که همکاران من بهراحتی این بخش را شناسایی کردهاند، اما بخشی از پرداختها از طریق کیفپولهای ارز دیجیتال بوده که کار را کمی دشوارتر کرده است.
مشکلات و موانعی در روند پیجویی وجود دارد، بهویژه استفاده از پلتفرمهای خارجی که روند رسیدگی را بسیار سخت میکند.
در حوزه پیجویی و مهندسی اجتماعی، همکاران من بهویژه امسال اقدامات خوبی داشتهاند. بهعنوان مثال، ارتباط با داوطلبان واقعی بهگونهای برقرار شده که دیگر صرفاً کارت حضور در آزمون کافی نبوده، بلکه مدارکی مانند عکس شناسنامه، کارت ملی، و ارسال سلفی بهصورت زنده با موارد خواستهشده نیز لازم بوده تا اطمینان حاصل شود که شخص مورد نظر همان داوطلب واقعی است. اینها همه بخشی از ترفندهایی است که برای اطمینان از صحت ارتباطات به کار گرفته شده است.
ابراهیمی در ادامه گفت: کیف پولهای رمز ارزی که برای انجام مراودات مالی مورد استفاده قرار میگیرند، مسیر پیجویی بسیار سختی دارند و ما در این زمینه با ملاحظات ویژهای روبهرو هستیم. بهنظر میرسد عزیزانی که در استانها حضور دارند، میتوانند در این زمینه کمککننده باشند.
گردانندگان تارنماهای فعال با ادعای ارائه سؤالات یا پاسخنامهها و تضمین قبولی ۱۰۰ درصد، هزینه را پس از آزمون و اعلام نتایج دریافت میکنند. برای تضمین پرداخت این هزینه، از داوطلبان میخواهند که فیلمی از خود با در دست داشتن کارت ورود به جلسه بگیرند و اعلام کنند که در صورت قبولی، مبلغ تقلب را پرداخت خواهند کرد. متأسفانه برخی از داوطلبان از روی کنجکاوی یا فشار روانی، این تصاویر را ارسال میکنند و قول پرداخت هم میدهند؛ این موضوع بعداً برای آنها مشکلساز میشود، چرا که روند اخاذی از سوی کلاهبرداران ادامه پیدا میکند.
یکی دیگر از شیوهها و شگردهای این افراد، انجام احراز هویت صرفاً از طریق فرم ثبتنام یا کارت ورود به جلسه و درخواست ارسال فیلم سلفی همراه با کارت ملی یا فرم ثبتنام است. در واقع، آنها با استفاده از هویت پوششی، اقدام به احراز هویت داوطلبان و دانشآموزانی میکنند که قصد شرکت در کنکور را دارند.
چند توصیه مهم: اول اینکه با توجه به سوابق سالهای گذشته و انتشار سؤالات بلافاصله پس از برگزاری آزمون، ما پیشنهاد دادیم که قطع نقطهای اینترنت در حوزههای برگزاری آزمون انجام شود. مکاتبات لازم با شاک (شورای عالی فضای مجازی) نیز صورت گرفته و این مصوبه وجود دارد. شورای تأمین شهرستانها میتوانند با مراجعه، این مصوبه را اعلام و اجرایی کنند. از اعضای شورا تقاضا داریم که در این زمینه ورود کرده و درخواست رسمی قطع اینترنت در حوزهها را ارائه دهند.
یکی از مهمترین عوامل مؤثر در ایجاد زمینه سوءاستفاده مجرمان، ورود تجهیزات هوشمند و ابزارهای تقلب به حوزههای آزمون است. این مسئله به ضعفهای موجود در کنترل حین ورود داوطلبان به حوزهها بازمیگردد. در مواردی، داوطلبان با ورود موبایل یا ابزار هوشمند، پس از شروع آزمون با درخواست خروج برای استفاده از سرویس بهداشتی، اقدام به تهیه عکس از سؤالات و ارسال آن در فضای مجازی میکنند. متأسفانه با وجود آشکارسازها، نظارت بهصورت کامل و مؤثر انجام نمیگیرد و این موضوع یکی از نقاط ضعف مهم در برگزاری آزمونهاست.