علف هرز اقتصاد ایران

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- زهرامحمدی نسب، دانشجوی رشته اقتصاد دانشگاه اراک: نام بانک آینده را در این چندسال اخیر حداقل از اخبار و شایعه ها باید شنیده باشید، بانک آینده که در سال ۱۳۹۱ در پی ادغام بانک تات، مؤسسه مالی و اعتباری صالحین و مؤسسه مالی و اعتباری آتی تأسیس شد؛ علف هرزی است که از ریشه در آوردنش گاونر میخواهد و مرد کهن. بررسی وضع بانک آینده نشان میدهد این بانک در شاخصهای مختلف، وضعیت بسیار بدی داشته و مداخلات اصلاحی بانک مرکزی در سالهای گذشته برای «بهبود و بازسازی» موثر نبوده و وضعیت این بانک بحرانیتر شده است.
برای نمونه روند تغییرات حقوق صاحبان سهام بانک آینده به شدت نزولی بوده و از منفی ۲۹۶هزار میلیارد ریال در اسفند ۱۳۹۸، به منفی ۳۹۰۷هزار میلیارد ریال در شهریور ۱۴۰۳ رسیده است، یعنی به شدت زیانده بوده است؛ همچنین با وجود آنکه سهم داراییهای بانک آینده از داراییهای شبکه بانکی حدود ۲درصد است، حجم اضافه برداشت بانک آینده تقریبا معادل ۳۵درصد از حجم اضافه برداشت شبکه بانکی است، مطالبات غیرجاری بانک آینده حدود ۸۱درصد مطالبات بانک را تشکیل میدهد و حدود ۷۹درصد از مجموع مطالبات غیرجاری بانک آینده را، مطالبات مشکوک الوصول تشکیل میدهد که نشان از ریسک بالای ترکیب تسهیلات بانک و عدمامکان شناسایی درآمد از تسهیلات پرداختی دارد. لازم به ذکر است که حدود ۷۵درصد از مجموع مانده تسهیلات پرداختی بانک در پایان سال ۱۴۰۲ به مبلغ ۸۸همت، متعلق به شرکتهای مرتبط با بانک است که نشانگر هزینه کردن ۷۵ درصد وام های این بانک به شرکت های مرتبط با خودش و یا بعضاً به زیر مجموعه خودش وام داده و پول صرفاً در چرخه اقتصادی خودش باقی می ماند که بیشتر این وام ها هم راکد شده و بازنمی گردد. ۴۲ درصد از خلق نقدینگی که یکی از عوامل تورم زا است را فقط بانک آینده به عهده دارد.
با توجه به این اعداد و ارقام مقداری از تورم هایی که روزانه توسط مردم احساس میشود به تنهایی توسط بانک آینده به وجود آمده است و این یعنی دست در جيب مردم کردن حال باید فکری به حال این علف های هرز بکنیم و توجه داشته باشیم بانک آینده تنها بانک تورم زا نیست و بسیار اند این علف هرز ها که شیره اقتصاد ایران و جان مردم رامی مکند.
*انتشار یادداشتها به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.