حدیث ترابیان، مسئول واحد فرهنگی اتحادیه دفتر تحکیم وحدت در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: در جلسه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، ترکیب جدیدی از اعضای حقوقی شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی شد؛ که هدف از این تغییر چابک سازی شورا مطرح شده است. براساس آن، دوازده نفر از اعضای حقوقی قبلی از ترکیب جدید کنار گذاشته شدند. از این جهت که دغدغه چابک سازی صحن شورا به وجود آمده است، این خبر میتواند امیدوار کننده باشد. کما اینکه تعداد زیاد افراد در جلسات صحن شورا و عدم تناسب زمان با تعداد اعضای صحن، یکی از مشکلاتی بوده که در سالهای گذشته مانع مشارکت فعالانه بسیاری از حضار در بحثهای صحن شورا بوده است. اما این تغییر با توجه به حذف مهرههای مهمی از صحن شورا میتواند معضلاتی را ایجاد کند.
وی افزود: خواستهای که ما دانشجویان همواره از صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی داشته ایم حفظ ارتباط مؤثر و پویا با قشر نخبگانی جامعه بوده است؛ اما علاوه بر اینکه این خواسته همواره نادیده انگاشته شده است در حذف جدیدی که در شورا انجام گرفته حذف رئیس نهاد رهبری در دانشگاهها به این مهم دامن زده است. نهاد رهبری دانشگاهها از معدود اعضای حقوقی است که میتواند به صورت مستقیم ارتباط موثری بین اعضای شورا و بدنه دانشجویی برقرار کند. هم چنین با توجه به جایگاه خطیر نهاد در شورای اسلامی شدن دانشگاه ها، حضور مداوم آن در صحن شورا به منظور پاسخ دهی در قبال عملکردش حول این سند و انتقال مستمر فضای دانشگاهها به صحن شورا ضروری است. توقع داریم اگر شورا در ارتباط با دانشجویان عمل مؤثری انجام نمیدهد لااقل نهادهای مرتبط با دانشجویان را در شورا حفظ کند.
ترابیان اظهار کرد: مسئله دیگری که وجود دارد حذف برخی از کمیسیونهای مجلس است، در شرایطی که رئیس مجلس مشغلههای مختص به جایگاه خود را دارد حذف کمیسیونهای مجلس عمل خردمندانهای نخواهد بود. کمیسیونهایی که موظف به تمرکز بر مسئله آموزش و فرهنگ کشور هستند لازم است در تمامی مراحل تصویب و نظارت بر مصوبات شورا حضور داشته باشند، تا مانع تداخل میان مصوبات شورا با مجلس شوند. کما اینکه حضور این افراد در کمیسیون مشترک مجلس و شورا به دلیل ارتباط منقطعی که به وجود میآید کفایت نخواهد کرد. از طرفی حضور نمایندگان مجلس، به عنوان نمایندگان مردم، میتواند ابزار خوبی برای نظارت مستقیم مردمی بر انجام مصوبات شورا و هم چنین نظارت بر شیوه تامل و به کارگیری کمیسیونها براساس مصوبات شورا را به وجود بیاورد.
وی بیان کرد: همچنین حذف رئیس سازمان برنامه و بودجه از بین اعضای حقوقی شورا میتواند علت مضاعفی برای عملیاتی نشدن مصوبات شورا شود. پیشنهادی که ما همواره داشتیم این بوده که حضور رئیس برنامه و بودجه در موقعیتهای کلیدی شورا کمک میکند که مصوبات متناسب با بودجه تنظیم شوند و به بهانههای نبود بودجه روی زمین نمانند که با حذف این جایگاه میتوان گفت مصوبات غیر واقع روی هم جمع میشوند و از عملیاتی شدن دور خواهند شد.
مسئول واحد فرهنگی اتحادیه دفتر تحکیم وحدت گفت: در نهایت شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان بالاترین نهاد سیاستگذاری فرهنگی کشور، در جایگاه الگو سازی برای سایر نهادها وجود خواهد داشت. اینکه ما صرفا خبرهای نصفه و نیمه از تغییر ساختار این شورا بشنویم و فلسفه این تغییرات با جامعهی نخبگانی به میان گذاشته نشود ما را روز به روز از فضای شفافیت و گفتگو با قشر نخبگانی جامعه دورتر خواهد کرد. شورا نمیتواند برای اقشاری که توانایی اقناع و گفتگو با آنان را ندارد سیاستگذاری کند.