
گاردین: درخواست ترامپ از اوکراین برنامههای اروپاییها را به خطر انداخته است

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو روزنامه گاردین گزارش داد، این دیپلماتها بیان داشتند «ولودیمیر زلنسکی»، رئیس جمهور اوکراین در مواجهه با این درخواست به خاطر ترس از اینکه ترامپ را ناراحت کند، حالا انتخابی بجز پذیرفتن دعوت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به مذاکرات در استانبول در روز پنجشنبه ندارد.
به ادعای گاردین، ولادیمیر پوتین این پیشنهاد را به این خاطر مطرح کرد تا «هم رئیس جمهور آمریکا را ناراحت نکند و هم فشارهای فزاینده اروپاییها به ترامپ به منظور اعمال تحریمهای سختتر علیه روسیه را بیاثر کند.»
این روزنامه انگلیسی نوشت: «دیپلماتهای غربی میگویند دلیلی ندارند که باور کنند ترامپ در تبانی با رهبر روسیه عمل کرده است.»
روز شنبه رهبران انگلیس، فرانسه، آلمان و لهستان برای اولین بار به همراه یکدیگر به شهر کییف سفر کردند تا بر درخواست برای آتشبس ۳۰ روزه که به گفته آنها باید از روز دوشنبه آغاز شود، تاکید کنند.
گاردین تصریح کرد: «هدف از این سفر کر استارمر، امانوئل ماکرون، فردریش مرتس و دونالد تاسک به اوکراین این بود که با فشار وارد کردن به ترامپ او را متقاعد کنند که پوتین در حال ایجاد بنبست بوده و ایالات متحده گزینه سیاسی دیگری به جز اعمال تحریمهای اقتصادی گسترده علیه روسیه ندارد.»
پیشتر رسانه آمریکایی بلومبرگ نیز گزارش داده بود: « فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان، امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، کر استارمر، نخستوزیر بریتانیا و دونالد تاسک، نخستوزیر لهستان روز شنبه بهصورت مشترک به کییف سفر کردند تا حمایت خود از زلنسکی را نشان دهند و در واقع به پوتین اولتیماتوم دادند که اگر روسیه حملات به اوکراین را متوقف نکند، روند تحریمهای جدید از دوشنبه آغاز خواهد شد.»
به نوشته گاردین «لیندسی گراهام»، سناتور جمهوریخواه آمریکایی یک بسته تحریمهای ضد روسی را که مورد حمایت وسیعی در کنگره قرار گرفته تهیه کرده است.
روز جمعه وزیران امور خارجه و دیپلماتهای ارشد اتحادیه اروپا به شهر لویو اوکراین سفر کردند «تا روسیه را تحت فشار بگذارند و در این راستا درباره برنامههایی به منظور محاکمه رهبران روسیه از بابت جرم تجاوزگری در برابر یک دادگاه ویژه صحبت کردند. انگلیس نیز تحریمهای جدیدی را علیه ناوگان کشتیهای در سایه روسیه اعلام کرد.»
گاردین در ادامه این مطلب عنوان کرد: «انگلیس تا حدی به دلیل مداخله ترامپ، تدابیر بیشتری را که قرار بود روز دوشنبه اعلام شوند به تعویق انداخته است اما اتحادیه اروپا همچنان به برنامههای خود برای تصویب بسته جدیدی از تحریمها (علیه روسیه) در اواخر ماه میلادی جاری ادامه میدهد. یک سخنگوی دولت آلمان روز دوشنبه گفت اگر در پایان آتشبسی برقرار نشود، اتحادیه اروپا کار بر روی تحریمهای جدید را آغاز خواهد کرد.
با این وجود آنچه که بازی را تغییر میدهد وضع تحریمهای ضد روسی جدید از سوی ایالات متحده است آن هم نه فقط به دلیل تأثیر اقتصادی آن بلکه به این دلیل که همچون یک نماد سیاسی برای اذعان ترامپ به اینکه پوتین مانع اصلی برای دستیابی به توافق صلح است عمل خواهد کرد.»
ترامپ پستی را در روز یکشنبه در شبکه اجتماعی خود، تروث سوشال منتشر کرده و در آن هم روسیه و هم اوکراین را به دلیل عدم تحقق طرح آتشبس خود سرزنش کرد. او گفت اوکراین باید قبول کند که فورا نشستها با روسیه را شروع کند. ترامپ در این پست نوشت: «حداقل آنها میتوانند اینکه آیا اصلا انعقاد توافقی امکانپذیر است یا خیر تعیین کنند. اگر این اتفاق نیفتد، رهبران اروپایی و ایالات متحده خواهند دانست که همه چیز چه وضعیتی داشته و میتوانند بر اساس آن پیش بروند!» ترامپ همچنین گفت که تردیدهایش نسبت به اینکه اوکراین بتواند با پوتین به توافق برسد شروع شدهاند.
همچنین طبق این گزارش مقامهای اروپایی در نشست روز دوشنبه خود در لندن منتظر بودند که ببینند آیا پوتین شخصا برای برگزاری مذاکرات با زلنسکی به استانبول خواهد رفت یا خیر در حالی که رئیس جمهور روسیه زلنسکی را به عنوان یک رهبر مشروع قبول ندارد.
