سید امیر مرتضوی در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در مشهد، در حاشیه چهاردهمین نمایشگاه کتاب ناشران ایران در مشهد، در خصوص نقش کتاب و فرهنگ کتاب خوانی در پیشگیری از جرائم تصریح کرد: اگر به آمار زندانیان توجه کنیم، درصد قابل توجهی را افرادی تشکیل می دهند که زیر دیپلم و سیکل هستند و در سطوح بالای دیپلم و مدارج عالی تحصیلی تعداد متهمان یا مجرمان و کسانی که محکومیت قضایی دارند، بسیار کم است.
وی با بیان اینکه هرکس سطح معلومات بالاتری داشته، کمتر سراغ جرم و گناه می رود، افزود: اگر علم افراد توام با آموزه های دینی شود، نقش ویژه ای در پیشگیری از جرائم خواهد داشت و علم نیز از طریق کتاب خوانی و مطالعه کسب می شود.
معاون پیشگیری از جرم دادگستری خراسان رضوی با اشاره به آمار زندانیان غیر تحصیل کرده، گفت: این آمار نشان می دهد که باید جامعه به سمت فرهنگ کتاب و کتابخوانی پیش برود.
مرتضوی با اشاره به برگزاری چهاردهمین نمایشگاه کتاب ناشران ایران در مشهد خاطرنشان کرد: اگر در همین نمایشگاه نگاه کنیم، متوجه می شویم که عناوین کتاب ها زیاد است اما هنوز فرهنگ کتابخوانی شکل نگرفته؛ یعنی حتی اگر افراد کتابی هم بخرند، بازهم به شکل مناسب از آن بهره برداری نمی کنند.
وی با بیان اینکه اگر به علم به معنای واقعی آن توجه شود، بسیاری از مشکلات رفع خواهد شد، ادامه داد: کارهای زیادی در کشور انجام می شود که از پایه های علمی برخوردار نیست و برای همین بعد از مدتی شیوه کار را عوض می کنند.
معاون پیشگیری از جرم دادگستری خراسان رضوی با بیان اینکه ضرب و جرح و توهین در صدر جرم های این استان است، گفت: این جرم ها ناشی از خشونت، عصبانیت و بی صبری است و امروز هرچه آموزه های دینی کمرنگ تر و معنویت کمتر می شود، مشکلات اجتماعی بیشتر می شود.
مرتضوی افزود: امروز در شهرهای کوچک و سنتی هم که انتظار چنین جرم هایی را نداریم، ضرب و جرح و توهین رخ می دهد و این نشان می دهد که در مباحث اخلاقی باید کار بیشتری کرد و این مسئله از طریق کتاب ممکن می شود.
وی در خصوص نحوه تاثیر گذاری بر مردم و استقبالشان از نمایشگاه هایی مانند کتاب گفت: باید زمینه های تشویقی بیشتر شود تا مردم با رغبت بیشتری در این مکان ها حاضر شوند.
معاون پیشگیری از جرم دادگستری خراسان رضوی ضمن پیشنهاد برگزاری دائمی نمایشگاه های کتاب افزود: برای مسائل غذایی و غیر علمی نمایشگاه های مختلفی داریم، اما به اندازه آن نمایشگاه کتاب نداریم؛ این در حالی است که باید از استقبال مردم استفاده، و آنها را در مسیر درست هدایت کرد.
مرتضوی با تاکید بر لزوم تحلیل و بررسی نقاط ضعف و قوت نمایشگاه های کتاب و ذائقه مخاطبان تصریح کرد: اگر بعد از پایان یک نمایشگاه کتاب سوال کنیم که چه کتاب هایی بیشتر خریداری شده است، آمار درستی به دست نخواهیم آورد.
وی ادامه داد: اگر نتوانیم ذائقه شهروندان را به خوبی بشناسیم، نمی توانیم درست برنامه ریزی کنیم، آن وقت نمایشگاه یا کتابخانه های عظیمی راه اندازی می کنیم که بی تاثیرند.
معاون پیشگیری از جرم دادگستری خراسان رضوی حضور غرفه های فرهنگی در حاشیه نمایشگاه ها به ویژه نمایشگاه کتاب را ضروری دانست و تصریح کرد: باید اقدامات فرهنگی در راستای بصیرت افزایی انجام شود، به طور نمونه آشنایی با شیطان پرستی، عرفان های نو ظهور و حتی مهارت های خانوادگی باید در این نمایشگاه ها ارائه شود.
مرتضوی با اشاره به حضور دادگستری در نمایشگاه کتاب سال گذشته بیان داشت: امسال دیر مطلع شدیم وگرنه باید اولین کسانی باشیم که دعوت بشویم و در این نمایشگاه ها حضور پیدا کنیم، چراکه نقش کتاب در مسئله پیشگیری از جرم بسیار مهم است.
وی بیان داشت: در چهاردهمین نمایشگاه کتاب ناشران ایران در مشهد آنچنان کاری صورت نگرفت، به ویژه اینکه کتاب های حقوقی وجود نداشت و کتاب های روانشناسی و علوم اجتماعی هم کم بود.
معاون پیشگیری از جرم دادگستری خراسان رضوی با تاکید بر لزوم هدفمندی مطالعه در جامعه خاطرنشان کرد: نباید به صورت غرقآبی هرچه به دستمان می رسد را مطالعه کرد.