مركز پژوهشي-آموزشي كوثر به عنوان يكي از پژوهشكدههاي دانشجويي، با پرورش نیروهای متعهد، بسیجی و توانمند در عرصه علمی و ارائه پيشنهادهاي علمي به ارگانها به دنبال تبدیل شدن به ...
گروه علمي «خبرگزاري دانشجو»؛ مركز پژوهشي-آموزشي كوثر به عنوان يكي از پژوهشكدههاي دانشجويي، با پرورش نیروهای متعهد، بسیجی و توانمند در عرصه علمی و ارائه پيشنهادهاي علمي به ارگانها به دنبال تبدیل شدن به مجموعهای پرچمدار در حوزه تصمیمسازیهاي موثر بر سیاستگذاریهای عالي كشور براي حل مسائل انقلاب اسلامي است.
مجتمع علمی-فرهنگی «کوثر» كه در سال 1385 با تاسیس «دفتر پژوهش و فناوری کوثر» آغاز به کار كرد به دنبال پرورش نیروهای متعهد، بسیجی و توانمند در عرصه علمی و تبدیل شدن به مجموعه ای پرچمدار در حوزه تصمیم سازی هاي موثر بر سیاستگذاری های عالی کشور براي حل مسائل انقلاب اسلامی است.
براي تحقق اين اهداف، مرکز پژوهشي-آموزشي كوثر تا کنون توانسته در عرصه پژوهش و ارائه دستاوردهای خود، با مراکز و ارگان های مختلفی از جمله مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام، وزارت اقتصاد و دارایی، سازمان هوافضا، مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، ستادکل نیروهای مسلح، دفتر فناوری ریاست جمهوری و غيره ارتباط علمی برقرار كند.
اين مركز در سال 1388 با تمرکز فعالیت های خود بر حوزه سیاستگذاری علوم انسانی و هنر، نام خود را به «مرکز پژوهشی-آموزشی کوثر» تغییر داد.
این مرکز دارای یک ستاد پشتیبانی است که وظیفه آن حمایت مالی، حقوقی و آموزشی از گروه های فعال در آن است؛ همچنین این مرکز دارای ارتباط ساختاری با مرکز بسیج دانشجویی دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران است.
گروه های گوناگونی تا کنون در این مرکز به فعالیت پرداخته اند که از آن جمله می توان به گروه «الكترونيك و کامپیوتر» اشاره كرد كه اين گروه در حال حاضر يكي از شركت هاي فعال مستقر در پارك علم و فناوري دانشگاه تهران است.
از ديگر گروههاي تشكيل شده در اين مركز ميتوان به گروه مطالعات نفت و گاز، گروه مطالعات آموزش عالي، گروه مواد و مکانیک، گروه مطالعات و پژوهش های اقتصادي، گروه مطالعات بسيج، گروه مطالعات راهبردی امنیت، گروه مطالعات فرهنگ و گروه مطالعات آمريكا اشاره کرد.
كوثر با نگاه به گذشته به آينده مي انديشد
مركز پژوهشي-آموزشي كوثر با تجربه اي كه در تصميم سازي هاي كلان بدست آورده، با برنامه ريزي هاي مختلف، راهبردهای آینده خود را نيز مشخص كرده است.
تقویت کمی و کیفی «هسته های علمی» در سطح بسیج دانشگاه تهران و سایر دانشگاه ها، بهینه سازی و گسترش فضا و امکانات کوثر براي پوشش هر چه بیشتر دانشجویان بسیجی علاقه مند به پژوهش، افزایش ظرفیت شبکه اطلاعاتی و ارتباطی میان دانشجویان متعهد و توانمند علمی در حوزه های فعالیت کوثر در دانشگاه تهران و سایر دانشگاه ها و همچنین ایجاد شبکه در عرصه های جدید، بهره گیری هر چه بیشتر از ظرفیت علمی استادان بسیجی و متعهد برای بالا بردن سطح کیفی مرکز و ایجاد ارتباط نظام مند ارگانیک میان بسیج دانشجویی و بسیج اساتید، پشتیبانی از تشکیل گروه های پژوهشی در خارج از مرکز و در درون دانشکده ها (گروه های غیر مستقر) همراه با حمایت های مالی، حقوقی، اعتباری و آموزشی کوثر، گسترش ارتباط علمی و تسهیلات آموزشی با دانشگاه تهران، سازمان علمی بسیج، سازمان بسیج دانشجویی، وزارت علوم و مجموعه های علمی مستقل و مرتبط با حیطه فعالیت علمی کوثر، تبدیل شدن به الگویی برای پژوهش کاربردی در حوزه علوم انسانی با ظرفیت دانشجویان تحصیلات تکمیلی برای بسیج و سایر مجموعه ها، تعیین راهبردهای مناسب برای ساماندهی بهینه گروه ها پس از رشد لازم در کوثر براي حفظ ظرفیت پژوهشی و سیاستگذاری آنها به شکل فردی و بویژه به شکل گروهی همراه با حل مسئله اشتغال آنها و ورود جدی و برنامه ریزی شده به عرصه پژوهش کاربردی هنر و سیاستگذاری در عرصه هنر از راهبردهايي است كه اين مركز براي آينده در نظر دارد.