گاردین تصریح کرد: «در دور قبلی مذاکرات طرفین که سال ۲۰۲۲ در ترکیه برگزار شد، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه هیات مقامات روسیه را سرپرستی میکرد. حالا شرکت پوتین در یک چنین مذاکراتی میتواند نشانه این باشد که او تصدیق میکند که تحت یک فشار واقعی از سوی ترامپ قرار گرفته است.»
«دیمیتری پسکوف»، سخنگوی کرملین در نشستی در روز دوشنبه مستقیما به سوالات مربوط به احتمال مذاکرات پوتین با زلنسکی پاسخ نداد و در عوض گفت کرملین «بر جستجوی جدی راههایی برای دستیابی به یک توافق صلحآمیز بلندمدت متمرکز است». پسکوف همچنین در یک کنفرانس خبری از راه دور با خبرنگاران از «اولتیماتومهای اتحادیه اروپا» در مورد اوکراین انتقاد کرده و گفت: «روسیه ادبیات اولتیماتومها را غیرقابل قبول و نامناسب میداند. شما نمیتوانید با چنین ادبیاتی با روسیه صحبت کنید.»
ترامپ در اظهارات روز دوشنبه ادعا کرد پوتین در نشست روز پنجشنبه با زلنسکی در ترکیه شرکت میکند و احتمال شرکت خودش را هم در این نشست مطرح کرد. او گفت: «احتمالا نتیجه خوبی از نشست روز پنجشنبه در ترکیه حاصل خواهد شد و من معتقدم این ۲ رهبر قرار است آنجا باشند. من به فکر این هستم که خود هم با پروازی به آنجا بروم. من نمیدانم روز پنجشنبه کجا خواهم رفت و نشستهای زیادی را در برنامه دارم. امکان رفتن من به آنجا چنانکه فکر کنم اتفاقی میتواند بیفتد، هست.»
به نوشته گاردین «اروپا از این مطالبه کلیدی که پوتین دست از طفره رفتن از آتشبس ۳۰ روزه بردارد، حمایت میکند.»
«مارکو روبیو»، وزیر امور خارجه ایالات متحده روز پنجشنبه برای یک نشست غیررسمی با موضوع کلی بودجه دفاعی ناتو در ترکیه خواهد بود اما وزرای اروپایی به دنبال بحث و به کرسی نشاندن این دیدگاهشان هستند که شرایط روسیه برای توافق صلح با اوکراین عملا شامل چند تکه شدن اوکراین میشود.
به گزارش روزنامه انگلیسی احتمالا برخی مقامهای اروپایی نیز در استانبول خواهند بود تا آمادگی تیم مذاکرهکننده اوکراین برای مذاکراتی احتمالا محوری را تضمین کنند.
طبق این گزارش یک هدف اروپاییها این است که «در صورت مشاهده اینکه پوتین دارد آتشبس را به تاخیر میندازد یا مذاکرات در استانبول فرو میپاشد به سراغ ترامپ رفته و از او بخواهند تایید کند که پوتین علاقمند به یک صلح عادلانه نبوده و تنها خواستار تسلیم اوکراین است.»
در این میان وزیران امور خارجه اروپایی در نشست خود در لندن علنا به دنبال این بودند که اهمیت مداخله ترامپ را کم نشان داده و همچنان بگویند که بدون یک آتشبس کامل مذاکرات واقعی نمیتواند برگزار شود.
«یوهان وادهفول» وزیر خارجه جدید آلمان روز دوشنبه گفت: «صراحتا بیان شده که ابتدا باید یک آتشبس وجود داشته باشد. اوکراین برای آن آماده است. آلمان انتظار ندارد روسیه با یک آتشبس موافقت کرده و سپس حاضر به مذاکرات شود.»
«آنتونیو تایانی»، وزیر امور خارجه ایتالیا نیز ادعا کرد: «چیزهایی که ما داریم از سمت مسکو میبینیم امیدوارکننده نیستند. او تلاش دارد زمان به دست آورده تا مناطق بیشتری از اوکراین را در صورت امکان اشغال کند.»
«کایا کالاس»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز مدعی شد: «برای شروع مذاکرات صلح باید یک آتشبس وجود داشته باشد. ما باید به روسیه فشار وارد کنیم چون دارد یک بازی را پیاده میکند.»
به عقیده گاردین، استراتژی زلنسکی بعد از مشاجره جنجالیاش با دونالد ترامپ و معاونش، جی.دی ونس در نشست ماه فوریه در برابر رسانهها در کاخ سفید این بوده که تا بیشترین حد ممکن نزدیکی خود به درخواستهای ترامپ را حفظ کند چون میترسد در صورت انجام ندادن این کار ترامپ پشتیبانیهای کشورش از اوکراین را متوقف میکند؛ توقفی که هنوز تا الان اتفاق نیفتاده است.
«ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اخیرا به تاکید بر اینکه اوکراین «خوانش اشتباه» از اظهارات پوتین دارد به خبرگزاری «تاس» گفت: «پوتین خیلی واضح این را بیان کرده است: اول باید مذاکرات درباره دلایل اولیه جنگ انجام شود و بعد درباره آتشبس گفتگو شود.»
روسیه خواستار ممنوع شدن عضویت اوکراین در ناتو و همچنین به رسمیت شناخته شدن الحاق چهار منطقه در جنوب شرق اوکراین به روسیه و پایان یافتن پشتیبانیهای نظامی غرب از کییف است.