گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مسعود شهرکی؛ اهمیت جامعه دانشگاهی به ویژه تشکلهای دانشجویی در زمانه فعلی و نقش راهبردی آن در پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی بر کسی پوشیده نیست. در سالیان گذشته مجموعه تشکلها و جنبشهای دانشجویی همواره با نقاط قوت و ضعفی همراه بودهاند که آثار این ضعف و قوت در بدنه جامعه به راحتی قابل مشاهده است.
از بررسی نقاط قوت تشکلها و مجموعه فرهنگی دانشگاهها که بگذریم، شاید بتوان ضعف این مبحث را در دو بخش کلی تقسیم کرد:
۱. ضعف دانشگاهها و مجموعه #فرهنگی آن در نگاه راهبردی و بلندمدت به حوزه فرهنگ و فعالیتهای فرهنگی و به تبع آن، ضعف در بهرهبرداری صحیح از نیروی بالقوه دانشجویان برای تحقق اهداف فرهنگی که امری محسوس به شمار میرود.
۲. ضعف جامعه نخبگانی و دانشجویی در ترسیم چشم انداز درون و برون تشکلی با توجه به ظرفیتهای موجود و ضعف مشهود در کادرسازی که به تبع آن در بلند مدت کمبود و خلا نیروی انسانی داری فکر و ایده را در پی دارد.
اما در حالت کلی میتوان گفت ما یک تعریف مشترک و واحد از کار فرهنگی در دانشگاه نداریم و به فهم مشترکی در این زمینه نرسیدهایم. امری که در آن مجموعه معاونتها، تشکلها، انجمنها، کانونها و حتی اساتید دخیل هستند.
تشکلهای دانشجویی در سالیان گذشته خصوصاً بعد از رکود فعالیتی دوران کرونا آنگونه که باید و شاید نتوانستهاند خود را معرفی و اهداف این مجموعهها را برای دانشجویان تبیین نمایند. تشکلهایی که میتوانند با ترسیم راهبرد و تبیین درست، دانشجو را برای زندگی در جامعه در همه ابعاد آماده کند امروز با بیبرنامگی کامل در جذب، نگهداشت، پرورش و ارتقا دانشجویان روبروست. که این امر میتواند با حرف نو و کارسپاری و نقشدهی به دانشجو اثرات بهتر و بیشتری داشته باشد.
متاسفانه این ضعف راهبردیِ تشکلیلاتی در اقدامات و واکنشهای به موقع در خصوص مسایل سیستان به راحتی قابل لمس است. جایی که جایگاه و نقش تشکلهای دانشجویی سیستان در واکنش و تأثیرگذاری در #دانشگاه، منطقه، استان و کشور نامعلوم است. عمدتا نه حضور به موقعی در میدانِ اتفاقات و نه واکنش تبیینی قابل عرضی در فضای مجازی دارند.
جامعه دانشگاهی، نخبگانی و تشکیلاتی منطقه سیستان میتواند در منطقه با ترسیم چشم انداز، تعیین و تبیین راهبرد درست برای حل مسائل، علاوه بر خروج از روزمرگی، حاشیه رویِ این مسائل در منطقه را کاهش دهند و در حل مشکلات منطقه نقش بسزایی داشته باشند. این اتفاق جز با حضور در کفِ میدان حقیقی و سنگر مجازی رخ نخواهد داد.
رویکردی که در زمینه اتفاقات فلس.طین هم ادامه دار بود و در این بازه زمانی منحصر به فرد که شرایط برای تبیین ماهیت و جایگاه فلس.طین در معادلات منطقهای و نظم نوین جهانی آماده است و میشود با اقداماتی همچون جریانهای تبیینی، گعدهها، فضاسازی، نشستها تا پخش فیلم، تراکت، پیکسل و این اقدامات کوچک (که برای مسائل سیستان هم کاربرد دارد) جهت رساندن حرف شنیده نشده به گوش مخاطب و فراهم کردن خوراک فکری مناسب در کنار توجه ویژه به رسانه اثرات عمیقتر و مثبتی بر جامعه داشت و صرفا به بیانیه نوشتن، تجمع نمادین، توییت و استوریها رفع تکلیفی محدود نشد.
به امید آبادی سیستان و آزادی قدس شریف
دوم آبان ماه ۱۴۰۲
مسعود شهرکی، فعال دانشجویی و رسانهای
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.