به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشست اعضای شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور با مهرداد بذرپاش، رئیس کل دیوان محاسبات کشور برگزار شد و رئیس دیوان پاسخگوی سوالات و ابهامات دانشجویان بود.
بذرپاش در این نشست صمیمانه، با بیان اینکه امر نظارت در کشور امر لازمی است، افزود: اگر خود نظارتی و نظارت نباشد انحراف در مسیر قطعی است.
رئیس کل دیوان محاسبات کشور با اشاره به اینکه یکی از مشکلات کشور استثنائات زیاد حوزه نظارتی است به گونهای که وجود این استثنائات ساختار را به هم ریخته، تصریح کرد: در این سالها شکل اقتصاد کشور کاملا تغییر کرده است، بنابراین ساختارهای نظارتی هم باید متناسب با تغییرات، اصلاح شوند.
وی افزود: برخی تخلفات در برخی بانکها به دلیل فقدان نظارت مکفی صورت میگیرد.
بذرپاش گفت: اگر همه مجموعهها تحت شمول نظارت دیوان محاسبات قرار بگیرند خوب است، چون وقتی که اسم نهاد نظارتی در میان باشد، اثروضعی در دستگاهها دارد و به طور قطع رعایت مقررات، حداکثری خواهد شد.
رئیس کل دیوان محاسبات کشور با بیان اینکه جنبش دانشجویی اگر کمک کند تا استثنائات نظارتی به حداقل برسند حتما جزو باقیات الصالحات دوران دانشجویی آنها ثبت خواهد شد، تصریح کرد: فضای مطالبه گری در توسعه دامنه نظارت موثر است و ما برای ایجاد این فضا دست یاری به سمت دانشجویان دراز میکنیم.
وی با اشاره به اینکه شهرداریها از جمله دستگاههایی هستند که نظارت بر آنها لازم و واجب است چرا که به دلیل ساختار شهرداریها، اگر نظارت در منابع و مصارف صورت نگیرد، تخلف حتمی است و این همه اخبار اتفاقات ناگوار در شهرداریها به دلیل کافی نبودن سطح نظارت کنونی است.
بذرپاش ادامه داد: عوارض مانند مالیات طبق قانون اخذ و طبق قانون مصرف میشود پس ماهیت آن هم باید مانند مالیات، در اخذ وجوه و مصارف تحت نظارت قرار بگیرد.
رئیس کل دیوان محاسبات کشور با اشاره به اینکه در موضوع حسابرسی از شرکتهای دولتی نیز میگویند آنها از بودجه عمومی استفاده نمیکنند، گفت: ما دانشگاه آزاد، علوم پزشکی ها، بنیادها و برخی دستگاههای دیگرا را داریم که با قانونهای متعدد از نظارت مستثنی شدهاند. البته ما کار را رها نکردیم و به طور جدی وارد این موضوعات شدهایم و بعد از این نیز، جدیتر ورود خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه ما میگوییم هر شرکتی که دولت میتواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم در آن مدیر تعیین کند مشمول نظارت دیوان میشود، تاکید کرد: امسال با کمک نمایندگان محترم مجلس، این موضوع در احکام بودجه گنجانده شد و به همین منظور در دیوان محاسبات کمیتهای تعیین کردهایم تا از نیمه شهریور حسابرسی از حدود ۶۰ شرکت بزرگ دولتی را آغاز کنیم.
وی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب ورود دیوان محاسبات کشور به حسابرسی از شرکتها را کار خوبی دانستند و از مجلس خواستند که سراغ همه شرکتها برود و تحقق این مهم را از امتیازات بزرگ مجلس عنوان کردند، افزود: ورود دیوان محاسبات به شرکتها مطالبه رهبر معظم انقلاب است و با این وجود، مطالبه ما از جریان دانشجویی نیز این است که به خاطر انقلاب و کشور این مهم را پیگیری کنند.