گروه مطالعات راهبردی امنیت
برای اعتلای اسلام و دفاع از نظام مقدس جمهوری اسلامی، جمع کوچکی از دانشجویان بسیجی به تاسیس اتاق فکر برای مقابله با تهدیدات نرم اقدام كرده اند كه این اتاق فکر (یا کانون تفکر) تا به حال به صورت غیر رسمی فعاليت مي كرده و حتی نام و عنوان مشخصی نداشته است، اما تمامی تلاش خود را در راستای رسمی کردن فعالیت های خویش از طریق رایزنی با مسئولان امنیتی و اطلاعاتی کشور انجام داده است؛ چرا که تنها در صورت رسمی بودن و حمایت های مادی و معنوی آنها قادر به ادامه فعالیت و تاثیرگذاری و مشارکت در جریان تصمیم گیری این حوزه ها خواهد بود.
این اتاق فکر ضمن بررسی نظریات مختلف در باب مقابله با تهدیدات نرم، به بررسي نظريه هاي مقابله با ابزار رسانه ای، امواجی، روانی و تبلیغاتی و مقابله با استفاده از تطبیق ادبیات تهدید نرم (که ناشناخته تر است) با ادبیات تهدید سخت (که شناخته شده تر است) پرداخته است.
تعریفی که این گروه از جنگ نرم و تهدیدات نرم ارائه می دهد، در واقع ناشی از نگاه متفاوت به این پدیده است که در نتیجه، شیوه های مقابله را نیز متفاوت و متمایز ساخته است.
نوع نگاه این گروه به تهدیدات نرم و تعریفی که از آن ارائه می دهد، جنگ اراده هاست و نه جنگ باورها.
با این تعریف و از این زاویه نگاه، این گروه مبدأ تهاجمات نرم علیه ایران اسلامی را واکنشی می داند به کنش انقلاب اسلامی.
این گروه ماهیت، هدفگذاری، شکل و حتی حیطه و وسعت منازعه صورت گرفته در برابر نظام مقدس جمهوری اسلامی را متفاوت از دیگران می بیند و با این باور، به صحنه بررسی و تحلیل تهدیدات در حوزه جنگ هوشمند و ارائه راهبرد برای بهره گیری و استفاده از فرصت های کشورمان در این حوزه پا نهاده است.
فعالیت این کانون تفکر در قالب های انجام پروژه ها و طرح های مطالعاتی و پژوهشی، برگزاری جلسات و ارائه مشاوره تخصصی، برگزاری کارگاه های آموزشی و ترویجی و تولید محصولات فرهنگی و رسانه ای برای افکار عمومی تعریف می شود.
این اتاق فکر به علت شناسایی نقاط ضعف در سیستم های موجود امنیتی کشور و با انگیزه بهره گیری از نیروی عظیم جوانی که سر منشأ بروز خلاقیت ها و ابتکارات ویژه در حل مسائل و مشکلات و سیستم های موجود براي مقابله هدفمند و برنامه ریزی شده با تهدیدات نرم است، شکل گرفته است.
تهیه طرح مدیریت دانش، تهیه سند نهایی مسائل اصلی مجموعه بسیج دانشجویی دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران، طراحی طرح تعالی منطقه ای بسیج دانشجویی، طراحی مدل آموزشی مسئولان بسیج دانشجویی کشور با عنوان «طرح آموزشی حاج احمد متوسلیان»، تدوین دکترین جنگ نرم کنفرانس امنیتی تهران و پژوهش در خصوص جنگ نرم از فعاليت هاي انجام گرفته در اين گروه است.
گروه پژوهشی مطالعات فرهنگ
گروه پژوهشي مطالعات فرهنگ نيز از گروه هاي ديگر فعال در مركز پژوهشي-آموزشي كوثر است كه بررسی و جمع بندی تلاش های صورت گرفته در مسیر تولید نرم افزار نظری متناسب با انقلاب اسلامی، ایجاد زمینه مناسب براي فعالیت های پژوهشی و مطالعاتی دانشجویان معتقد و بسیجی رشته ها و دانشکده های علوم انسانی دانشگاه تهران، ترویج و گسترش رویکردهای نقادانه به علوم انسانی و اجتماعی موجود، برقراری ارتباط با نهادهای فرهنگی، اجتماعی، آموزشی و پژوهشی نظام و تلاش براي استفاده از تجارب و کمک برای رفع نیازهای آنها، مشارکت در تأسیس سنت نظری برآمده از چشم انداز و ارزش های انقلاب اسلامی در حوزه علوم اجتماعی، ایفای نقش مؤثر در حل و فصل معضلات و مسائل پیش روی نظام اسلامی در حوزه فرهنگ و اجتماع، ایفای نقش مشورتی برای نهادهای فرهنگی، علمی و تحقیقاتی نظام جمهوری اسلامی و پرورش و معرفی نسلی از دانش آموختگان و کارشناسان علوم انسانی و اجتماعی با گرایش به نیازها از اهداف راه اندازي اين گروه است.
