گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از الجزیره؛ جلسات وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه آفریقا امروز چهارشنبه در پایتخت اتیوپی، آدیس آبابا، آغاز میشود و به مدت دو روز ادامه خواهد داشت. پس از این جلسات، نشست سران کشورهای عضو اتحادیه در روزهای بعدی برگزار خواهد شد. یکی از مهمترین موضوعات مطرح شده در برنامه نشست سران و جلسات وزرای خارجه، انتخاب مقامات جدید اتحادیه و بحث در مورد نقش اتحادیه در حل منازعات و درگیریهای جاری در قاره آفریقا خواهد بود.
بر اساس برنامه، شورای اجرایی اتحادیه آفریقا (که شامل وزرای خارجه است) ۶ کمیساریای جدید برای اتحادیه آفریقا، ۵ عضو جدید در شورای صلح و امنیت اتحادیه، یک عضو برای آژانس فضایی آفریقا و همچنین تعدادی از اعضای کمیتهها و ساختارهای دیگر اتحادیه را انتخاب خواهد کرد.
این نشست وزارتی همچنین به بررسی گزارش سالانه فعالیتهای اتحادیه و نهادهای آن، تکمیل چارچوب قانونی منطقه تجارت آزاد آفریقا، تصویب اساسنامه مکانیسم آفریقایی آمادگی برای بحرانها و پاسخ به آنها، و همچنین تصویب اساسنامه پیشنویس آژانس آفریقایی ایمنی غذا خواهد پرداخت.
نگاهها به نشست سران روز جمعه معطوف شده است، زمانی که نشست سران اتحادیه آفریقا آغاز خواهد شد و در آن رئیس جدید کمیسیون اتحادیه و معاون او انتخاب خواهند شد.
قبل از شروع روند رأیگیری، سران کشورهای عضو اتحادیه آفریقا گزارشات مربوط به چشمانداز و اولویتهای سه کاندیدای ریاست کمیسیون را بررسی خواهند کرد. این کاندیداها عبارتند از: رهبر پیشین دولت کنیا، رایلا اودینگا، وزیر خارجه کنونی جیبوتی، محمود علی یوسف، و کاندیدای ماداگاسکار، ریچارد واندریا، که وزیر دارایی پیشین است.
رئیسجمهور کنیا، ویلیام روتو، با قدرت از نامزدی اودینگا برای ریاست اتحادیه آفریقا حمایت میکند. رسانههای کنیا گزارش دادهاند که رئیسجمهور کنونی این کشور تلاش زیادی برای جلب حمایت از کشورهای آفریقایی به نفع نامزد کشورش انجام داده است.
کمیته انتخاب اودینگا برای ریاست کمیسیون اتحادیه آفریقا پیشتر اعلام کرده بود که او از حمایت حداقل ۲۸ کشور از ۴۸ کشور دارای حق رأی برخوردار است. برای پیروزی در دور اول انتخابات، کاندیدا باید دو سوم آرا، یعنی ۳۳ رأی از کشورهای عضو اتحادیه را کسب کند.
در مقابل، محمود علی یوسف، کاندیدای جیبوتی، به عنوان «عمید وزرای خارجه آفریقا» شناخته میشود، زیرا از سال ۲۰۰۵ وزیر خارجه جیبوتی بوده است. او از حمایت بسیاری از کشورهای عربی و اسلامی عضو اتحادیه آفریقا برخوردار است و همچنین از حمایت بلوک فرانکفونی در آفریقا نیز بهرهمند است.
انتخابات رهبری کمیسیون اتحادیه آفریقا امسال با تغییرات اساسی نسبت به انتخابات پیشین برگزار میشود. در این تغییرات، نامزدی برای منصب رئیس و معاون رئیس کمیسیون تنها به کشورهای شرق و شمال آفریقا محدود شده است، در حالی که ۶ منصب کمیساریای دیگر برای کشورهای دیگر قاره آزاد است.
این تغییرات بهمنظور اجرای تصمیم نشست آفریقایی برگزارشده در فوریه ۲۰۲۴ اتخاذ شده است که بر اساس آن، سیستم چرخشی میان پنج منطقه (شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز) در قاره آفریقا برای تضمین نمایندگی عادلانهتر در رهبری اتحادیه اجرا میشود.
در این میان، چهار کاندیدا از کشورهای مصر، الجزائر، مغرب و لیبی برای منصب معاون رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا در رقابت هستند که شانس بیشتری برای دو کاندیدای اول وجود دارد. این دو کاندیدا عبارتند از: حنان مرسی، معاون مدیر اجرایی کمیسیون اقتصادی آفریقا وابسته به سازمان ملل متحد، و ملیکه حدادی، سفیر الجزائر در اتیوپی و اتحادیه آفریقا.
در این رقابت، لطیفه اخرباش، وزیر سابق خارجه مراکش، و نجاة الحجاجی، دیپلمات لیبیایی، نیز حضور دارند.
علاوه بر انتخاب رهبری اتحادیه، رهبران آفریقایی در این نشست به بررسی گزارشات استراتژیک و موضوعات کلیدی خواهند پرداخت، از جمله گزارشی درباره فعالیتهای شورای صلح و امنیت و وضعیت امنیت و صلح در قاره. از مهمترین موضوعات مطرح در این زمینه، بحران سودان و درگیریها در جمهوری دموکراتیک کنگو است.
در این خصوص، محمد بن شمباس، نماینده ویژه اتحادیه آفریقا در سودان، روز سهشنبه از برگزاری نشست آفریقایی برای تسهیل گفتگوی جامع سودانی خبر داد.
بن شمباس در اولین نشست تخصصی در مقر اتحادیه برای بررسی جنگ سودان، اعلام کرد که هدف نشست آفریقایی ایجاد جدولکاری برای گفتگوی جامع میان طرفهای درگیر بهویژه در راستای ایجاد چارچوبی برای حکمرانی بعد از پایان جنگ در بحران سودان است،.
در همین راستا، فورچون زیفانیا چاورمبیره، رئیس پارلمان عمومی آفریقا، در نشست روز سهشنبه از تلاشهای پراکنده اتحادیه آفریقا و دیگر ذینفعان در برخورد با بحران سودان انتقاد کرد و خواستار هماهنگی و همافزایی بیشتر در جهت حل بحران شد.