وی گزارش تفریغ بودجه سالیانه را اصلیترین ماموریت دیوان محاسبات کشور عنوان کرد و افزود: دیوان محاسبات بعد از تصویب بودجه در دولت و مجلس باید بررسی کند که چه اتفاقی در بودجه افتاده و احکام آن چقدر اجرا شده و یا ردیفها چقدر جابجا شده اند. با این اوصاف طبق آیین نامه مجلس، دیوان محاسبات پایان دیماه باید گزارش تفریغ بودجه سال قبل را بدهد که بنده در سال اول حضورم گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۸ را یک ماه زودتر، گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۹ را چهار ماه زودتر و گزارش تفریغ بودجه سال ۱۴۰۰ را در تیرماه امسال (شش ماه زودتر از موعد مقرر قانونی) آماده کردیم که حسن این کار ایجاد انضباط مالی بوده است. از طرفی وقتی که ما این گزارش را به مجلس و دولت میدهیم، دولت زمانی که میخواهد بودجه سال بعد را تدوین کند، بر حسب گزارش تفریغ بودجه اطلاعات را جمع آوری میکند و بودجه واقعیتر بسته میشود.
رئیس کل دیوان محاسبات کشور با بیان اینکه هر چه احکام بودجه زیادتر شود، نشان دهنده دقت بالاتر نیست؛ بلکه نشان دهنده بی نظمی بودجه است، گفت: یکی از روشهای انضباط مالی کاهش احکام سالانه بودجه است. به هر روی اتفاقی که در دیوان محاسبات در راستای اصلاح ساختار بودجه کل کشور افتاد بی سابقهترین کار بوده و رهبر معظم انقلاب نیز به خاطر اینکه گزارشهای تفریغ بودجه زودتر آماده میشوند دیوان را تحسین کردند و این کاری است که میتواند جلوی کسری بیشتر را بگیرد البته اگر دقت کافی صورت بگیرد.
وی با اشاره به اینکه گزارش ارزیابی تفریغ بودجه در چهار ماهه اول سال ۱۴۰۱ تقدیم مجلس شده است، افزود: حسن ارائه گزارش تفریغ بودجه هر دو ماه یک بار این است که پیشگیری به جای مچ گیری را محقق میکند. مضاف بر این وقتی که در طول سال مدام به مدیران هشدار میدهیم امکان اجرای بودجه حداکثری میشود، چون اصالت اجرای بودجه است، نه بازخواست از مدیر متخلف.
بذرپاش با بیان اینکه ما برای اولین بار برنامه ششم توسعه را در دیوان محاسبات ارزیابی کردیم، تصریح کرد: ما ارزیابی خود از برنامه ششم توسعه را به همراه انحرافات به مجلس و دولت فرستادیم. با این اوصاف اگر دقت بیشتری صورت بگیرد برنامه هفتم توسعه خیلی بهتر و واقعیتر در مجمع تشخیص مصلحت نظام میتواند تصویب شود.
وی با اشاره به اینکه دیوان محاسبات هنوز مسائل مطرح شده در خصوص فولاد مبارکه را کامل بررسی دقیق نکرده به همین دلیل خواسته ایم تا گزارش کامل را به ما بدهند، اضافه کرد: گزارش منتشر شده از فساد فولاد مبارکه گزارش کامل نبوده و فقط چند صفحه از این گزارش در رسانهها منتشر شده است. به جهت ضعف قانون، شرکت فولاد مبارکه خود را شرکت دولتی نمیداند و به همین دلیل، دیوان محاسبات تاکنون آنجا حضور نداشته است واین یکی از دلایل بروز انحراف در عملکرد اینگونه شرکتهاست.
رئیس کل دیوان محاسبات کشور با اشاره به انتخاب ایران به عنوان ریاست سازمان «اکوسای» گفت: پیمانهای منطقهای از پیمانهای بین المللی اثرگذاری بیشتری دارند. با این وجود کار اصلی که دستگاههای نظارتی در پیمانهای بین المللی میتوانند انجام دهند، این است که این دستگاهها طی توافقهای همکاری مشترک میتوانند دولتها را تحرک بیشتر وادار کنند و اجرای توافقات فی مابین دولتها را پیگیری کنند. مضاف بر این انتخاب دیوان محاسبات ایران به عنوان رئیس سازمان اکوسای پاسخی است به کسانی که تلاش میکنند کشورمان را یک کشور منزوی نشان دهند.
وی افزود: راه اندازی سازمان دیوان محاسبات کشورهای اسلامی را در دیدارهای مختلف به برخی کشورهای اسلامی پیشنهاد داده ایم که اکثر آنها استقبال کرده اند و بر این اساس ظرف چند روز آینده این پیشنهاد را طی نامهای خطاب به سران کشورهای اسلامی ارسال خواهیم کرد. از طرفی میخواهیم در این رابطه مذاکرات خود را با سازمان کنفرانس اسلامی شروع کنیم.