به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو- سعید جلیلی: انتخابات بیست و یکمین دوره شورای مرکزی ناظر بر نشریات وزارت علوم در پیش است، این انتخابات روزهای ۱۴ تا ۱۶ مردادماه با حضور نمایندگان منتخب مدیران مسئول نشریات دانشگاهی سراسر کشور در تهران برگزار میشود. به همین منظور از آقای یونس فرزین فرد، عضو شورای مرکزی ناظر بر نشریات وزارت علوم دعوت کردیم تا هم گزارشی از سالی که گذشت را ارائه دهند و هم جزئیات انتخابات هفته آینده را برای ما تشریح کنند.
فرزین فرد در ابتدا گفت: اگر بخواهم به طور کلی گزارش آماری از انتخابات شورای مرکزی ناظر بر نشریات وزارت علوم ارائه کنم، میتوانم آن را در چند حیطه دستهبندی کنم. اولین حیطه زمانی است که این انتخابات قرار است از چهاردهم تا شانزدهم مرداد ماه در تهران برگزار شود. مکان برگزاری نیز در اردوگاه آدینه خواهد بود.
وی ادامه داد: بر اساس استعلاماتی که از وزارت علوم گرفتهایم، در این انتخابات حدود ۱۴۵ نفر از فعالین نشریات کل کشور در قالب چهل و هفت دانشگاه حضور خواهند داشت. تعداد حق رأیها از ۱ تا ۸ حق رأی برای هر دانشگاه متغیر است که بستگی به تعداد نشریاتی دارد که در انتخابات کمیته ناظر بر نشریات دانشگاه شرکت کردهاند.
فرزین فرد افزود: اگر بخواهم بگویم که چند دانشگاه انتخابات برگزار کردهاند و این چه رشدی نسبت به سال گذشته داشته، باید گفت که پارسال ۴۰ دانشگاه و سال پیش از آن ۳۰ دانشگاه انتخابات برگزار کردند. به نسبت پارسال ۲۰ درصد و به نسبت سال قبل از آن تقریباً ۵۵ درصد رشد داشتهایم. تعداد حق رأیها نیز از ۱۳۵ حق رأی در سال گذشته به ۱۴۵ حق رأی در سال جاری رسیده است که تقریباً رشد ۹ درصدی داشته است. این افزایش نوید میدهد که در سالهای آینده نیز تعداد حق رأیها افزایش یابد.
-علت افزایش تعداد حق رأیها و اصلاحات شیوهنامه چیست؟
فرزین فرد در پاسخ گفت: میخواهم به شیوهنامه برگزاری انتخابات کمیته ناظر بر نشریات دانشگاهها از سال ۹۷-۹۸ و ماجرای جنجالی برگزاری انتخابات شورای مرکزی ناظر بر نشر وزارت علوم اشاره کنم. آن زمان، به دلیل برخی مشکلات، تصمیم بر اصلاح شیوهنامه انتخابات گرفته شد. این اصلاحات در چند مرحله انجام شد و در نهایت به سالی که بنده و آقای اسدی در شورای نوزدهم بودیم رسید. در این دوره و دوره بیست و یکم، شیوهنامه در دو مرحله و در دو سال اصلاح شد. این اصلاحات باعث شد که بعد از دوران کرونا که نشریات دانشجویی افول کرده بودند، جان تازهای بگیرند.
وی ادامه داد: یکی از بزرگترین مشکلاتی که به انتخابات دانشگاه وارد بود، برخورد سلیقهای بود. با اصلاح شیوهنامه، شرایط به گونهای تنظیم شد که نه آنقدر سخت باشد که نشریات نتوانند فعالیت کنند و نه آنقدر آسان که دانشگاهها بتوانند بهصورت سلیقهای برخورد کنند. این اصلاحات باعث شد که نشریات بیشتری پای کار بیایند و ما شاهد رشد درخواست مجوزها، صدور مجوزها و شرکت در انتخابات دانشگاهها باشیم.