مؤلفه های فکری و فرهنگی انقلاب اسلامی
تدوین و آماده سازی «سیر مطالعات اسلامی» (سما) در حوزه های غرب شناسی، تاریخ معاصر، انقلاب اسلامی، فرهنگ و تمدن اسلامی، رویکردهای موجود در بازتعریف دینی علوم انسانی (مطالعه تطبیقی)، برنامه ریزی و تدوین کتاب های جیبی در حوزه علوم اجتماعی (برای مخاطب عام)، آسیب شناسی اجتماعی حوادث پس از انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری با تاکید بر نقش قوه قضائیه و همکاری در تدوین پرونده های اندیشه ای از فعاليت هاي اين گروه است.
گروه مطالعات اقتصادی
گروه مطالعات و پژوهش های اقتصادی تا به حال دو دوره متمایز را پشت سر گذاشته است و در حال حاضر دوره سوم خود را سپری می کند.
اعضای گروه در هر دوره متناسب با توان، علایق و آسیب شناسی خاص خود، بر حوزه خاصی متمرکز شده اند؛ در دوره اول، گروه بر موضوع حیاتی تورم متمرکز شد.
این گروه که متشکل از شش نفر از برترین دانشجویان دوره دکتری دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران بود، با ترتیب دادن جلسات مشترک، ارتباط گیری های مستمر با مراکز سیاستگذاری و پژوهشی و غيره، توانست کتاب جامع و بی بدیلی در این حوزه منتشر كند.
این کتاب هم، به بررسی پایان نامه ها، کتب و پژوهش های انجام شده در این حوزه در داخل و خارج کشور پرداخته و هم، نقشه جامعی از موضوع تورم و ملحقات آن ترسیم کرده است.
همچنین این گروه در تعامل با مرکز پژوهش های مجلس بولتنی را در مورد موضوع تورم منتشر كرد و در نهايت با ارائه دو مقاله علمی-ترویجی در مورد موضوع تورم، کار خود را به اتمام رساند، اما در دوره دوم اعضای جدید گروه به این نتیجه رسیدند که بهتر است خود را به یک موضوع خاص محدود نسازند؛ از این رو کارهای متعددی از آنها در زمینه های مختلف صورت پذیرفت.
مهم ترین طرح اعضاي اين گروه در این دوره، انجام طرح تحقیقاتی «تهدیدات نرم اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران» بود که در تعامل با پژوهشکده مطالعات بسیج و مرکز مطالعاتی ارتش بیست میلیونی صورت گرفت.
علاوه بر این، ارائه یک مقاله به مجله علمی-پژوهشی «مطالعات بسیج» در مورد «روش شناسی مطالعات امنیت نرم» در دستور کار این گروه قرار گرفت.
ارائه گزارشی از وضعیت اقتصاد کلان در سال 1388، ارائه گزارشی از وضعیت صادرات و واردات در کشور در طول 30 سال گذشته، ارائه مقاله ای در زمینه ارتباط بین تورم و کسری بودجه (در راستای ادامه روند گروه در دوره قبل)، برگزاری کنفرانس های متعدد در جلسات درون گروهی مرکز پژوهشی-آموزشی کوثر، ارائه یک بولتن علمی در مورد هدفمندی یارانه ها به نهاد رهبری در دانشگاه، بررسی ماهیت درآمدهای اختصاصی در ساختار بودجه ریزی ایران و غيره از فعاليت هاي اين گروه است، اما گروه سوم به این نتیجه رسید که در یک دوره دو ساله به طور خاص در مبانی اقتصاد متمرکز شود.
حاصل این نگاه ارزشمند تا به حال که سه ماه از عمر این گروه مي گذرد، ارائه چندین طرح مشورتی برای نهادهایی مثل کانون اندیشه جوان، مرکز پژوهش های مجلس، ارائه مقاله ای به مجله علمی-پژوهشی اقتصاد اسلامی و ارتباط با استادان برتر حوزه اقتصاد اسلامی است؛ همچنين همکاری در پروژه هاي مهم نظام نيز از فعاليت هاي اين گروه است.
در حال حاضر گروه در تلاش است تا کتابی را در زمینه مفاهیم پایه ای علم اقتصاد با همکاری مرکز پژوهش های اقتصادی و با مشاوره دکتر عادل پیغامی انجام دهد.
تهیه بولتن تورم، بررسی ماهیت درآمدهای اختصاصی در ساختار بودجه ریزی ایران، گزارش وضعیت صادرات و واردات ایران در طول 30 سال گذشته، گزارش وضعیت اقتصاد کلان ایران در سال 1388 و جریان شناسی اقتصاد ایران و بسياري طرح هاي ديگر نيز از ديگر فعاليت اين گروه است.
مركز پژوهشي-آموزشي كوثر و فعاليت در حوزه كتاب هاي علمي
كتاب «اتاق های فکر و سیاست خارجی آمریکا» از جمله كتاب هاي به چاپ رسيده اين مركز است و كتاب هاي «تورم در اقتصاد ایران»، «دیپلماسی عمومی»، «عدالت در کلام رهبری»، «دیانت عافیت» و «قدرت هوشمند» نيز در آستانه انتشار هستند.