فرزین فرد عنوان کرد:، اما امسال با مشکلی مواجه بودیم که برخی از دانشگاهها همکاری نکردند. به جای ۴۷ دانشگاه، باید ۶۷ دانشگاه انتخابات برگزار میکردند. دانشگاههایی مانند دانشگاه صنعتی شریف، صنعتی قم، سوره، صدا و سیما، امام صادق، کردستان، کاشان و ... با وجود داشتن نشریه، انتخابات کمیته ناظر بر نشریات دانشجویی را برگزار نکردند. این موضوع بهطور کامل مغفول مانده و هنوز به آن توجهی نشده است. نامههای توبیخی از طرف وزارت علوم برای این دانشگاهها ارسال شده است.
وی تاکید کرد: یکی از بزرگترین اشکالاتی که به شیوه انتخابات یا آییننامه انتخابات وارد بود، این بود که ما بندهایی اضافه کردیم که ممکن است مورد نیاز زمانه نباشد و باعث برخورد سلیقهای شود. مثلاً معرفی نمایندهای که نمیتوانست در انتخابات شرکت کند یا نماینده ای که با انبوهی از معرفی نامهها در انتخابات شرکت میکرد و به جای مدیران مسئول رای میداد، ساختار واحدی نداشت. امسال تصمیم گرفتیم که اگر شخصی نمیتواند شرکت کند، فقط سردبیر را به عنوان نماینده برای رایدهی معرفی کند.
-چه تغییراتی در جهت بهبود شرایط نشریات صورت گرفته است؟
فرزین فرد توضیح داد: یک تغییر دیگر این بود که حق رأی اتحادیههای انجمنهای علمی دانشجویی به رسمیت شناخته شد. تعداد نشریات هر اتحادیه تشکل دانشجویی و انجمن علمی در نظر گرفته شد تا متناسب با تعداد نشریات فعال، حق رأی داشته باشند.
وی ادامه داد: یکی از تغییرات دیگر، کاهش تعداد انتشار برای نشریات دانشجویی بود. بعد از کرونا، نشریات دانشجویی سرد شده بودند و برای بازگشت به چرخه فعالیت، نیاز به برنامهریزی داشتند. به این ترتیب، تعداد انتشار برای سالنامهها، گاهنامهها و فصلنامهها کاهش یافت تا نشریات دانشجویی دوباره جان بگیرند و شاهد افزایش صدور مجوز نشریات دانشجویی باشیم.
-فضای حاکم بر نشریات پیش از این چگونه بود؟
فرزین فرد در پاسخ گفت: در بررسی فضای نشریات از سال ۹۲ تا ۹۸ قبل از کرونا و در دولت آقای روحانی، برخوردهای سلبی شدیدی با نشریات دانشجویی به خصوص نشریات سیاسی صورت میگرفت. اما بعد از کرونا و در دولت آقای رئیسی، برخوردهای سلبی با نشریات دانشجویی کمتر شد و سعی شد که ساختارهایی برای حمایت از نشریات به وجود بیاید. نمونه بارز این حمایتها، جشنواره تیتری بود که با وجود مشکلات، برگزار شد. همچنین سایت جدید نشریات وزارت علوم با ساختار جدیدتر راهاندازی شد.
وی تاکید کرد: با این حال، هنوز برخی از دانشگاههای کشور با مشکل توجه به نشریات مواجهاند. نشریات دانشجویی نیازمند حمایت قانونی و ساختاری هستند تا حقوق دانشجویان ضایع نشود و نشریات دانشگاهی به اوضاع بهتری برسند.
برای بهبود اوضاع نشریات دانشجویی، نیاز به آموزش، جشنوارههای محلی و منطقهای، ارزیابی و داوری نشریات داریم.
فرزین فرد ادامه داد: در مرحله آموزش، باید دورههای آموزشی مجازی و حضوری برگزار شود تا دانشجویان بتوانند مهارتهای لازم را کسب کنند. همچنین جشنوارههای محلی و منطقهای برای نشریات برگزار شود تا انگیزه بیشتری برای دانشجویان ایجاد شود.
ارزیابی و داوری نشریات نیز باید بهصورت منظم انجام شود تا نشریات به درستی مورد بررسی قرار گیرند و بودجه مناسبی به آنها اختصاص یابد.
فرزین فرد در آخر اظهار داشت: امیدوارم که انتخابات شورای مرکزی ناظر بر نشریات وزارت علوم هفته آینده پربارتر از سال گذشته برگزار شود و اشخاص دغدغهمند بتوانند تغییرات مثبتی در زمینه نشریات دانشگاهی ایجاد کنند.
فیلم کامل گفتوگو